in ,

Pikaviestintäpalvelut katsauksessa – Millaisia sovelluksia löytyy?

close up photo of smartphone
Photo by Torsten Dettlaff on Pexels.com

Whatsapp on yksi eniten käytetyistä pikaviestintäpalveluista maailmalla. Joskus saattaa tulla tilanteita, että on mielenkiintoista katsella sille vaihtoehtoja. Ehkäpä kaveriporukka on jo siirtynyt johonkin muuhun alustaan tai muuten vaan haluaa kokeilla vaihtoehtoja. Alla katsaus muutamiin vaihtoehtoihin. Huomionarvoista on, että kaikki listan palvelut ovat vapaaseen lähdekoodin perustuvia ja niiden viestintä on päästä päähän salattu. Siispä saatavilla on monia toimivia vaihtoehtoja. 

Signal

Signal on hyvä vaihtoehto jos on huolissaan turvallisuudesta. Se on päästä päähän salattu, eli viestejä ei voi lukea kukaan muu, kuin lähettäjä tai vastaanottaja. Signal on täysin ilmainen ja tukee tekstiviestien lisäksi ääni-, video- ja ryhmäpuheluita. Viestit voi määrittää myös itsetuhoutuviksi. Signal antaa mahdollisuuden Whatsapin tyyliseen viestittelyyn, mutta käyttäjän ei tarvitse olla mukana Facebook/Meta palveluissa. Signal tekee säännöllisiä tietoturva-auditointeja sovellukseen ja lähdekoodiin. Käyttöliittymä on hyvin helppo omaksua. Signalin omistaa voittoa tavoittelematon säätiö. Signal perustuu avoimeen lähdekoodiin

https://signal.org

Telegram

Telegram on myös Whatsapp -tyylinen viestialusta. Joidenkin asiantuntijoiden mukaan Telegramilla on joitakin turvallisuus huolia, koska päästä päähän salaus ei ole oletuksena päällä. Telegramilla on mahdollisuus jakaa tiedostoja ja viestit voi asettaa itsestään tuhoutuviksi. Siinä on myös mahdollisuus luoda chat -ryhmiä, joissa voi olla maksimissaan 200000 jäsentä. Viestit voi synkronoida kaikkien käyttämiesi laitteiden kanssa. Telegram on ilmainen käyttää. Telegram perustuu avoimeen lähdekoodiin.

https://telegram.org

Threema

Threema on tarkoitettu täydelliseen yksityisyyden suojaan. Sitä voi käyttää täysin anonyymisti. Kuitenkin sen voi linkittää sähköpostitiliin tai puhelinnumeroon, jos haluaa ihmisten voivan löytää käyttäjän. Mutta se ei ole pakollista. Viestitellä voi tekstillä, kuvilla ja videolla. Kaikki on salattu päästä päähän. Myös ryhmäviestit ja tiedostojen lähettäminen onnistuu. Threema on perustettu Sveitsissä, joka on tunnettu vahvasta ykstyisyydensuojaan liittyvästä lainsäädännöstään. Threema perustuu myös avoimeen lähdekoodiin. Threema on GDPR yhteensopiva. Sovellus on maksullinen.

https://threema.ch

Wire

Toinen sveitsiläinen sovellus on Wire. Myös päästä päähän salattu ja mahdollistaa teksti-, ääni- ja videoviestittelyn. Sen voi synkronoida laitteiden välillä ja se mahdollistaa useiden tilien luomisen, jos haluaa pitää asioitaan erillään. Wire on ilmainen mobiili- ja työpöytäkäyttäjille ja yrityskäyttöön on saatavana myös maksullinen palvelu. Wire perustuu  avoimeen lähdekoodiin.

https://wire.com/en

Nykyään tarjolla on paljon vaihtoehtoja turvalliseen pikaviestittelyyn. On ilahduttavaa huomata, että emme ole vain muutaman monikansallisen suuren toimijan varassa, vaan tarjolla on avoimeen lähdekoodiin perustuvia toimivia vaihtoehtoja. Lopulta on jokaisen omassa harkinnassa mitä palvelualustaa haluaa käytää. Eläköön vapaa viestintä yksilöiden välillä!

Vastaa

GIPHY App Key not set. Please check settings

Laiton rajanylitys Venäjältä Suomeen Kuhmossa – Haki turvapaikkaa Suomesta

closed gate

Lakiehdotus lausunnoilla: Holokaustin kiistämisestä erillinen rangaistussäännös