Testosteroni on perinteisesti mielletty miehen hormoniksi, joka liitetään aggressioon ja ylimielisyyteen. Bonnin yliopiston taloustieteen professori Armin Falkin johtamassa tutkimuksessa on kuitenkin havaittu, että tämä sukupuolihormoni voi edistää myös sosiaalista käyttäytymistä. Yllättävästi testosteronia saaneet koehenkilöt eivät huijanneet yhtä usein kuin pelkästään lumelääkettä saaneet henkilöt, vaikka molemmilla ryhmillä oli mahdollisuus valehdella rahapalkkion toivossa.
Tulokset julkaistiin äskettäin PLoS ONE -lehdessä, joka on Public Library of Science -organisaation kansainvälinen tieteellinen verkkojulkaisu.
Testosteronin vaikutus käyttäytymiseen
Testosteroni tunnetaan yleisesti miehen tyypillisinä piirteitä tukevana hormonina. Se edistää seksuaalisten ominaisuuksien kehittymistä, lisää libidoa ja lihasten kasvua. Vaikka myös naisilla on tätä hormonia, sen määrä on merkittävästi pienempi. Aikaisemmin testosteronin on ajateltu lisäävän aggressiivista ja riskialtista käyttäytymistä sekä ylimielisyyttä. Bonnin yliopiston neurotieteilijä, professori Bernd Weber kertoo kuitenkin, että tuoreemmat tutkimukset viittaavat siihen, että testosteroni voi edistää myös sosiaalista käyttäytymistä.
Syysuhteiden selvittäminen
Edellämainitun Tutkimuksen pääkirjoittaja, tohtori Matthias Wibral, selittää, että monissa aikaisemmissa tutkimuksissa on tarkasteltu vain testosteronin tason ja käyttäytymisen välistä korrelaatiota. Tämä lähestymistapa ei kuitenkaan paljasta, onko testosteroni käyttäytymisen syy vai seuraus. ”Testosteroni ei vaikuta vain käyttäytymiseen, vaan käyttäytyminen vaikuttaa puolestaan myös hormonitasoihin”, Wibral huomauttaa. Tämän vuoksi Bonnin tutkijat halusivat kehittää kokeellisen lähestymistavan, jonka avulla olisi mahdollista selvittää syy-seuraussuhteita.
Tutkimusmenetelmä ja kokeet
Tutkijat rekrytoivat 91 terveellistä miestä käyttäytymiskokeeseen. Heistä 46 sai testosteronia geelinä iholleen, ja seuraavana päivänä tutkijat mittasivat heidän verensä testosteronitasot varmistaakseen, että ne olivat kohonneet verrattuna lumelääkkeen saaneeseen ryhmään. Lumelääkettä sai 45 muuta koehenkilöä. Sekä koehenkilöt että tutkijat eivät tienneet, kuka oli saanut testosteronia ja kuka ei, jotta käyttäytyminen ei olisi vaikuttanut tutkimustuloksiin.
Valehtelun tutkiminen rahapalkkion avulla
Kokeessa osallistujat pelasivat yksinkertaista nopanheittoa, jossa korkeammat tulokset johtivat suurempiin rahapalkkioihin. ”Kokeen olosuhteet mahdollistivat valehtelun”, kertoo professori Weber. Osallistujat kirjoittivat heittämänsä nopan tulokset tietokoneelle, mutta he olivat voineet ilmoittaa korkeampia lukuja saadakseen enemmän rahaa. Koska nopanheiton todennäköisyys oli kaikille numeroille sama, vääristynyt tulos oli merkki huijaamisesta.
Testosteroniryhmä valehteli vähemmän
Tutkijat vertasivat testosteroniryhmän ja lumeryhmän tuloksia. Testosteronia saaneet henkilöt valehtelivat selvästi vähemmän kuin lumelääkkeen saaneet koehenkilöt. ”Tämä tulos haastaa perinteisen käsityksen, jonka mukaan testosteroni edistää epäsosiaalista käyttäytymistä”, kertoo taloustieteen professori Armin Falk. Hän lisää, että on todennäköistä, että testosteroni lisää ylpeyttä ja halua kehittää positiivista itsekuvaa. ”Tässä valossa muutaman euron saaminen ei riitä uhkaamaan itsearvostusta”, Falk arvioi.
Tämä tutkimus tarjoaa uutta tietoa testosteronin roolista käyttäytymisessä ja avaa mahdollisuuden tarkastella syy-seuraussuhteita, joita aiemmissa tutkimuksissa ei ole voitu selvittää.
Turun yliopiston tutkimus osoittaa että testosteronin hajoamistuotteena syntyvä feromoni tekee miehistä anteliaampia ja herättää naisten kiinnostuksen
Tutkimus on paljastanut yllättävän yhteyden testosteronin hajoamistuotteena syntyvän feromonin ja ihmisten käyttäytymisen välillä. Tutkimuksen mukaan kyseinen feromoni lisää altistuvien miesten anteliaisuutta ja vähentää itsekkyyttä. Lisäksi sama yhdiste tekee miehistä naisten silmissä houkuttelevampia.
Feromonin tiedetään jo aiemmin vaikuttavan naisten käyttäytymiseen: se laskee stressihormonitasoja, parantaa mielialaa ja tekee miehistä naisten silmissä viehättävämpiä. Tutkimuksen johtaja, evoluutiobiologi Markus J. Rantala Turun yliopistosta, kertoo, että tällä kertaa tutkijat halusivat selvittää feromonin vaikutuksia miesten välisessä vuorovaikutuksessa.
– ”Aivokuvantamisella on osoitettu, että feromoni vaikuttaa aivojen seksuaalista käyttäytymistä kontrolloiviin alueisiin. Nyt halusimme tutkia, miten se vaikuttaa miesten käyttäytymiseen suhteessa muihin miehiin”, Rantala sanoo.
Tutkimuksessa selvisi, että feromoni lisäsi miesten halukkuutta toimia anteliaasti ja vähensi heidän itsekästä käyttäytymistään.
Testosteronin yhteys aggressioon voi olla mielen luomus
Eurooppalaisten tutkijoiden tuore tutkimus tarjoaa uuden näkökulman testosteronin vaikutukseen ihmisen käyttäytymisessä. He havaitsivat, että naiset, joille annettiin testosteronia, käyttäytyivät oikeudenmukaisemmin ja sosiaalisemmin pelitilanteessa – mutta vain, jos he eivät tienneet saaneensa hormonia. Tulokset viittaavat siihen, että mielikuvat hormonien vaikutuksista voivat olla merkittävämpiä kuin hormonit itse.
Testosteroni ja sosiaalinen käyttäytyminen
Tutkimuksessa yli 120 naista osallistui rahalliseen ”ultimatum-peliin”, jossa heidät jaettiin pareihin. Pelissä yksi pelaajista, ”ehdotuksen tekijä”, sai päättää, miten rahasumma jaetaan heidän välillään. Toinen pelaaja, ”vastaanottaja”, saattoi joko hyväksyä ehdotuksen tai hylätä sen, jolloin kumpikaan ei saanut rahaa.
Ennen peliä osa osallistujista sai testosteronia sisältävän pillerin, kun taas osa sai lumelääkkeen. Osallistujille ei kuitenkaan kerrottu, kumpaa heille oli annettu. Pelin jälkeen naiset arvioivat, minkä lääkkeen he uskoivat saaneensa.
Yllättävät havainnot
Tutkijat huomasivat, että ne naiset, jotka saivat testosteronia ja eivät tienneet siitä, käyttäytyivät oikeudenmukaisesti ja sosiaalisesti, mikä johti vähempiin konflikteihin. Sen sijaan naiset, jotka uskoivat saaneensa testosteronia – riippumatta siitä, oliko näin todella – osoittivat ahneempaa ja itsekkäämpää käytöstä.
Tutkimus kyseenalaistaa yleiset oletukset testosteronin ja aggressiivisuuden välisestä yhteydestä. Se korostaa mielen vaikutusvaltaa kehollisiin toimintoihin ja avaa uusia mahdollisuuksia ymmärtää ihmisen käyttäytymisen monimutkaisuutta. Hormoneilla on toki merkityksensä, mutta ne eivät yksinään selitä ihmisten päätöksentekoa ja sosiaalista vuorovaikutusta.
GIPHY App Key not set. Please check settings