in

Selvitys kansalaisuuskokeesta valmistui – tavoitteena tiukentaa Suomen kansalaisuuden ehtoja

Sisäministeriön työryhmä on saanut valmiiksi selvityksen kansalaisuuskokeen käyttöönotosta Suomessa. Selvityksen mukaan koe voisi toimia osana kansalaisuuden saamisen ehtoja ja vahvistaa kotoutumisen vaatimuksia. Hallitusohjelman mukaisesti Suomen kansalaisuuden saamisen edellytyksiä ollaan tiukentamassa useilla eri tavoilla.

Kansalaisuuskoe osaksi kotoutumista

Kansalaisuuskoe on osa laajempaa uudistusta, jonka tavoitteena on varmistaa, että Suomen kansalaisuuden hakijat ovat kotoutuneet onnistuneesti, noudattavat yhteiskunnan sääntöjä ja ovat mukana työelämässä.

Työryhmä selvitti, kuinka koe voitaisiin toteuttaa käytännössä ja millainen sen suhde olisi nykyisiin kielitaitovaatimuksiin. Tällä hetkellä Suomen kansalaisuuden hakijalta vaaditaan jo suomen tai ruotsin kielen osaamista. Selvityksen yhteydessä tutkittiin myös muiden maiden käytäntöjä. Useimmissa EU-maissa edellytetään kielitaidon lisäksi myös yhteiskuntaosaamista. Pohjoismaista Norjassa ja Tanskassa on jo käytössä kansalaisuuskoe, ja Ruotsissa valmistellaan vastaavaa muutosta.

Muita tiukennuksia kansalaisuuden ehtoihin

Kansalaisuuskoe on vain yksi osa laajempaa kansalaisuuslain uudistusta. Tiukennuksia on jo tehty, kun Suomen kansalaisuuden edellytyksenä olevaa asumisaikaa pidennettiin viidestä vuodesta kahdeksaan lokakuun alussa. Tällä muutoksella korostetaan kotoutumisen merkitystä ja mahdollistetaan turvallisuustekijöiden parempi huomioiminen.

Muita tiukennuksia ovat:

  • Nuhteettomuusvaatimuksen kiristäminen
  • Toimeentuloedellytysten tarkentaminen
  • Kansalaisuuden menettämistä koskevan sääntelyn uudistaminen

Lakiesitys eduskuntaan vuonna 2025

Kokeen käyttöönoton valmistelua jatketaan sisäministeriössä yhteistyössä muiden hallinnonalojen kanssa. Lakiesitys kansalaisuuskoetta koskevasta sääntelystä on tarkoitus antaa eduskunnalle vuoden 2025 aikana.

Vastaa

GIPHY App Key not set. Please check settings

Elpymispaketin lasku lankeaa vuonna 2028 – mistä EU saa rahat?

Lakivaliokunta tukee korkeimman oikeuden ennakkopäätösroolin vahvistamista