Sisäministeriö valmistelee lainsäädäntöhanketta rajaturvallisuuslain voimassaolon jatkamiseksi. Laki, joka alun perin astui voimaan 22. heinäkuuta 2024, on keskeinen työkalu Suomen kansallisen turvallisuuden varmistamisessa ja ulkorajojen hallinnassa. Lain tarkoituksena on estää maahantulijoiden välineellistäminen poliittisena painostuskeinona.
Sisäministeri Mari Rantanen korostaa, että Suomen itärajan tilanne on jännitteinen mutta vakaa. ”Nopeisiin ja vakaviin muutoksiin pitää kuitenkin varautua. Suomi ei aio avata itärajaa, ja luotamme kumppaniemme tuen jatkumiseen,” Rantanen toteaa.
Itärajan sulkeminen ja kansainvälisen suojelun rajoitukset
Suomen ja Venäjän välinen maaraja on ollut suljettuna joulukuusta 2023 lähtien valtioneuvoston päätöksillä. Viimeisin päätös, joka annettiin huhtikuussa 2024, on edelleen voimassa. Kansainvälisen suojelun hakeminen on keskitetty lentoliikenteen ja vesiliikenteen rajanylityspaikoille, mikä on osaltaan vähentänyt välineellistettyä maahantuloa.
Rajaturvallisuuslaki mahdollistaa kansainvälisten suojeluhakemusten vastaanoton rajoittamisen tietyillä rajatulla alueilla, erityisesti Suomen valtakunnanrajalla. Näillä toimilla on onnistuttu keskeyttämään välineellistetty maahantulo Suomen itärajalla.
Lakiesitys eduskunnalle huhtikuussa 2025
Hallituksen esitys lain voimassaolon jatkamisesta on tarkoitus antaa eduskunnalle huhtikuussa 2025. Lainsäädäntöhankkeen toimikausi kestää 9. tammikuuta – 30. toukokuuta 2025. Suomen itärajan, joka on samalla EU:n ja Naton pisin ulkoraja Venäjän kanssa, valvonta ja turvallisuus pysyvät ensisijaisina prioriteetteina myös jatkossa.
GIPHY App Key not set. Please check settings