in , ,

Mearsheimer: USA:n hallinnossa neokonservatiivien ja pidättäytyjien välinen kädenvääntö

Suomen mediassakin viime aikoina huomiota saanut Chicagon yliopiston politiikan tutkimuksen professori John Mearsheimer, arvioi tuoreessa videohaastattelussa Yhdysvaltojen ulkopolitiikkaa ja presidentti Donald Trumpin hallinnon sisäisiä ristiriitoja. Haastattelussa, jonka juonsi Andrew Napolitano, Mearsheimer kuvailee hallintoa ”jakautuneeksi kahden leirin – neokonservatiivien ja pidättäytyjien – välillä”.

Erityisesti Lähi-idän politiikassa ristiveto näkyy selvästi. Mearsheimerin mukaan Trumpin hallinnossa ei ole saavutettu yhteisymmärrystä siitä, miten toimia suhteessa Iraniin ja Israeliin. Neokonservatiivit ovat valmiita tukemaan sotilaallisia toimia, kun taas pidättäytyjät haluavat välttää uuden konfliktin.

The New York Times -lehden mukaan Trump olisi hiljattain torjunut Israelin pääministeri Benjamin Netanyahun pyynnön tukea iskua Iraniin. Mearsheimerin mukaan tätä päätöstä voi pitää maltillisen linjan voittona:

– ”Jos raportti pitää paikkansa, tämä kertoo siitä, että pidättäytyjien ääni kuuluu yhä Valkoisessa talossa – ainakin osittain.”

Mearsheimerin näkemys Lähi-idän riidankylväjästä on selkeä. Hänen mielestään Israel on se taho, joka haluaa sotaa. Pyrkimyksenä on luoda alueellinen konflikti savuverhoksi Gazan puhdistamiseksi palestiinalaisista.

Ukrainan sotaa käsitellään haastattelussa vain lyhyesti. Mearsheimerin mielestä Trumpin toimet sodan lopettamiseksi ovat toistaiseksi olleet tehottomia. Hänen mukaan riskinä on, että Ukrainasta uhkaa tulla Trumpin sota ja lopulta häntä tultaisiin syyttämään sodan häviämisestä, mikäli ratkaisu nähdään vasta taistelukentällä.

Haastattelussa käytiin läpi myös Trumpin Kiinalle asettamia tariffeja ja niiden vaikutuksia. Mearsheimer näkee tariffien vahingoittavan sekä Yhdysvaltojen, että Kiinan taloutta, mutta uskoo Kiinan selviävän niistä paremmin. Ikävimpänä asiana hän pitää niiden negatiivisia vaikutuksia Trumpin omille äänestäjille:

– ”Monet vähävaraiset ihmiset kärsivät ja näiden päätösten myötä voimme olettaa heidän kärsivän entisestään. Ja suurin osa heistä äänesti Trumpia.”, hän totesi.

Mearsheimeria myös huolestuttaa tilanne, jossa Trumpilla on liian vapaat kädet toimia. Hänen mielestään Trump onnistui ensimmäisellä kaudellaan melko hyvin pitkälti siksi, että kongressissa oli tasapainottavia vastavoimia ehkäisemässä pahimman vahingon aikaansaamista.

– ”Hän voi käytännössä tehdä mitä haluaa ja se tekee tilanteesta erittäin vaarallisen”.

Haastattelun yleissävy on muutenkin varoittava. Mearsheimer nostaa esille muun muassa Kiinan kasvavan vaikutusvallan uhan, jota hänen mielestä tulisi pyrkiä hillitsemään. Tähän saakka Yhdysvaltojen ulkopolitiikka on ollut päinvastaista.

Haastattelu katsottavissa alta.

Vastaa

GIPHY App Key not set. Please check settings

Yhdysvallat uhkaa vetäytyä Ukrainan rauhanneuvotteluista edistymisen puuttuessa

Kärsimyksen 5000-vuotinen historia