in , , ,

Suomi keskeyttää kehitysyhteistyön – Somalia-maaohjelman

Suomen ulkoministeriö ilmoitti 20.11.2024 keskeyttävänsä kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalia-maaohjelman. Päätös perustuu hallitusohjelman linjauksiin, jotka korostavat kehitysyhteistyön ehdollisuutta kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle ja Suomen kansalaisten takaisinottoyhteistyölle. Somalian kanssa ei kuitenkaan ole saavutettu odotettua edistystä näissä kysymyksissä.

Keskeytyksen vaikutukset ja jatkoehdot

Ulkoministeri Ville Tavio kertoi tiedotustilaisuudessa, että uusia maaohjelmaan liittyviä rahoituspäätöksiä ei tehdä ennen, kuin Somalian kanssa on edetty konkreettisesti takaisinottoyhteistyössä. Keskeytys ei kuitenkaan vaikuta humanitaariseen apuun, kansalaisjärjestöjen toimintaan tai yksityisen sektorin tukemiseen. Käynnissä olevat hankkeet saatetaan loppuun sopimusten mukaisesti.

Päätöstä voidaan tarkistaa, jos paluuratkaisujen kehittämisessä saavutetaan merkittävää edistystä. Vuosille 2025 eteenpäin Somalia-maaohjelmalle oli suunniteltu 8–9 miljoonan euron vuosibudjetti.

Somalian turvallisuustilanne huolestuttaa

Somalia on ulkoministeriön mukaan yksi maailman hauraimmista valtioista. Maan turvallisuustilanne on vaikea, ja ääriliike Al-Shabaab on vahvistanut otettaan alueella. Lisäksi Somalia kärsii edelleen vakavista kuivuusjaksoista ja ruokakriiseistä, jotka ovat pahentaneet humanitaarista tilannetta.

Habiba Ali, kehitysyhteistyötä pitkään seurannut asiantuntija, kysyy päätöksen ajoituksen mielekkyyttä:”Miten sopimuksen syntyminen on mahdollista tilanteessa, jossa valtio käy jälleen kiihtyvää taistelua ääriliikkeitä vastaan ja tarvitsisi kaiken tuen toimivien rakenteiden, palveluiden ja yhteiskunnallisen vakauden luomiseen?”

Suomalaiset kehitysjärjestöt Fingo ry:n kehitysyhteistyön asiantuntija Ilmari Nalbantoglu muistuttaa, että Somalian turvallisuuden heikentyminen vaikuttaa koko Afrikan sarven tilanteeseen, mikä puolestaan voi heijastua esimerkiksi kansainvälisiin kauppareitteihin Punaisenmeren kautta.”Kehitysyhteistyötä ei tule käyttää painostuskeinona, vaan sen tarkoitus on poistaa köyhyyttä ja eriarvoisuutta sekä rakentaa rauhaa”, Nalbantoglu sanoo.

Kansalaisjärjestöille kiitosta hallituksen linjauksista

Päätös keskeyttää maaohjelma ei koske alueella toimivia kansalaisjärjestöjä, joiden työlle on edelleen tarjolla rahoitusta. Ministeri Tavio vahvisti, että järjestöjen Somaliaan liittyviä ohjelmatuenhakemuksia arvioidaan samalla tavalla kuin muiden maiden hakemuksia. Tämä linjaus on saanut kiitosta kansalaisjärjestöiltä, jotka näkevät paikallisten yhteisöjen tukemisen elintärkeänä Somalian vakauden ja hyvinvoinnin edistämiseksi.

Monipuoliset suhteet jatkuvat

Vaikka kahdenvälinen kehitysyhteistyö keskeytetään, Suomen ja Somalian väliset suhteet pysyvät vahvoina. Yhteistyötä tehdään edelleen kriisinhallinnan, rauhanvälityksen ja muiden ulko- ja turvallisuuspoliittisten sektorien kautta. Ulkoministeriö jatkaa myös tiivistä yhteistyötä sisäministeriön kanssa edistääkseen takaisinottoyhteistyötä. Lisäksi EU käy aktiivista dialogia Somalian hallituksen kanssa muuttoliikkeen hallinnasta. Somalian hallitus on ilmaissut halukkuutensa jatkaa keskustelua paluuratkaisuista.

Lähteet: Valtioneuvosto, Fingo ry.

Vastaa

GIPHY App Key not set. Please check settings

KansanKäräjät 20.11.2024

USA, sotilasoikeus

USA:n sotilaan vapauttava tuomio herättää keskustelua Saksassa