in , , ,

Suomi ja Ruotsi vahvistavat yhteistyötään sotilasoptroniikassa

Kuva: Puolustusvoimat

Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen johtaja, prikaatikenraali Tero Ylitalo, Ruotsin puolustusmateriaaliviraston (FMV) osastonjohtaja Rebecca Ihrfors sekä Senop Oy:n toimitusjohtaja Aki Korhonen allekirjoittivat 6.11.2024 Helsingissä uuden sotilasoptroniikan puitesopimuksen. Tämä sopimus on osa Suomen ja Ruotsin tiivistyvää puolustusyhteistyötä ja sen tarkoituksena on vahvistaa molempien maiden puolustuskykyä.

Sopimuksen allekirjoittaminen perustuu maiden välillä 17. huhtikuuta 2024 Tampereella solmittuun toimeenpanoasiakirjaan, joka luo pohjan sotilasoptroniikan hankintayhteistyölle. Yhteistyön tarkoituksena on parantaa erityisesti kriittisten sotilastarvikkeiden saatavuutta ja varmuutta molemmissa maissa.

Laajempaa hankintaa valonvahvistimilla ja pimeätähystimillä

Sopimuksen puitteissa Puolustusvoimat hankkii Senop Oy:ltä lisää valonvahvistimia ja pimeätähystimiä, jotka ovat olennaisia varusteita nykyaikaisessa maavoimien toiminnassa. Tällaiset optroniikkalaitteet parantavat puolustusvoimien kykyä toimia pimeässä ja vaikeissa olosuhteissa, mikä on merkittävä etu erityisesti Suomen ja Ruotsin kaltaisille maille, joissa olosuhteet ovat vaativia.

Senop Oy:n kanssa solmittu puitesopimus perustuu elokuussa 2024 allekirjoitettuun aiesopimukseen, jossa linjattiin Suomen ja Senopin yhteistyön laajentamisesta.

Aimpoint AB:n kanssa puitesopimus punapistetähtäimistä

Puolustusministeri Antti Häkkäsen valtuuttamana Puolustusvoimat on myös tehnyt erillisen puitesopimuksen ruotsalaisen Aimpoint AB:n kanssa. Tämän sopimuksen kautta Suomi hankkii punapistetähtäimiä, joita käytetään laajasti puolustusvoimien rynnäkkökivääreissä. Punapistetähtäimien hankinta mahdollistaa osaltaan nopean varustamisen myös kriisiaikana, sillä Ruotsin kanssa solmittu puitesopimus takaa, että laitteita voidaan tarvittaessa toimittaa nopeasti lisää.

Kohti vahvempaa huoltovarmuutta ja kustannussäästöjä

Yhteishankinnat ja puitesopimukset ovat Suomen ja Ruotsin puolustukselle merkittävä strateginen etu, sillä ne lisäävät huoltovarmuutta ja mahdollistavat kustannussäästöjä. Yhteiset hankinnat myös yhtenäistävät molempien maiden varustusta ja edistävät yhteensopivuutta, mikä helpottaa yhteistyötä kriisitilanteissa.

Puolustusministeriön mukaan tiivistyvä yhteistyö sotilasoptroniikassa on tärkeä osa Suomen ja Ruotsin välistä puolustusyhteistyötä. Näiden sopimusten myötä Suomi ja Ruotsi voivat luottaa siihen, että niiden asevoimat ovat paremmin varustettuja ja toimintakykyisiä kaikissa olosuhteissa.

Lähde: Valtioneuvosto Kuva: Puolustusvoimat

Vastaa

GIPHY App Key not set. Please check settings

Savuton Suomi 2030 vaatii tiukempaa sääntelyä nikotiinituotteille

Pääministeri Petteri Orpo: Euroopan edelleen lujitettava tukeaan Ukrainalle