in , ,

Terapeutti Ville TikTok-palvelussa: ”Hiton pelottavaa” – tekoälyn hänelle antama vastaus hämmentävä.

Tekoälyn antama vastaus huolestuttaa Ville Meristä

Sosiaalisessa mediassa Terapeutti Villenä tunnettu ja eduskuntatyöstään sairaslomalle lokakuussa jäänyt ensimmäisen kauden kansanedustaja Ville Merinen (SDP) julkaisi videon TikTok-palvelussa, jossa hän kertoo kysyneensä ChatGPT-tekoälyltä miten hyvinvointivaltio voitaisiin tuhota ja havainnoi tekoälyn antamien vastausten muistuttavan pelottavalla tavalla nykyistä hallitusohjelmaa.

Videollaan Ville sanoo: ”Hiton pelottavaa mä kysyin Chat-GPT tekoälyltä, että miten tuhotaan hyvinvointivaltio, koska mä pelkäsin, että tällä hetkellä hallitus tekee just sitä. Niin katsokaa, mitä tekoäly vastasi. Se on kuin suoraan hallitusohjelma.”

Chat-GPT:n Meriselle antamassa vastauksessa listattiin mm. Julkisten palveluiden alibudjetointi ja leikkaukset, Yksityistäminen ja ulkoistaminen, Sosiaaliturvan ehtojen kiristäminen, Polarisaation ja eriarvoisuuden kasvattaminen, Taloudelliset kriisit ja säästöohjelmat

Mediamaailma kysyi tekoälyltä saman kysymyksen

Mediamaailma kysyi saman kysymyksen Chat-GPT:ltä ja vastaus oli seuraavanlainen:

Hyvinvointivaltion tuhoaminen voi tapahtua monin eri tavoin, ja siihen vaikuttavat sekä poliittiset että taloudelliset tekijät. Alla on joitakin keskeisiä seikkoja, jotka voivat johtaa hyvinvointivaltion heikentymiseen tai tuhoutumiseen:

  1. Taloudelliset leikkaukset: Julkisten menojen, kuten sosiaaliturvan, terveydenhuollon ja koulutuksen rahoituksen leikkaukset voivat heikentää hyvinvointivaltion palveluja. Tämä voi johtaa siihen, että heikoimmassa asemassa olevat ihmiset jäävät ilman tarvitsemiaan tukia.
  2. Poliittinen päätöksenteko: Jos valtaapitävät päättävät vähentää valtion roolia taloudessa tai siirtää palveluja yksityiselle sektorille, se voi heikentää julkisia palveluja ja kasvattaa eriarvoisuutta.
  3. Veropolitiikka: Verotuksen keventäminen, erityisesti varakkaammilta, voi johtaa siihen, että valtio menettää resursseja, jotka olisivat muuten käytettävissä hyvinvointipalveluiden rahoittamiseen.
  4. Sosiaalinen eriarvoisuus: Eriarvoisuuden kasvu voi heikentää kansalaisten luottamusta hyvinvointivaltioon. Jos tietyt ryhmät kokevat, että he eivät saa osakseen samoja etuja kuin toiset, se voi johtaa yhteiskunnallisiin jännitteisiin ja kannatuksen heikkenemiseen hyvinvointivaltiota kohtaan.
  5. Globalisaatio: Kilpailun lisääntyminen globaalilla tasolla voi johtaa siihen, että valtioiden on vaikeaa ylläpitää korkeaa sosiaalista turvaverkkoa ilman, että se vaikuttaisi niiden kilpailukykyyn.
  6. Ideologiset muutokset: Uudet poliittiset ideologiat, jotka korostavat yksilön vastuuta ja markkinataloutta, voivat vähentää halua ylläpitää vahvaa hyvinvointivaltiota.
  7. Epäonnistuneet reformit: Jos hyvinvointivaltion reformit toteutetaan huonosti tai ne eivät vastaa kansalaisten tarpeita, ne voivat johtaa tyytymättömyyteen ja lisätä halua purkaa hyvinvointivaltioon liittyviä rakenteita.

Hyvinvointivaltion tuhoaminen on monimutkainen prosessi, joka vaatii useiden näiden tekijöiden yhdistymistä. Se vaikuttaa yhteiskuntaan monin tavoin, ja sen seuraukset voivat olla vakavia erityisesti heikoimmassa asemassa oleville kansalaisille.

Lähde: Terapeutti Ville – TikTok, Chat-GPT Kuva: TikTok, eduskunta

Vastaa

GIPHY App Key not set. Please check settings

Video: Korhonen, Tiainen ja Kivi keskusteluohjelma

Itä-Suomen poliisilta piikki autoilijoille ”talvi yllätti autoilijat”