in

Royal Societyn jäsenet haluavat erottaa Elon Muskin yhä, päätöksestä huolimatta

Brittiläisen tiedeakatemian, Royal Societyn, sisällä on noussut merkittävä kiista liittyen Elon Muskin jäsenyyteen. Musk, joka valittiin jäseneksi vuonna 2018 ansioistaan avaruus- ja sähköautoteknologiassa, on viime aikoina kohdannut kritiikkiä toimistaan ja lausunnoistaan, jotka joidenkin jäsenten mukaan ovat ristiriidassa akatemian eettisten periaatteiden kanssa.

Erityisesti Muskin rooli Yhdysvaltain hallinnon ”Department of Government Efficiency” (Doge) -osaston johtajana on herättänyt huolta. Hänen väitetään levittäneen väärää tietoa ja rajoittaneen tieteellistä tutkimusta, mikä on johtanut yli 2 300 tutkijan allekirjoittamaan avoimeen kirjeeseen, jossa vaaditaan hänen erottamistaan Royal Societysta.1

”Royal Society (The Royal Society of London for Improving Natural Knowledge) on Britannian kansallinen tiedeakatemia ja yksi maailman vanhimmista ja arvostetuimmista tieteellisistä yhteisöistä. Se perustettiin vuonna 1660, ja sen tehtävänä on edistää luonnontieteitä sekä tukea tieteellistä tutkimusta ja koulutusta.”

Tilannetta on kärjistänyt se, että kaksi arvostettua jäsentä, professori Dorothy Bishop ja professori Andrew Millar, ovat eronneet protestina akatemian toimettomuudelle. Heidän mukaansa Muskin toiminta vahingoittaa tieteen mainetta ja on ristiriidassa Royal Societyn arvojen kanssa.

Päätös olla erottamatta Muskia on herättänyt sekä tukea että kritiikkiä. Jotkut jäsenet varoittivat, että erottaminen voisi johtaa poliittisiin vastareaktioihin ja heikentää yleisön luottamusta tieteen puolueettomuuteen. ​

Keskustelu asiasta jatkuu edelleen kiivaana, ja Royal Society pyrkii tasapainottamaan jäsentensä käyttäytymiseen liittyvät huolenaiheet sekä tarpeen puolustaa tieteen arvoja ja puolueettomuutta. Kysymyksessä on varsin haastava tehtävä, sillä myös tiedemaailman rivit ovat rikkonaisia vallitsevan informaationvälityskulttuurin ja epävakaan maailmantilanteen myötä.

Lähteet: Theguardian ja Thetimes

Vastaa

GIPHY App Key not set. Please check settings

EU:n Kaja Kallas: EU-maiden tuki kattaa jo yli 50% Ukrainan ammustarpeista

Läpimurto, uusi lääke saattaa parantaa näön verkkokalvon hermojen uudistumisen kautta