in

Lastensuojelulainsäädäntö uudistuu – Vakavaa väkivaltaa käyttävien lasten suljettu kuntoutuspalvelu tulossa

Lastensuojelulainsäädännön laaja uudistus on saanut vauhtia, ja sen toteuttaminen on päätetty jakaa kahteen vaiheeseen. Ensimmäiset muutokset voimaantuvat syksyllä 2025, ja niiden tavoitteena on parantaa lastensuojelun toimintaa erityisesti vakavaa väkivaltaa käyttävien lasten osalta. Toinen vaihe toteutetaan vuonna 2026, jolloin lainsäädäntöä uudistetaan kokonaisuudessaan.

Suljettu kuntoutuspalvelu vakavien ongelmien käsittelyyn

Uudistuksen ensimmäisessä vaiheessa esitellään muun muassa integroitu ja suljettu kuntoutuspalvelu, joka on suunnattu lapsille ja nuorille, jotka käyttäytyvät vakavasti väkivaltaisesti tai tekevät rikollisia tekoja. Palvelu toteutettaisiin laitosympäristössä, ja sen tarkoituksena on tarjota lasten suojelemiseksi ja kuntouttamiseksi tarvittava tuki. Palvelun järjestämisestä vastaisivat hyvinvointialueet ja Helsingin kaupunki.

Suljettu laitospalvelu olisi 24/7-toiminnassa, ja siihen voisi sijoittaa alaikäisiä, joiden käyttäytyminen vaarantaa heidän oman tai muiden turvallisuuden. Palvelu on suunnattu erityisesti niille lapsille, joille nykyiset lastensuojelun keinot eivät ole riittäneet. Laitoksella tulisi myös olla opetuslupa, jotta lasten sivistykselliset oikeudet turvataan.

Keinoja luvattomiin poissaoloihin eli ”hatkoihin”

...

Uudistuksessa käsitellään myös lasten luvattomia poissaoloja eli hatkoja lastensuojelulaitoksista. Tällä hetkellä lainsäädännössä ei ole riittäviä keinoja puuttua tähän ongelmaan. Valmisteluryhmä on esittänyt, että lastensuojelutoimijoiden toimivaltuuksia lisättäisiin, ja poliisin virka-apua tarkennettaisiin. Lisäksi ehdotetaan riskiarvioiden kehittämistä, paikannusmahdollisuuksien parantamista ja erikoistuneiden tiimien perustamista lasten etsintää ja palauttamista varten.

Poikkihallinnollinen yhteistyö keskiössä

Lastensuojelulainsäädännön uudistus on osa pääministeri Petteri Orpon hallituksen ohjelmaa. Valmistelutyötä jatketaan poikkihallinnollisessa yhteistyössä, ja ensimmäisen vaiheen ehdotuksia on valmisteltu kuulemalla myös sijoitettuja lapsia. Kohdennettu kuulemistilaisuus järjestetään 7. helmikuuta.

Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso korostaa, että valmisteluryhmän ehdotukset ovat oikeansuuntaisia, mutta niitä täytyy vielä kehittää. ”Hallituksen tavoitteena on vahvistaa lastensuojelun toimijoiden toimivaltuuksia ja mahdollistaa paikannustietojen käyttö mahdollisimman matalalla kynnyksellä”, Juuso toteaa.

Uudistusten tavoitteena on parantaa lastensuojelun kykyä suojella lapsia ja tarjota heille tarvittava tuki ja apu. Ensimmäiset muutokset odotetaan voimaantuvan vuonna 2025, ja kokonaisuudistus saadaan päätökseen vuonna 2026.

...


Vastaa

GIPHY App Key not set. Please check settings

Katsojat jäävät pimeään – kotimainen televisiotuotanto vajoaa historian hämärään?

Valtiovarainministeri Purra: Suomi tarvitsee asennemuutoksen