Pohjois-Karjalassa toimivat teollisuusyritykset ovat säilyttäneet työpaikkojaan tiukoista taloudellisista olosuhteista huolimatta, vaikka työpaikkojen määrä onkin laskenut lievästi viime vuonna. Pohjois-Karjalan maakuntaliiton teollisuusyritysrekisterin mukaan teollisuussektorin työpaikkamäärä väheni 321 paikalla eli 2,9 %vuonna 2023, jolloin teollisuuden liikevaihto putosi yhdeksän prosenttia ja vienti yli kymmenen prosenttia. Vuoden lopussa teollisuudessa työskenteli yhä 10 873 henkilöä, mikä on merkittävä luku nykyisessä taloustilanteessa.
Maakuntaliiton kuntakehityspäällikkö Seppo Tiainen pitää laskua odotettuna, mutta suhteellisen pienenä taloudelliset suhdanteet huomioiden. Tiainen toteaa, että yritykset ovat onnistuneet välttämään suurempia irtisanomisia ja käyttäneet tarpeen tullen lomautuksia työvoiman sopeuttamiseen.
Alueen teollisuuden toimialat – elintarviketeollisuus kasvaa, metalliteollisuus vakaa
Pohjois-Karjalassa parhaiten teollisuuden toimialoista pärjäsi elintarviketeollisuus, joka lisäsi työpaikkojaan vuoden 2023 aikana. Alalla on nykyisin noin kymmenen prosenttia maakunnan teollisuustyöpaikoista. Erityisesti leipomot ovat olleet keskeisessä roolissa alan kasvussa, ja Valion mahdolliset työpaikkasiirrot Joensuuhun voivat entisestään edistää alueen elintarviketuotantoa.
Maakunnan merkittävin teollisuudenala on edelleen metalliteollisuus, joka työllistää lähes 4 500 henkilöä. Metalliteollisuuden työpaikkamäärä pieneni 44ä, mikä Tiaisen mukaan on varsin maltillinen lasku vaikeassa taloudellisessa tilanteessa. Myös metsäteollisuus on säilynyt vakaana, vaikka työpaikkojen määrä aleni hieman enemmän kuin metalliteollisuudessa. Sen sijaan kumi- ja muoviteollisuudessa työpaikkojen väheneminen oli suurempaa – noin 9 %, eli 120 työpaikkaa.
Alueellisia eroja ja teollisuuden merkitys aluetaloudelle
Maakunnan eri osien välillä oli eroja työpaikkakehityksessä. Joensuun seutu säilytti asemansa melko hyvin, ja sen työpaikkamäärä laski vain noin kahdella prosentilla. Erityisen teollistunut kunta on Outokumpu, jossa teollisia työpaikkoja on jopa 142 per 1 000 asukasta. Tämän ansiosta alueen teollisuus luo merkittävän osan kokonaistyöpaikoista, mikä antaa positiivisia näkymiä, kun suhdanteet jälleen paranevat.
Maakunnan 820 teollisesta toimipaikasta lähes puolet on yhden hengen yrityksiä. Näissä pienissä yrityksissä olisi Tiaisen mukaan potentiaalia kasvaa, mutta kuntien elinkeinotoimella on haasteensa, sillä pienyrittäjillä ei välttämättä ole suurta halukkuutta laajentaa toimintaansa.
Positiiviset odotukset tulevaisuudelle
Teollisuuden kyky säilyttää työpaikkojaan laskevassa suhdanteessa antaa myönteisen kuvan Pohjois-Karjalan elinkeinorakenteesta ja aluetaloudesta. Maakunnan suurimpia työnantajia ovat Joensuussa toimiva Abloy Oy:n lukkotehdas ja Kontiolahdella sijaitseva terveysteknologian yritys Phillips-Medisize Oy, jotka työllistävät lähes 700 henkilöä kumpikin. ”Suhdannetilanteeseen nähden maakunta on selvinnyt hyvin, ja odotamme työpaikkamäärän kääntyvän kasvuun vientikysynnän elpyessä,” Tiainen toteaa.
Lähde: Pohjois-Karjalan maakuntaliitto
GIPHY App Key not set. Please check settings