in

THL: Hengitystieinfektiot jylläävät joulun alla – näin suojaudut ja suojaat muita

Hengitystieinfektiot ovat lisääntyneet voimakkaasti Suomessa, ja esimerkiksi influenssa- ja RSV-tapaukset sekä koronatartunnat ovat kasvussa. Lisäksi mykoplasma- ja hinkuyskäinfektioita on todettu poikkeuksellisen paljon. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan tartuntojen ehkäisyyn pätevät tutut keinot, joita on hyvä muistaa erityisesti joulunvietossa.

Viisi keinoa ehkäistä tartuntoja

  1. Rokottaudu: Suositellut rokotukset, kuten influenssa- ja koronarokotteet, ovat paras tapa ehkäistä vakavia sairauksia.
  2. Pysy kotona sairaana: Älä lähde kyläilemään tai töihin, jos olet sairaana. Tämä suojaa erityisesti riskiryhmiin kuuluvia.
  3. Huolehdi hygieniasta: Pese kädet, käytä käsidesiä ja yski tai aivasta hihaasi.
  4. Käytä maskia ja pidä etäisyyttä: Jos kuulut riskiryhmään tai vierailet iäkkäiden luona, maski ja etäisyys ovat hyödyllisiä.
  5. Paranna ilmanvaihtoa: Hyvä ilmanvaihto vähentää tartuntojen leviämistä sisätiloissa.

THL:n ylilääkäri Leif Lakoma korostaa, että sairastuneen on tärkeää pysyä kotona: ”Itse kukin voi näin suojata etenkin riskiryhmiin kuuluvia ja iäkkäitä.”

Rokotukset edelleen ajankohtaisia

Influenssarokotuskattavuus on jäämässä tänä vuonna matalammaksi kuin aiemmin, mutta se kannattaa yhä ottaa. Rokotteen teho muodostuu noin kahdessa viikossa, ja sen voi ottaa myös influenssaepidemian ollessa käynnissä.

Koronarokotuskattavuus on hyvällä tasolla riskiryhmissä. Yli kaksi kolmesta yli 80-vuotiaasta on saanut syksyn tehosteannoksen, ja raskaana olevien hinkuyskärokotukset ovat edenneet.

Myös RSV-infektioiden ehkäisyyn on kiinnitetty huomiota. Hyvinvointialueet ovat suositelleet vastasyntyneille ja alle 1-vuotiaille riskiryhmässä oleville lapsille monoklonaalista vasta-ainetta, mutta kattavuustietoja ei vielä ole saatavilla.

Milloin palata töihin tai kouluun?

Hengitystieinfektion jälkeen arkeen voi palata, kun oireet ovat selvästi vähentyneet ja mahdollinen kuume on poissa. Lasten kohdalla on hyvä odottaa, että lapsi jaksaa osallistua päiväkodin tai koulun toimintaan. Jälkioireet, kuten yskä tai nuha, eivät estä paluuta normaaliin elämään.

Virusten tartuttavuus alkaa usein ennen oireiden ilmaantumista ja vähenee pian niiden alkamisen jälkeen. Jos oireet pahenevat tai yleiskunto laskee, on tärkeää hakeutua hoitoon. Erityisesti rokottamattomien pienten lasten hinkuyskän epäilyssä on tärkeää toimia nopeasti.

Oireenmukaista hoitoa ja tarvittaessa lääkärin apua

Hengitystieinfektiot hoidetaan pääosin oireenmukaisesti ja levolla. Viruslääkkeitä, kuten influenssan ja koronan hoitoon tarkoitettuja lääkkeitä, voidaan käyttää lääkärin harkinnan mukaan, jos hoito aloitetaan ajoissa. Bakteeri-infektioissa, kuten mykoplasmassa tai hinkuyskän tapauksessa, antibioottihoito arvioidaan tapauskohtaisesti.

Joulun kiireiden keskellä on hyvä muistaa, että yksinkertaiset keinot tartuntojen ehkäisemiseksi voivat suojata niin omaa terveyttä kuin läheisten hyvinvointia.

Vastaa

GIPHY App Key not set. Please check settings

Sähkömarkkinat uudistuvat: Suurjänniteverkkotyöryhmän raportti julki

Suuri taiteilija on poissa – Heikki Silvennoinen (s. 1954 – k. 18. joulukuuta 2024)