Tiistaina 5. marraskuuta tasavallan presidentti Alexander Stubb ja ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta (TP-UTVA) keskustelivat Suomen itärajan ja merialueen tilanteesta, tulevan vuoden tiedustelupainotuksista ja Suomen tavoitteista Bakussa järjestettävässä YKilmastokokouksessa (COP29).
Painopisteenä Turvallisuus Ukrainassa
Yksi TP-UTVAtärkeimmistä päätöksistä koski Suomen osallistumista Naton Ukrainalle annettavaan turvallisuus- ja koulutustukeen. Suomi on päättänyt osallistua tähän tukitoimintaan enintään kuudella sotilaalla. Tämä päätös on osa Ukrainan tukikokonaisuutta, joka sovittiin Naton Washingtonin huippukokouksessa. Tavoitteena on tukea Ukrainan puolustuskykyä ja turvata maan kestokyky pitkittyneessä kriisissä.
Lähi-itä ja Palestiinan Kysymys Esillä
Suomen turvallisuuslinjauksia mietittäessä TP-UTVA käsitteli myös Lähi-idän tilannetta. Samalla valiokunta sai katsauksen YKyleiskokouksessa käsiteltävistä Palestiinan kysymystä koskevista päätöslauselmista. Ajankohtaiseksi aiheeksi nousivat Israelin parlamentin tekemät muutokset YKpalestiinalaispakolaisten avustusjärjestö UNRWAkoskevissa laeissa. Suomi vahvisti tukensa YKja monenvälisen sääntöpohjaisen järjestelmän puolesta.
Suomen Ilmastotavoitteet COP29-kokouksessa
YKCOP29-ilmastokokous järjestetään 11.–22. marraskuuta 2024 Bakussa, Azerbaidzhanissa, ja Suomen valtuuskuntaa johtaa presidentti Alexander Stubb. Suomen päämääränä on COP29vahvistaa maiden sitoutumista aiempiin päästövähennyksiin sekä kehittää ratkaisuja kestävän ilmastorahoituksen takaamiseksi.
Suomi Kansainvälisen Turvallisuuden ja Kestävän Kehityksen Puolustajana
TP-UTVAlinjaukset heijastavat Suomen pyrkimyksiä tukea paitsi kansallista turvallisuutta myös kansainvälistä vakautta. Suomen osallistuminen Naton tukitoimiin Ukrainassa sekä sitoutuminen ilmastotavoitteisiin ovat osa laajempaa strategiaa, jolla Suomi vahvistaa asemaansa kestävän ja sääntöpohjaisen maailmanjärjestyksen puolustajana.
GIPHY App Key not set. Please check settings