Suomessa lasten rokotuskattavuus on yleisesti hyvä, mutta tuhkarokko-sikotauti-vihurirokkorokotteen (MPR) toisen annoksen kattavuus on huolestuttavasti laskussa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan vain 91 prosenttia vuonna 2017 syntyneistä lapsista on saanut MPR-rokotteen toisen annoksen, vaikka laumasuojan saavuttamiseksi kattavuuden tulisi olla yli 95 prosenttia.
MPR-rokotteen kattavuus on ollut laskussa valtakunnallisesti jo kahtena peräkkäisenä vuonna, ja erityisesti joillakin hyvinvointialueilla suunta on jyrkempi. Rokottamattomuus on Suomessa yhä harvinaista, mutta täysin rokottamattomien lasten osuus on hienoisessa kasvussa.
Suuria alueellisia eroja rokotuskattavuudessa
MPR-rokotteen ensimmäisen annoksen kattavuus on alle 95 prosenttia jo yhdellätoista hyvinvointialueella. Toisen annoksen osalta vain kaksi hyvinvointialuetta, Pohjois- ja Etelä-Savo, yltävät suositeltuun yli 95 prosentin kattavuuteen.
Huolestuttavimpia lukuja on kirjattu Etelä-Karjalassa, Länsi-Uudellamaalla, Ahvenanmaalla, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kanta-Hämeessä, joissa kattavuus jää alle 90 prosentin. Etelä-Karjalassa MPR-rokotteen toisen annoksen kattavuus on vain 81 prosenttia vuonna 2017 syntyneillä, kun vielä vuonna 2013 syntyneillä se oli lähes 95 prosenttia.
Kontion mukaan monilla alueilla on kuitenkin tehty pitkäjänteistä työtä rokotusmyönteisyyden lisäämiseksi, ja erot ovat kaventumassa.
Vaikka MPR-rokotteen kattavuus on laskenut, muiden kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvien rokotteiden kattavuudet ovat pysyneet korkeina. Esimerkiksi vuonna 2022 syntyneistä lapsista lähes 98 prosentille aloitettiin viitosrokotussarja, joka suojaa kurkkumädältä, jäykkäkouristukselta, hinkuyskältä, poliolta ja Hib-taudeilta.
Vesirokkorokotteen kattavuus on kasvanut vuodesta toiseen, ja nelosrokotteen kattavuus, joka suojaa muun muassa jäykkäkouristukselta ja hinkuyskältä, on noussut kaikilla hyvinvointialueilla.
Täysin rokottamattomien lasten osuus on kuitenkin hienoisessa nousussa: vuonna 2022 syntyneistä 1,9 prosenttia on täysin rokottamattomia, kun vuonna 2017 syntyneissä osuus oli 0,9 prosenttia.
Rokotuskattavuustiedot perustuvat valtakunnallisen rokotusrekisterin ajantasaisiin lukuihin, mutta THL arvioi todellisten kattavuuksien olevan mahdollisesti hieman korkeampia johtuen tietojärjestelmien kirjaus- ja siirtohaasteista.
GIPHY App Key not set. Please check settings