in

Trump uhkaa EU:ta uusilla tulleilla ja asettaa Kiinalle helmikuun 1. päivän takarajan

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti tiistaina suunnittelevansa tulleja Euroopan unionille ja keskustelevansa 10 prosentin rangaistustullista kiinalaisille tuontituotteille, vedoten fentanyylin virtaan Yhdysvaltoihin Meksikon ja Kanadan kautta. Trumpin viimeisimmät tullilausunnot tulivat päivän kuluttua virkaanastumisesta, vaikka hän ei ollut vielä asettanut kampanjassaan lupaamiaan tulleja.

Vaikka markkinat ja teollisuus huokaisivat hetkeksi helpotuksesta, Trumpin uudet kommentit korostivat hänen pitkäaikaista tavoitettaan laajemmista tullimaksuista sekä uutta 25 prosentin tullien takarajaa Kanadaa, Meksikoa, Kiinaa ja EU:ta vastaan helmikuun 1. päivänä.

”EU kohtelee meitä epäreilusti”

Trump arvosteli erityisesti Euroopan unionia sen kauppataseen ylijäämästä Yhdysvaltojen kanssa. ”Euroopan unioni kohtelee meitä erittäin, erittäin huonosti”, Trump totesi ja lisäsi, että tullit ovat ainoa keino saavuttaa reiluus.

Trump myös ilmoitti harkitsevansa tulleja Kanadalle ja Meksikolle, elleivät ne tehostaisi toimia laittoman maahanmuuton ja Kiinasta peräisin olevan fentanyylin kuljetuksen estämiseksi Yhdysvaltain rajoille.

Kiina vastasi olevansa valmis jatkamaan keskusteluja Yhdysvaltojen kanssa erimielisyyksien ratkaisemiseksi ja pyrkivänsä laajentamaan molempia osapuolia hyödyttävää yhteistyötä.

Raportit huhtikuun alkuun mennessä

Trump allekirjoitti maanantaina laajan kauppamuistion, joka velvoittaa liittovaltion virastoja laatimaan huhtikuun 1. päivään mennessä kattavia arvioita Yhdysvaltojen kauppataseista, epäoikeudenmukaisista kauppatavoista ja valuuttamanipulaatiosta. Muistiossa pyydetään myös suosituksia kaupan ongelmien ratkaisemiseksi, mukaan lukien ”globaali lisätulli”.

Trumpin maltillisempi lähestymistapa tulleihin sai Yhdysvaltain osakemarkkinat nousemaan, ja S&P 500 -indeksi saavutti korkeimman tasonsa kuukauteen. Kuitenkin uudet tullikommentit Kiinaa ja EU:ta kohtaan voivat heikentää tätä nousua.

Meksikon ja Kanadan varovaiset reaktiot

Meksikon presidentti Claudia Sheinbaum totesi maan vastaavan Yhdysvaltojen toimiin ”askel askeleelta”, mutta korosti samalla maan itsemääräämisoikeutta. Hän muistutti, että Yhdysvaltojen, Meksikon ja Kanadan vapaakauppasopimus ei ole neuvoteltavissa ennen vuotta 2026.

Maanviljelijät Yhdysvalloissa ovat huolissaan tulleista ja niiden mahdollisista vastatulleista, jotka voisivat häiritä kauppaa Meksikon ja Kanadan kanssa, erityisesti maissin ja etanolin osalta.

”Ymmärrämme, että hän on neuvottelutyyppinen henkilö”, totesi Illinois’n maanviljelijä ja Kansallisen maissinviljelijöiden liiton puheenjohtaja Kenny Hartman Jr. ”Toivomme vain, että pystymme säilyttämään vientimme emmekä menetä maissikauppaa Meksikoon tai etanolia Kanadaan.”

Lähde: Reuters

Vastaa

GIPHY App Key not set. Please check settings

Trump armahti Silk Roadin perustajan Ross Ulbrichtin ja kumosi elinkautisen tuomion

Lähettikö Nato ja Suomi sotalaivat Itämerelle väärillä tiedoilla – Suomen poliittisen johdon on erottava!