Myanmarin sotilashallinto ilmoitti lauantaina, että uhriluku on noussut 1 002:een, kun vielä perjantaina valtion media raportoi 144 kuolleesta.
Vähintään yhdeksän ihmistä on kuollut naapurimaassa Thaimaassa, jossa 7,7 magnitudin järistys sai rakennukset vapisemaan ja romahdutti rakenteilla olleen pilvenpiirtäjän Bangkokissa. Tuhoutuneen rakennuksen raunioihin jäi loukkuun 30 ihmistä, ja 49 on kateissa.
Yhdysvaltain geologisen tutkimuskeskuksen (USGS) ennustemallinnuksen mukaan uhriluku Myanmarissa voi kohota yli 10 000:een, ja maan taloudelliset tappiot saattavat ylittää sen vuotuisen bruttokansantuotteen.
Sotilashallinnon mukaan järistys vaurioitti teitä, siltoja ja rakennuksia ympäri maata. Harvinaisessa lausunnossaan Myanmarin armeijan ylin johtaja pyysi kansainvälistä apua perjantaina.
”Pelastusoperaatiot ovat käynnissä tuhoalueilla”, hallinto totesi lauantaina valtion median välityksellä.
Ensimmäiset pelastusryhmät ovat jo saapuneet Myanmariin. Kiinalainen ryhmä laskeutui Yangoniin, joka sijaitsee satojen kilometrien päässä pahiten kärsineistä kaupungeista, kuten Mandalaysta ja Naypyidaw’sta. Naypyidawin 1 000-paikkainen sairaala kärsi vaurioita maanjäristyksessä.
Venäjä, Intia, Malesia ja Singapore ovat lähettämässä Myanmariin lentokoneellisia avustustarvikkeita ja pelastusryhmiä. Intian ulkoministeri Subrahmanyam Jaishankar totesi, että maa jatkaa tilanteen seurantaa ja lisäapua on tulossa.
Etelä-Korea on ilmoittanut toimittavansa aluksi kaksi miljoonaa dollaria humanitaarista apua Myanmarille kansainvälisten järjestöjen kautta.
Yhdysvallat, jonka suhteet Myanmarin sotilashallintoon ovat jännitteiset, on ilmoittanut tarjoavansa jonkin verran apua. Maa on aiemmin asettanut pakotteita Myanmarin sotilasjohdolle, mukaan lukien hallinnon johtajalle Min Aung Hlaingille.
Maanjäristys iski Myanmarin laajoille alueille, Mandalayn keskusylängöiltä Shanin kukkuloille, joista osa ei ole täysin sotilashallinnon hallinnassa.
Mandalayssa, Myanmarin toiseksi suurimmassa kaupungissa, asukkaat ja pelastustyöntekijät yrittivät kaivautua raunioihin etsiessään selviytyneitä. Raskaan kaluston puute vaikeutti pelastustoimia.
Yksi selviytyjistä, 25-vuotias Htet Min Oo, kertoi Reutersille, kuinka hän pääsi pois sortuneen seinän alta toisten asukkaiden avulla. Hän yritti myös itse raivata raunioita pelastaakseen isoäitinsä ja kaksi setäänsä, mutta joutui lopulta luovuttamaan.
”En tiedä, ovatko he vielä elossa tuolla raunioiden alla”, hän sanoi kyynelten keskeltä. ”Näin pitkän ajan jälkeen en usko, että on enää toivoa.”
USGS:n maanjäristyshälytysten asiantuntija Susan Hough kertoi Reutersille, että uhriluvun ennustaminen on vaikeaa monien tekijöiden vuoksi, mukaan lukien maanjäristyksen ajankohta. ”Kun maanjäristys tapahtuu päiväsaikaan, ihmiset ovat hereillä ja valppaampia, mikä voi auttaa heitä reagoimaan paremmin”, Hough sanoi.
Asiasta uutisoi Reuters
GIPHY App Key not set. Please check settings