1980-luvulta lähtien, kun pieni Karibian saarivaltio Saint Kitts ja Nevis lanseerasikin kansallisuuden investoinnin kautta, maailman rikkaimmat ovat alkaneet kerätä kansalaisuuksia kuin postimerkkejä. Vuosittain he käyttävät miljoonia dollareita hankkiakseen kansalaisuuksia maista, jotka tarjoavat niin kutsuttuja ”kultaisia viisumeita”. Näihin maihin kuuluvat muun muassa Portugali, Malta, Uusi-Seelanti, Turkki ja Dominica.
Duaalikansalaisuus on jo menneisyyttä – globaalisti liikkuvien rikkaiden ei ole enää harvinaista kantaa mukanaan neljästä kahdeksaan eri maan viisumia, jotka helpottavat matkustamista ja asumista eri puolilla maailmaa.
”Se ei eroa auton valinnasta”, sanoo Dominic Jones, yrityksen Greener Pastures New Zealand johtaja, joka markkinoi Uuden-Seelannin asumislupaa 2,8 miljoonan dollarin hintaan turvallisena ”B-suunnitelmana”. ”Voit valita Toyotan tietyistä syistä tai Mercedesin toisista syistä. Jokaisella maalla on erilainen vetovoima.”
Trumpin ”kultakortti” herättää keskustelua
Helmikuussa 2025 entinen Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ehdotti pitkään jatkuneen ja kiistanalaisen EB-5-ohjelman korvaamista yksinkertaisemmalla ”kultakortilla”. Tämä uusi ohjelma tarjoaisi pysyvän oleskeluluvan 5 miljoonan dollarin investoinnilla ilman monimutkaisia vaatimuksia.
”Me myymme kultakortin. Sinulla on ollut vihreä kortti, tämä on kultainen kortti”, Trump sanoi lehdistötilaisuudessa. ”Se on tie kansalaisuuteen, ja rikkaat tulevat maahamme ostamaan tämän kortin.”
Yllättäen – tai ehkä ei yllättäen – suurin kysyntä ulkomailla asumisluville tulee nykyään itse amerikkalaisilta. Get Golden Visa -yrityksen toimitusjohtaja Murat Coskunin mukaan 46 % amerikkalaisista, jotka ostavat kansalaisuuksia tai asumislupia ulkomailta, mainitsee Yhdysvaltojen sosiaalisen ja poliittisen epävakauden syynä.
Epävakaus ajaa rikkaita etsimään turvaa
Italian Citizenship Assistance -yrityksen perustaja Marco Permunian kertoo, että amerikkalaiset ovat erityisen motivoituneita hankkimaan kansalaisuuksia muista maista. ”Aina kun jotain tapahtuu – kuten väkivaltaisuuksia, laukauksia, George Floyd -tapaus, aborttilainsäädäntö tai vaalit – näemme kyselyjen määrän nousevan”, hän sanoo.
Tämä ”prepper”-ajattelu, joka on yleistynyt maailman rikkaimmissa piireissä, johtuu osittain populismin ja ”de-globalisaation” trendistä. Rikkaat rakentavat paniikkihuoneita kartanoihinsa ja ostavat maanalaisia bunkkereita Uudesta-Seelannista, mutta useat passit ja yksityisjetit ovat avainasemassa turvallisuuden takaamisessa.
Kansalaisuudet sijoituksena
Henley & Partners -yhtiön johtaja Basil Mohr Elzeki korostaa, että rikkaat näkevät usean kansalaisuuden hankkimisen keinona suojautua geopoliittisilta riskeiltä. ”He haluavat monipuolistaa mahdollisuutensa asua ja harjoittaa liiketoimintaa eri puolilla maailmaa”, hän sanoo.
Yhdysvallat on pitkään ollut suosittu maa kehittyvien maiden ja sotien runtelemalta alueilta tuleville liikemiehille. EB-5-ohjelma, joka tarjoaa vihreän kortin miljoonan dollarin investoinnilla, on ollut erityisen suosittu aasialaisilla ja latinalaisamerikkalaisilla. Nyt kuitenkin monet rikkaat latinalaisamerikkalaiset ovat ottaneet ”odota ja katso” -asenteen Yhdysvaltojen suhteen.
Kilpailu rikkaista
Trumpin ehdotus ”kultakortista” tekisi Yhdysvalloista yhden kalleimmista kultaisen viisumin ohjelmista maailmassa. Vertailun vuoksi Portugalin suosittu ohjelma maksaa vain 500 000 euroa (noin 542 000 dollaria) ja tarjoaa pääsyn Schengen-alueen 29 maahan.
Kultakortti kohtaa kuitenkin haasteita, sillä Yhdysvaltojen kansalaisuus tarkoittaa verovelvollisuutta myös ulkomailla ansaituista tuloista. Tämä on johtanut monien rikkaiden luopumiseen Yhdysvaltojen kansalaisuudesta.
”Jos kultakortin haltijoiden ei tarvitsisi maksaa Yhdysvaltojen veroja ulkomailla ansaituista tuloista, se olisi valtava vetovoimatekijä kansainvälisesti toimiville yrityksille ja varakkaille henkilöille”, sanoo Coskun.
Rikkaat valitsevat parhaan tarjouksen
Miljardöörit ovat valmiita hyödyntämään maiden kilpailua rikkaista sijoittajista. Suosituimmat ohjelmat, kuten Portugal, Kreikka ja Malta Euroopassa sekä Saint Kitts ja Nevis, Dominica ja Antigua ja Barbuda Karibialla, tarjoavat houkuttelevia vaihtoehtoja.
”Ne ovat suosittuja, koska niiden arvotarjous on vahva”, Coskun toteaa.
Vaikka rikkaat suunnittelevat pahimman varalta, he ovat myös tinkimättömiä diilintekijöitä, jotka antavat maiden kilpailla heidän rahoistaan.
Lähde: Nypost
GIPHY App Key not set. Please check settings