in

Kiinassa kuiskitaan muutoksesta: Yritykset kehottavat työntekijöitä työskentelemään vähemmän

Kiinassa, jossa pitkät työpäivät ovat normi, jotkut yritykset kuten kodinkonevalmistaja Midea haastavat ”996”-työkulttuurin, eli työskentelyn aamuyhdeksästä iltayhdeksään kuutena päivänä viikossa. Tämä muutos herättää huomiota maassa, jossa vapaa-aika on usein jäänyt tuottavuuden varjoon.

Midea ohjeistaa työntekijöitään lähtemään toimistolta viimeistään kello 18.20 ja kieltää kokoukset työajan ulkopuolella. Myös teknologiayhtiö Tencent on alkanut vähentää ylitöitä tietyillä osastoilla, mikä on merkittävä muutos aiempaan.

Muutokset johtuvat osin EU:n tiukentuneista työaikalainsäädännöistä ja Kiinan hallituksen korostamasta 44 tunnin viikkorajasta. Vuonna 2021 ”996”-kulttuuri julistettiin laittomaksi, mutta teknologia- ja rahoitusalalla pitkät työpäivät jatkuvat, ja uusi termi ”007” – työskentely ympäri vuorokauden – on noussut esiin.

Kiinalaiset työskentelevät keskimäärin 46,1 tuntia viikossa (2024), enemmän kuin esimerkiksi Etelä-Koreassa (38,6 tuntia) tai Japanissa (36,6 tuntia). Vertailuksi Suomessa keskimääräinen työaika vuonna oli 35,13 tuntia viikossa (2023).

Aiemmin vastarinta pitkiä työaikoja vastaan on ollut vähäistä, mutta teknologia-alan protestit vuosina 2019 ja 2021 sekä viime vuoden tapaus Baidun PR-johtajan anteeksipyynnöstä osoittavat asenteiden muuttuvan. Maaliskuussa 2025 Pekingiläinen asianajotoimisto sai sakkoja laittomista työajoista, mikä sai kiitosta sosiaalisessa mediassa.

Muutokset ovat lupaavia, mutta niiden laajuus on epävarma. Ilman syvempää kulttuurista muutosta uudet käytännöt voivat jäädä pintapuolisiksi. Hallituksen tuki ja kasvava tietoisuus työelämän tasapainosta voivat kuitenkin vähitellen muuttaa tilannetta, heijastaen globaalia keskustelua työn ja hyvinvoinnin suhteesta.

Lähde: Japan Today

Vastaa

GIPHY App Key not set. Please check settings

CBD:n mahdollisuudet autismin oireiden lievityksessä lapsilla

Trumpin energia­politiikka ajaa Eurooppaa takaisin Putinin syliin