Huolimatta kauppapolitiikan aiheuttamasta epävarmuudesta ja finanssimarkkinoiden levottomuudesta, Yhdysvalloissa työpaikkojen määrä kasvoi huhtikuussa odotettua enemmän.
Työministeriön mukaan työnantajat loivat huhtikuussa 177 000 uutta työpaikkaa, ja työttömyysaste pysyi ennallaan 4,2 prosentissa. Luku ylitti monien talousanalyytikkojen ennusteet, sillä kuukautta leimasivat markkinahäiriöt ja talousluottamuksen heikkeneminen.
Yhdysvaltain työmarkkinoiden sitkeys on ollut viime vuosina asiantuntijoille yllätys. Se on pitänyt kulutuksen vahvana, vaikka kotitaloudet ovat kohdanneet nousevat hinnat ja korkojen jyrkän nousun.
Tuoreimmat luvut herättivät toiveita siitä, että Yhdysvallat saattaa selvitä uusien tullipäätösten tuomasta epävarmuudesta ilman vakavaa taantumaa. Asiantuntijat kehottavat kuitenkin varovaisuuteen: Donald Trumpin julkistamien tuontiverojen todellinen vaikutus näkyy vasta viiveellä.
– Kyseessä on hyvä työmarkkinaraportti, vaikka aiempien kuukausien lukuihin tehtiin alaspäin tarkistuksia, kommentoi Fitch Ratingsin Yhdysvaltain taloustutkimuksen johtaja Olu Sonola. – Tärkein viesti tämän viikon tiedoista on, että Yhdysvaltain talous oli huhtikuun alussa perusluonteeltaan vahva, mutta näkymät ovat hyvin epävarmat.
Työministeriön tiedot kerättiin vajaat kaksi viikkoa sen jälkeen, kun Trump ilmoitti ns. ”Vapautuksen päivän” tulleista, jotka nostivat Yhdysvaltain keskimääräiset tuontiverot yli sadan vuoden ennätystasolle.
Monet yritykset ovat kertoneet etenevänsä varovaisesti nopeiden poliittisten muutosten keskellä, toivoen samalla Trumpin lupaamien kauppasopimusten toteutuvan.
Huhtikuun työllisyyskasvua johtivat terveydenhuolto-, varastointi- ja kuljetusalan yritykset. Liittovaltion hallinnon työpaikat vähenivät – Trump on luvannut vähentää julkisia menoja – mutta paikallishallintojen palkkaukset kompensoivat laskua. Työpaikkojen määrä laski myös teollisuudessa ja vähittäiskaupassa.
Keskimääräinen tuntipalkka nousi vuodessa 3,8 prosenttia.
Principal Asset Managementin päästrategi Seema Shah arvioi, ettei keskuspankilla ole kiire laskea ohjauskorkoja.
– Miksi Fed alentaisi korkoja nyt, kun työttömyys on historiallisen alhainen, kuluttajat ovat edelleen melko vahvoja ja inflaatio ylittää tavoitteen? hän totesi. – Talous todennäköisesti heikkenee tulevina kuukausina, mutta tämänhetkinen perusvire antaa Yhdysvalloille kohtuullisen mahdollisuuden välttää taantuma – jos se ehtii perääntyä tullisodasta ajoissa.
Lähde: Bbc
GIPHY App Key not set. Please check settings