Suomessa yleistynyt muuntohuume alfa-PVP, eli niin sanottu ”peukku”, on noussut nopeasti huumekentän näkyvimmäksi uudeksi aineeksi, selviää tuoreesta jätevesitutkimuksesta. Aineen käyttö on moninkertaistunut erityisesti pääkaupunkiseudulla ja Tampereella. Käyttö on myös jatkuvaa ja tasaista viikon eri päivinä, mikä viittaa ongelmakäyttöön.
Tutkimuksen mukaan peukun käyttö on keskittynyt voimakkaasti Etelä- ja Lounais-Suomeen. Ainetta löytyi säännöllisesti muun muassa Hämeenlinnassa, Salossa, Huittisissa, Vihdissä, Porvoossa, Kotkassa, Seinäjoella, Savonlinnassa, Vaasassa ja Lappeenrannassa. Sitä vastoin Itä- ja Pohjois-Suomessa ei havaittu merkittäviä määriä.
Alfa-PVP on tällä hetkellä yleisin ja pitkäaikaisin uusi psykoaktiivinen aine Suomessa. Se luokiteltiin huumausaineeksi vuoden 2013 lopussa, ja siitä lähtien sen käyttö on kasvanut tasaisesti.
Samassa tutkimuksessa havaittiin myös amfetamiinin ja kokaiinin käytön kasvaneen useissa kaupungeissa. Monin paikoin käyttömäärät ovat nyt mittaushistorian korkeimpia. Kokaiinin käyttö keskittyy edelleen erityisesti eteläiseen Suomeen, mutta sen esiintyminen on yleistynyt koko maassa. Amfetamiini puolestaan on säilyttänyt asemansa yleisimpänä stimulanttina suurimmassa osassa maata.
Metamfetamiinin ja ekstaasin käyttö ei ole muuttunut merkittävästi. Metamfetamiinia käytetään yhä varsin vähän, ja ekstaasin käyttö on pysynyt melko tasaisena koko seuranta-ajan.
Huumeiden käytön lisääntyminen näkyy myös huumemarkkinoiden rahallisessa arvossa. Vuonna 2024 amfetamiinin markkina-arvo Suomessa oli arviolta 120–150 miljoonaa euroa, kokaiinin 87–96 miljoonaa euroa ja metamfetamiinin noin 5 miljoonaa euroa. Kymmenen vuodessa erityisesti kokaiinin markkina-arvo on kasvanut moninkertaiseksi.
Jätevesitutkimusten avulla voidaan arvioida huumeiden käyttöä kattavasti koko maan tasolla, mikä antaa ainutlaatuista tietoa aineiden levinneisyydestä ja käyttömääristä. Tulokset osoittavat selvästi, että huumeiden käyttö on paitsi yleistymässä, myös muuntumassa kohti uusia ja mahdollisesti entistä vaarallisempia aineita.
Tutkimus tuloksiin
GIPHY App Key not set. Please check settings