Keinotekoisesti makeutettujen juomien nauttiminen voi lisätä sydämen eteisvärinän riskiä, ilmenee kiinalaisesta tutkimuksesta. Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology -tiedelehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan yli kahden litran viikoittainen kulutus voi nostaa rytmihäiriön riskiä jopa 20% verrattuna henkilöihin, jotka eivät juo lainkaan makeutettuja juomia. Tämä määrä vastaa hieman alle pientä limsatölkkiä päivässä.
Eteisvärinä tarkoittaa sydämen yläkammioiden epäsäännöllistä ja kaoottista toimintaa, vaikka normaalisti niiden pitäisi lyödä rytmikkäästi. ”Eteisvärinä voi aiheuttaa väsymystä, hengenahdistusta ja sydämentykytystä”, kertoo Theodore Maglione, rytmihäiriöihin erikoistunut kardiologi Robert Wood Johnsonin yliopistosairaalasta The Guardianille.
Maailmanlaajuisesti lähes 40 miljoonaa ihmistä kärsii eteisvärinästä, kertoo Heart Rhythm Society, joka edustaa yli 7 000 sydänterveyden asiantuntijaa yli 90 maasta. Suomessa eteisvärinän esiintyvyys on nykyisin 2–4 % aikuisväestöstä, mutta ennusteiden mukaan määrä voi kasvaa jopa 2,3-kertaiseksi vuoteen 2060 mennessä. Tällä hetkellä Suomessa on arviolta lähes 230 000 eteisvärinäpotilasta. Tutkimuksessa hyödynnettiin UK Biobankin tietoja, jossa on mukana 201 856 osallistujan itse ilmoittamia ruokailutottumuksia. Kyseinen biopankki sisältää geeni- ja terveystietoja noin puolelta miljoonalta britiltä.
Tutkimuksessa seurattiin osallistujia keskimäärin 9,9 vuoden ajan, ja tutkittavat olivat 37–73-vuotiaita, joista yli puolet oli naisia. Erityisesti riski kasvoi niillä, jotka nauttivat päivittäin 33 millilitraa keinotekoisesti makeutettuja juomia, joissa makeutusaineina oli käytetty muun muassa sukraloosia, aspartaamia, sakariinia ja asesulfaami K:ta. Tutkimuksessa todettiin, että riski kasvoi myös henkilöillä, jotka juovat sokerilla makeutettuja juomia, mutta vain 10 %. Sen sijaan ne aikuiset, jotka joivat korkeintaan litran makeuttamatonta täysmehua viikossa, näyttivät olevan 8 prosenttia vähemmän alttiita eteisvärinälle.
Penny Kris-Etherton, American Heart Associationin (AHA) ravitsemuskomitean jäsen, totesi tiedotteessa, että tämä on ensimmäinen tutkimus, joka yhdistää kalorittomien ja vähäkaloristen makeutusaineiden sekä sokerilla makeutettujen juomien ja eteisvärinän riskin. ”Vaikka sokerilla makeutettujen juomien haitalliset vaikutukset sydän- ja verisuoniterveyteen ovat hyvin dokumentoituja, keinotekoisten makeutusaineiden terveysvaikutuksista on vähemmän tutkimusta”, hän lisäsi. Tutkimus ei osoita suoranaista syy-seuraussuhdetta makeutettujen juomien ja eteisvärinän välillä, yhteys pysyi voimassa, vaikka otettiin huomioon myös mahdollinen geneettinen alttius eteisvärinään. Aiemmin on todettu, että eurooppalaisilla on noin 22 % suurempi riski sairastua eteisvärinään.
Tutkimuksen johtava kirjoittaja, tohtori Ningjian Wang, huomautti, että mahdolliset syyt makeutettujen juomien ja eteisvärinän riskin välillä voivat liittyä esimerkiksi insuliiniresistenssiin tai kehon reaktioon eri makeutusaineisiin. ”Tarvitsemme lisää tutkimuksia ymmärtääksemme paremmin nämä yhteydet ja niiden vaikutukset terveyteen”, Wang totesi. Kris-Etherton korosti myös, että vaikka tutkimus tarjoaa tärkeitä havaintoja, tarvitaan lisää tutkimusta makeutettujen juomien pitkäaikaisista terveysvaikutuksista. Hänen suosituksensa on, että parhaaksi juomaksi valitaan vesi, ja makeutettuja juomia tulisi rajoittaa tai välttää kokonaan.
GIPHY App Key not set. Please check settings