Helsingin keskustakirjasto Oodissa nähtiin viikonloppuna erikoinen episodi, kun poliisi ja kirjaston henkilökunta varautuivat lauantaina 5. huhtikuuta Sinimustaliikkeen ilmoittamaan lukupiiriin poikkeuksellisen suurin resurssein. Paikalle oli tuotu mellakkapoliiseja ja poliisin johtoauto, ja myös äärivasemmistolaisia vastamielenosoittajia oli saapunut kirjaston edustalle.
Kuitenkin lukupiiriä ei näkynyt missään.
Tilanne sai koomisia piirteitä, kun samanaikaisesti YouTubessa pyöri suorana lähetyksenä lukupiiritilaisuus, jossa useat henkilöt näyttivät keskustelevan kirjoista kirjastoympäristössä. Poliisi ja kirjaston henkilökunta haravoivat Oodin tiloja turhaan – mitään tapahtumaa ei löytynyt.
Myöhemmin illalla Sinimustaliikkeen puheenjohtaja Tuukka Kuru paljasti viestipalvelu X:ssä, että lukupiiri oli todellisuudessa järjestetty jo viikkoa aiemmin ja lähetys oli nauhoitettu etukäteen. Tempaus oli tarkoituksellinen vedätys, jolla liike halusi osoittaa, miten heidän tilaisuuksiaan on systemaattisesti estetty.
Kuru kirjoitti X:ssä:
”Sinimustat todellakin pitivät kirjapiirin Oodissa – tosin sillä erolla, että piiri järjestettiin viikkoa ennen nauhoitteen julkaisua mukamas suorana lähetyksenä. Kukaan kirjastolaisista ei piirin aikana kokenut turvattomuutta, eikä mitään häiriöitä tietenkään syntynyt.
Yksikään väittämä aiheuttamastamme häiriöstä ei siten pidä paikkaansa. Tänään poliisit, anarkistit ja kirjaston henkilökunta etsivät yhdessä hiki hatussa natseja tyhjästä kirjastosta, samalla kun meikäläiset istuskelivat kotona kaikessa rauhassa.”
Kurun julkaisu sai nopeasti huomiota ja leviämään sosiaalisessa mediassa, missä sitä jaettiin nauruhymiöiden saattelemana. Monien mielestä tilanne oli sekä nolo että huvittava osoitus kirjaston ja poliisin toiminnasta.
Sinimustaliike?
Sinimustaliike on suomalainen äärioikealla oleva poliittinen liike, joka korostaa kansallismielisyyttä, kulttuurillista yhtenäisyyttä ja perinteisiä arvoja. Liikkeen retoriikka herättävät voimakkaita reaktioita yhteiskunnassa. Sinimustaliike on hakenut virallista puoluestatusta ja pyrkinyt osallistumaan yhteiskunnalliseen keskusteluun muun muassa järjestämällä tilaisuuksia kirjastoissa ja muissa julkisissa tiloissa. Viranomaisten ja vastustajien taholta liikkeen tilaisuuksia on kuitenkin usein rajoitettu tai peruttu, vedoten turvallisuuteen ja epäiltyihin vihapuheriskeihin.
GIPHY App Key not set. Please check settings