in

Katujengirikollisuuden rangaistuksia koventava lakiehdotus vaatii tarkennuksia

Lainsäädännön arviointineuvosto on arvioinut oikeusministeriön valmistelemaa lakiehdotusta, joka koventaisi rangaistuksia katujengirikollisuuteen liittyvissä rikoksissa. Vaikka ehdotus sisältää selkeitä tavoitteita ja konkreettisia keinoja, arviointineuvoston mukaan sen yhteiskunnallisia vaikutuksia ei ole arvioitu riittävän kattavasti.

Lakiehdotuksen keskeiset muutokset

Ehdotuksessa esitetään useita rikoslain muutoksia:

  • Rikollisjoukon toiminta koventamisperusteeksi: Rikoksen tekeminen osana järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaa olisi peruste koventaa rangaistusta.
  • Nuorten hyväksikäyttö rikoksissa: Viittätoista vuotta nuorempien henkilöiden käyttäminen rikosten välikappaleina säädettäisiin erilliseksi rangaistavaksi rikokseksi.
  • Nöyryyttävät väkivaltateot: Henkeen, terveyteen tai vapauteen kohdistuvan rikoksen tekeminen erityisen nöyryyttävällä tavalla lisättäisiin koventamisperusteeksi.

Lakiehdotuksen tavoitteena on ankaroittaa näiden rikosten rangaistuksia ja siten puuttua katujengien toimintaan tehokkaammin.

Tarkennuksia vaikutusten arviointiin

Arviointineuvoston mukaan lakiehdotuksessa esitetyt toimenpiteet eivät riitä vastaamaan kysymyksiin katujengirikollisuuden syistä ja laajuudesta. Esityksessä tulisi analysoida tarkemmin, onko kyseessä kotimainen vai kansainvälinen ilmiö, sekä selvittää, mistä rikollisjoukot koostuvat ja miksi ihmiset ajautuvat mukaan niiden toimintaan.

Neuvosto myös kyseenalaistaa, ovatko ehdotetut toimet tehokkaimpia mahdollisia ongelmien ratkaisemiseksi. Erityisesti korostetaan tarvetta arvioida, kuinka ennaltaehkäisevällä työllä voitaisiin vähentää rikollisuutta.

Vaikutukset eri ryhmiin jääneet epäselviksi

Ehdotus nostaa esille lasten ja nuorten rikoskokemukset, mutta arviointineuvosto huomauttaa, että katujengirikollisuus ja nöyryyttävä väkivalta koskevat myös muita ihmisryhmiä. Esityksessä ei ole riittävästi käsitelty esimerkiksi naisten, vammaisten, vanhusten tai vähemmistöryhmien kohtaamaa väkivaltaa.

Neuvoston mukaan vaikutuksia tulisi arvioida sekä uhrien että rikoksentekijöiden näkökulmasta. Tämä auttaisi hahmottamaan laajemmin, miten uudet koventamisperusteet vaikuttaisivat yhteiskuntaan.

Suositukset jatkovalmistelulle

Lainsäädännön arviointineuvosto pitää lakiehdotusta tyydyttävänä, mutta suosittelee, että esitystä tarkennetaan ennen sen antamista eduskunnalle. Esityksen yhteiskunnallisia vaikutuksia tulisi syventää ja täsmentää arviointineuvoston esittämien huomioiden pohjalta.

Lakiehdotuksen valmistelua jatketaan oikeusministeriön johdolla. Hallituksen lopullinen esitys odotetaan annettavan eduskunnalle vuoden 2025 alkupuolella.

Vastaa

GIPHY App Key not set. Please check settings

Vesannolla epäilyttävä huijausyritys – Kynttiläkauppiaat varastivat omaisuutta rivitaloasunnosta

Tutkimus: Nuorten mielenterveysoireilu yleistä, avun tarve jää osin piiloon