EU neuvosto ja Euroopan parlamentti pyrkivät saavuttamaan yhteisymmärryksen unionin vuoden 2025 budjetista neuvotteluissa, jotka alkavat perjantaina 15. marraskuuta. Neuvotteluissa käsitellään muun muassa kriisinsietokykyä, Ukrainan tukemista sekä vihreää ja digitaalista siirtymää.
Komission esitys ja Suomen kanta
Euroopan komissio antoi talousarvioesityksensä 19. kesäkuuta, ja sen painopisteet keskittyvät ajankohtaisiin haasteisiin, kuten Ukrainan tukemiseen sekä vihreän ja digitaalisen siirtymän edistämiseen. Suomi pitää esitystä rakentavana ja katsoo sen vastaavan hyvin unionin nykyisiin ja tuleviin haasteisiin.
Valtiovarainministeriön mukaan Suomi korostaa hyvän taloushallinnon ja kurinalaisen budjetoinnin periaatteita, jotka varmistavat varojen tehokkaan käytön:
”On tärkeää, että EUbudjetti vastaa unionin nykyisiin ja tuleviin haasteisiin, mutta samalla noudattaa vastuullisen taloushallinnon periaatteita,” Suomen valtiovarainministeriöstä painotetaan.
Realistinen lähestymistapa ja priorisointi
Suomi painottaa, että budjetin varojen käytön tulee perustua realistisiin tarpeisiin. Tarvittaessa eri rahoitustarpeita on priorisoitava, ja rahoituksen uudelleenkohdentamisen mahdollisuudet tulee arvioida huolellisesti.
Tällä lähestymistavalla Suomi pyrkii vaikuttamaan EU:n budjetin menoihin, mikä voi auttaa pitämään Suomen nettomaksuosuuden kohtuullisena ja oikeudenmukaisena. Suomen tavoitteena on, että budjetin varoja käytetään tehokkaasti ja kohdennetaan oikein ajankohtaisiin tarpeisiin.
Neuvottelut jatkuvat Brysselissä
EU:n jäsenvaltiot käsittelevät talousarviota budjettineuvoston kokouksessa 15. marraskuuta Brysselissä. Suomea edustaa valtiosihteeri Riikka Slunga-Poutsalo. Samassa yhteydessä kokoontuu sovittelukomitea, jossa neuvosto ja parlamentti etsivät yhteisymmärrystä budjetista.
Sovitteluaika päättyy maanantaina 18. marraskuuta. Mikäli yhteisymmärrystä ei saavuteta määräaikaan mennessä, Euroopan komissio antaa uuden budjettiehdotuksen.
Lähde: Valtioneuvosto
GIPHY App Key not set. Please check settings