in

Tenojoen lohenpyynti alkamassa varovaisesti vuosien jälkeen – poikkeusluvan pelätään olevan liian byrokraattinen

Tenojoen poikkeusluvalla halutaan ylläpitää jokisaamelaisten kalastuskulttuuria sekä siirtää kalastusoppeja nuoremmille. Utsjoella poikkeuslupa herätti kiinnostusta.

Lohenpyynti on ollut kiellettyä Tenojoen vesistössä kesästä 2021 lähtien. Poikkeuksellisen rajoituksen tavoitteena on ollut elvyttää Tenon lohikannat.

Täydelliseen lohenpyyntikieltoon on kuitenkin tulossa poikkeus, sillä kuluvana kesänä esimerkiksi kyläyhdistyksillä, osuuskunnilla ja kalatalousalueilla on mahdollisuus hakea poikkeuslupaa perinteisen jokisaamelaiskulttuurin ylläpitämiseen sekä perinteisen Tenojoen lohenkalastuksen opettamiseen.

Yksittäinen ihminen ei voi omia lapsiaan kouluttaa, vaan se tulee tapahtua järjestön tai yhdistyksen toimesta.

Utsjokilaiset kiinnostuneet hakemaan poikkeuslupia

Utsjokelainen Heidi Eriksen on syntynyt ja kasvanut Tenojoen varrella oppien perinteisiä pyyntitapoja. Hänestä poikkeusluvalla on hyvä perusajatus, mutta se miten uusi lupa toimii käytännössä, herättää pohdiskelua.

– Sellainen luonnollinen tapa arjessa lähteä lohenpyyntiin saattaa muuttua ohjelmanumeroksi, ja miten se sitten kuvastaa meidän kalastuskulttuuriamme.

Utsjoella järjestetyssä Tenon kalastusta koskevassa infotilaisuudessa useat kunnan asukkaat olivat kiinnostuneita mahdollisuudesta lohenpyyntiin poikkeusluvalla. Maa- ja metsätalousministeriöstä kuitenkin huomautetaan, ettei poikkeusluvalla ole tarkoituksena pyytää suuria määriä lohta, vaan säilyttää jokisaamelaista tietotaitoa.

Eriksen kertoo aikovansa olla mukana, jos saa mahdollisuuden kalastuskunnan kautta poikkeusluvan hakemiseen. Eriksen kuitenkin uskoo hakuprosessin olevan haastavaa ja liian byrokraattista osalle paikallisista.

– Sellaiset ihmiset voivat jäädä ulkopuolelle, jotka eivät ole tottuneet pyörittämään paperitöitä. Se tulee vaikuttamaan pyytäjien määrään, arvelee Eriksen.

Poikkeuslupaa voi hakea kesäkuussa

Poikkeusluvankaan turvin tuskin kukaan pääsee lohenpyyntiin ennen heinäkuuta.

Maa- ja metsätalousministeriön neuvotteleva virkamies Tapio Hakaste kertoo, että hakuajasta säädetään voimaansaattamislaissa. Käytännössä se tarkoittaa vuosittaista määräaikaa lohenpyynnille.

– Meillä Lapin ely-keskus käsittelee luvat. Tänä vuonna, kun valitettavasti sitä ollaan nyt vasta asettamassa, niin meillä on asetusehdotus, että hakuaika olisi 15.6. mennessä.

Hakaste kuitenkin lupaa, että jatkossa pyrkimys olisi, että hakuaika olisi aikaisemmin.

Lapin ely-keskuksesta kerrotaan, että torstaihin 30.5. mennessä oli tullut vain yksi tiedustelu koskien poikkeuslupaa.

Vastaa

GIPHY App Key not set. Please check settings

VIDEO: Näin härskiä pyörävarasta et ole nähnyt – Rälläköi lukkoa auki ja ihmiset kuvaa

Jääkiekkolegenda Raimo ”Raipe” Helminen on SaiPan uusi päävalmentaja