in

Keittiöpsykologi: ”Onko laiha kokki uskottava” eli onko uskottavuuden raja hämärtynyt tässä ajassa?

Sekalaista settiä aamukahvin ääressä. Asiaa ja asian vierestä.
Aiheena uskottavuus on aika laaja ja tässä vain vähän minun pohdintojani uskottavuudesta.
Teemana ”onko laiha kokki uskottava” tai miten joku on ”katu-uskottava”

Näin suuren juhlan aikaan. Pääsiäinen on kristityille tärkeä. Syödään hyvin, tavataan sukulaisia. Myös pääsiäisen sanoma on monimutkainen. Surusta ja tuskasta iloon ja rakkauteen.
Mutta miten sen mieltää nykypäivän kiireinen ihminen?
Onko pääsiäinen vain hyvää ruokaa, juomaa, seurustelua?
Vai onko se hiljentymistä jonkin suuren edessä? Siinä vaikea kysymys itse kullekin. Onko juhlan sanoma enää nykyihmiselle uskottava?

Mutta sitten itse asiaan.
Nykypäivänä asiat joihin ihminen uskoo ovat kovin erilaisia kuin isoäidin aikaan. Keinot millä saadaan luotua tarve jollekin johon ei oikeasti ole tarvetta ovat muuttuneet aika rajustikin joillain alueilla. Myös se onko joku uskottavaa vai ei on muuttunut.

Mutta onko ihminen kuitenkaan muuttunut. Onko ihminen edelleen sisimmässään se epävarma sielu joka aina menee lankaan kun joku sanoo ”tätä sinä tarvitset, tämä on tärkeää” Miksi joku uskoo kaiken empimättä kun taas toinen on luonnostaan epäilevä?

Ennen se että oli epäileväinen saattoi pelastaa hengen. Nykyään meille tarjotaan kaikki valmiiksi pureskeltuna ja siinä muodossa kuin meidän halutaan uskovan. Luodaan valheellista turvallisuutta joten ei tarvitse itse ajatella kun joku muu tekee sen puolestasi.
Ihmisen luontainen vaistonvarainen kyseenalaistaminen on hävinnyt. Hän ei enää mieti asioiden tarvetta tai tärkeyttä kun ”joku toinen kertoo että se on tärkeää”
Vaikka näin ei olisikaan silti ihminen uskoo kaiken. Mennään tunne edellä jopa tärkeissä turvallisuutta koskevissa asioissa. Siinäkin luodaan eräänlainen tarve. Kun toimit näin olet turvassa. Vaikka sisimmässä on pieni epäilys niin se hiljennetään ”kyllä sen täytyy olla totta kun kerran korkeasti koulutettu ihminen näin sanoo. Kyllä hän on viisaampi ja siten myös uskottava”
Vai onko…..

Toinen uskottavuuden illuusion taitaja on mainonta jota käytetään todella paljon käytetään hyväksi kun luodaan ihmiselle tarpeita.
Ne tehdään huolella niin että kun tällaisen mainoksen näkee syntyy tarve. Haluan ostaa tämän, haluan olla tämän mainoksen näköinen ihminen, haluan tuollaisen kodin, auton sekä paljon muuta. Se näyttää uskottavalta.
Hyvä mainos houkuttelee toimimaan päinvastoin kuin itse todella haluaisi. Mainos on ”uskottava” sen sanoma on SINÄ tarvitset!

Sitten tämä ”katu-uskottavuus”
Sitä ei ole vain nuorilla vaan kaikilla on tätä halua olla erottumatta. Sulautua massaan.
Nuorille se tosin on vähän eri kuin vanhemmille joilla on jo ehkä vakiintunut elämäntilanne.
Joillekin uskottavuutta luo määrätynlainen pukeutuminen, toiselle se hieno koti. Usein velaksi hankittu. Nuorella biletys, merkkivaatteet tosin sillä pikavipillä hankittu. Mutta pitää olla uskottava ettei joudu ystäväpiirin silmätikuksi ja sitä myöten yksin.

Painettu sana on hyvä keino luoda uskottavuutta. Kun moni uskoo että kaikki mitä lehdessä lukee on totta. Näin on ennen ehkä ollutkin.
Painettuun sanaan pitää uskoa vaikka siinäkin vaisto varoittaa niin se tukahdutetaan.
Kirjallisuus on joskus alue johon pitäisi suhtautua kriittisesti. Kaikki ei aina ole automaattisesti totta. Se on vain kirjoitettu uskottavasti.
Sama aihe kaksi teosta, kaksi eri käsittelytapaa. Kumpaa pitäisi uskoa vai onko kumpikaan lopuksi täysin uskottava koska faktoista huolimatta kirjassa on aina myös tekijänsä tunnemaailma mukana. Tahtoi hän sitä tai ei niin se vaikuttaa.

Tähän yhteenvetona.
Pitää ottaa vanha isoäidin malli käyttöön ja luottaa vaistoihinsa.
Intuitio on ihmisen paras puolustus.
Kaikkea ei saa eikä pidäkään uskoa.
Kun luotat itseesi niin selviät elämän haasteista ehjin nahoin.
Sanotaan että raha ei tee onnelliseksi mutta sekin on keino keinojen joukossa kun haetaan mielekästä elämää. Mikä tekee minut onnelliseksi ei välttämättä tee sinua mutta elämä ei ole reilua. Pitää vain ottaa päivä kerrallaan ja nauttia matkasta.

Hyvää Pääsiäistä miten ja missä sitä sitten vietätkin niin se on sinun juhlasi ei minun. Ollaan positiivisesti ihmisiä!

Vastaa

GIPHY App Key not set. Please check settings

Uutiskatsaus 17.4.2025

Alue- ja kuntavaalit: tietoja hylättyjen äänestyslippujen hylkäysperusteista saatavilla