Vuosi 2023 merkitsi Suomen energiasektorilla historiallista saavutusta, kun fossiilittoman sähkön tuotannon osuus nousi 94 prosenttiin. Tilastokeskuksen tuoreiden tietojen mukaan sähköntuotannon kokonaismäärä oli 77,9 terawattituntia (TWh), mikä tarkoitti merkittävää, 13 prosentin lisäystä vuoteen 2022 verrattuna. Suomen sähkön kokonaiskulutus laski samalla ajanjaksolla 2 prosenttia, mikä mahdollisti kotimaisen tuotannon kattavan peräti 98 prosenttia sähkön tarpeesta.
Uusiutuvat energiat hallitsevat sähköntuotantoa
Uusiutuvilla energialähteillä tuotettiin sähköä yhteensä 40,6 TWh, eli 52 prosenttia koko sähköntuotannosta. Tämä edustaa 9 prosentin kasvua uusiutuvien käytössä edellisvuoteen verrattuna. Uusiutuva sähkö tuotettiin pääosin vesivoimalla (37 %), tuulivoimalla (35 %) ja puuperäisillä polttoaineilla. Myös aurinkosähkön tuotanto lähes kaksinkertaistui vuoteen 2022 verrattuna ja saavutti 0,7 TWhtason, mikä kattoi kuitenkin vain yhden prosentin sähköntuotannosta.
Tuulivoima jatkoi vahvaa kasvuaan, ja sen tuotantomäärä kasvoi 22 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Vuonna 2023 tuulivoima kattoi jo 18 prosenttia Suomen sähköntuotannosta. Vesivoiman tuotanto puolestaan nousi 13 prosenttia ollen 15 TWh, mikä vastasi 19 prosenttia kokonaisuudesta. Vesivoiman tuotantoon vaikuttaa merkittävästi vuotuiset vesivarat, joiden vaihtelu näkyy tuotantomäärissä.
Ydinvoiman osuus ja olkiluoto 3:n merkitys
Vuosi 2023 oli myös ydinvoiman kasvun aikaa. Ydinvoiman tuotanto kasvoi 35 prosenttia edellisvuoteen verrattuna ja kattoi 42 prosenttia koko sähköntuotannosta. Kasvun taustalla oli Olkiluoto 3 -ydinvoimalan käyttöönotto, joka lisäsi huomattavasti Suomen energiantuotantokapasiteettia ja vähensi riippuvuutta sähkön tuonnista. Suomi tuotti sähköstä vain 2 prosenttia nettotuonnilla, joka koostui pääosin Norjasta, Ruotsista ja Virosta tulevasta sähköstä. Nettotuonti laski peräti 86 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna.
Fossiilisten polttoaineiden käyttö väheni jyrkästi
Fossiilisia polttoaineita käytettiin sähkön tuotannossa huomattavasti vähemmän vuonna 2023. Fossiilisten polttoaineiden ja turpeen osuus oli vain 6 prosenttia sähköntuotannosta, ja niiden käyttö väheni yhteensä 40 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Kivihiilen osuus laski 55 prosenttia, turpeen osuus 47 prosenttia ja maakaasun osuus 31 prosenttia. Tämä kehitys osoittaa Suomen vahvaa siirtymää kohti puhtaampia energianlähteitä.
Kaukolämmön tuotanto pysyi tasaisena, uusiutuvien osuus kasvoi
Kaukolämmön tuotanto pysyi suurin piirtein ennallaan, kasvaen alle prosentilla edellisvuoteen verrattuna ja ollen 38,5 TWh. Lämpimät sääolosuhteet vaikuttivat osaltaan kaukolämmön kysyntään. Uusiutuvilla polttoaineilla tuotetun kaukolämmön määrä kasvoi kuitenkin 7 prosenttia, kun taas fossiilisten polttoaineiden ja turpeen käyttö väheni 21 prosenttia. Vuonna 2023 kaukolämmöstä lähes puolet (47 %) tuotettiin puupolttoaineilla, ja kivihiilen osuus oli vain 8 prosenttia. Lisäksi lämpöpumppujen, savukaasupesureiden ja sähkökattiloiden käyttö kaukolämmön tuotannossa lisääntyi, kattaen jo 18 prosenttia tuotannosta.
Teollisuuslämmön tuotannossa laskua taloustilanteen myötä
Teollisuuslämmön tuotanto laski 5 prosenttia ja oli 44,9 TWh. Kysynnän heikentyminen metsäteollisuustuotteissa ja rakennusalan ahdinko vaikuttivat teollisuuslämmön tarpeeseen. Metsäteollisuus, joka on merkittävä lämmönkäyttäjä, kohtasi haasteita, kuten korkeat varastotasot ja inflaation vaikutukset. Mustalipeästä, joka on metsäteollisuuden tuotannon sivutuote, tuotettiin yli puolet teollisuuslämmöstä, ja 26 prosenttia tuli muista puupolttoaineista.
Kohti fossiilitonta tulevaisuutta
Suomen energiasektori jatkaa siirtymistä kohti fossiilivapaita ja uusiutuvia energianlähteitä. Vuoden 2023 luvut osoittavat selkeästi, että Suomi on matkalla kohti hiilineutraaliutta ja kestävää energiatuotantoa. Olkiluoto 3 -voimalan käyttöönotto, uusiutuvan energian osuus sekä fossiilisten polttoaineiden käytön merkittävä vähentyminen ovat askeleita kohti vähähiilistä tulevaisuutta.
Lähde: Tilastokeskus
GIPHY App Key not set. Please check settings