in , ,

Päivitetty inventointi nostaa esiin Suomen arvokkaimmat arkeologiset kohteet

Raaseporin linna rakennettiin 1370-luvulla pienelle kalliosaarelle, joka on nykyisin kuroutunut kiinni mantereeseen. Korkeille silokallioille vaiheittain pystytetyn linnan kehämuuri on muodoltaan hevosenkenkämäinen, ja varsinaiseen päälinnaan liittyy kaksi esilinnaa. Linnasaarta ympäröi paaluvarustus. Linnaa laajennettiin 1400- ja 1500-luvuilla, mutta se lopulta hylättiin 1550-luvulla, jonka jälkeen se on säästynyt myöhemmältä rakennustoiminnalta. Hyvin säilyneet rauniolinna ja sen linnanmalmi muodostavat harvinaisen ja merkittävän kokonaisuuden. Kuvaaja: Sari Mäntylä

Valtioneuvosto julkaisi 7. marraskuuta 2024 uuden valtakunnallisesti merkittävien arkeologisten kohteiden inventoinnin (VARK), jonka tavoitteena on turvata Suomen historiallisesti merkittävät alueet ja rakennelmat osana valtakunnallisia alueidenkäyttötavoitteita. Inventointi kattaa noin 1 000 aluetta, joihin kuuluu yhteensä noin 1 400 arkeologista kohdetta.

Arkeologinen kulttuuriperintö kartoitettu kattavasti

Inventoinnin tavoitteena on tuoda esiin, miten ja miksi rakennetut kulttuurimaisemat ovat syntyneet ja muovautuneet nykyiselleen. Kohteet valittiin edustamaan mahdollisimman monipuolisesti Manner-Suomen arkeologista kulttuuriperintöä eri ajanjaksoilta ja muinaisjäännöstyypeistä. Uusi inventointi korvaa aikaisemman Valtakunnallisesti merkittävät esihistorialliset suojelukokonaisuudet -luettelon ja tulee voimaan 1. maaliskuuta 2025.

Valtakunnallisesti merkittävät arkeologiset kohteet tulee ottaa huomioon maakuntien ja kuntien kaavoituksessa, ja ne ohjaavat myös valtion viranomaisten toimintaa alueidenkäytössä. Kohteiden valinta perustuu siihen, miten hyvin ne ilmentävät oman aikakautensa historiallisia ilmiöitä, prosesseja ja tapahtumia sekä siihen, mikä on niiden säilyneisyys ja tutkimuksellinen arvo.

Raaseporin linnasta Hossan kalliomaalaukseen

Monet VARK-kohteet ajoittuvat historialliseen aikaan (noin 1150–1900 jaa). Historiallisia kohteita ovat esimerkiksi Raaseporin linna, joka rakennettiin 1370-luvulla, sekä Turun, Hämeen ja Porvoon kirkolliset rakennukset. Esihistoriallisia kohteita edustavat esimerkiksi varhaiset asuin- ja hautapaikat sekä Suomen pohjoisin kalliomaalaus, Julma-Ölkky Hossan kansallispuistossa.

Raaseporin linnan historia on erityisen kiehtova. Pienelle kalliosaarelle rakennettu linna on kokenut laajennuksia vuosisatojen varrella, mutta se hylättiin 1550-luvulla, minkä ansiosta se on säilynyt poikkeuksellisen hyvin. Linnakokonaisuus on harvinainen ja edustava esimerkki oman aikansa rakennusperinteestä ja tarjoaa merkittävän näkymän Suomen keskiaikaiseen historiaan.

Inventointi monipuolisella yhteistyöllä

VARK-inventointi on Museoviraston päivittämä vuosina 2018–2024, ja työhön on osallistunut laaja joukko yhteistyökumppaneita: alueelliset vastuumuseot, Saamelaismuseo Siida, Helsingin yliopisto, Kuntaliitto, Metsähallitus sekä opetus- ja kulttuuriministeriö. Ohjausryhmässä on ollut mukana myös ympäristöministeriö, joka vastaa kokonaisuudessaan hankkeen ohjauksesta.

Lähde: Valtioneuvosto, ympäristöministeriö

Vastaa

GIPHY App Key not set. Please check settings

Pääministeri Orpo: ”Olemme Naton ja EU:n jäsen, sekä tuemme Ukrainaa sodassa. Tämä on se malli, jonka puolesta ukrainalaisetkin taistelevat”

Hallitus haluaa keventää yleisradioveroa