in

Tilintarkastustuomioistuin kritisoi EU:n sotilaallisen liikkuvuuden edistymistä

Euroopan tilintarkastustuomioistuin on julkaissut arvionsa EU:n sotilaallisen liikkuvuuden kehityksestä. Raportti nostaa esiin merkittäviä puutteita puolustuksen toimintasuunnitelman valmistelussa ja toteutuksessa. EU:n sotilaallisen liikkuvuuden budjetti kaudelle 2021–2027 on 1,7 miljardia euroa, mutta varat loppuivat jo vuoden 2023 lopussa. Tämä tarkoittaa, että uusia rahoitusmahdollisuuksia on odotettava yli neljä vuotta.

Tilintarkastustuomioistuin arvostelee erityisesti sitä, että rahoitettavat hankkeet valittiin ennen kuin kiireellisimmät painopisteet oli asetettu. Raportin mukaan päätöksenteossa ei huomioitu riittävästi geopoliittisia ja sotilaallisia tekijöitä, mikä on johtanut siihen, että osa kaksikäyttöinfrastruktuurihankkeista ei vastaa todellisia tarpeita.

Raportissa esitetään useita suosituksia sotilaallisen liikkuvuuden kehittämiseksi. Tilintarkastustuomioistuin kehottaa Euroopan komissiota ja Euroopan ulkosuhdehallintoa (EEAS) selkeyttämään hallintorakenteita ja seuraamaan edistymistä systemaattisemmin. Lisäksi se suosittaa, että kaksikäyttöinfrastruktuurin valintaperusteita parannetaan ja rahoituksen ennakoitavuutta lisätään seuraavassa monivuotisessa rahoituskehyksessä.

Komissio on ilmoittanut aikovansa toteuttaa suositukset. Se vastasi kritiikkiin painottamalla kokonaisvaltaista hallintotapaa, jossa huomioidaan sääntelykysymykset, infrastruktuuri-investointien tarpeet ja sotilaallisen liikkuvuuden resurssit. Komission mukaan yhteistyö Naton kanssa on keskeisessä roolissa, ja jäsenvaltioiden kanssa tehdään parhaillaan investointitarpeiden arviointia, joka ohjaa tulevaisuuden hankkeita.

EU:n sotilaallisen liikkuvuuden kehittäminen on tärkeää Euroopan turvallisuuden kannalta, ja tilintarkastustuomioistuimen raportti tuo esiin haasteita, jotka on ratkaistava, jotta tavoitteet voidaan saavuttaa tehokkaasti ja vaikuttavasti.

Vastaa

GIPHY App Key not set. Please check settings

Itämeren poliisiviranomaiset kokoontuivat Helsingissä vahvistamaan yhteistyötä

Kreml: Venäjä valmistelee neuvotteluryhmää rauhanprosessia varten nopealla aikataululla