Uudessa-Seelannissa hiljattain julkaistu laaja väitöskirjatutkimus tarkasteli kausiluonteisen influenssarokotteen (SIV) ja Pfizer/BioNTechin COVID-19-rokotteen haittavaikutusraportteja (adverse events following immunisation, AEFI). Otagon yliopistossa tehty tutkimus käy läpi kymmeniä tuhansia AEFI-raportteja. Tulokset osoittavat, että suurin osa raporteista liittyi lieviin ja itsestään ohimeneviin oireisiin, mutta COVID-19-rokotteen kohdalla esiintyi myös vakavampia haittavaikutuksia.
Tutkimuksen tavoitteena oli:
- · Selvittää kausi-influenssarokotteen ja COVID-19-rokotteen aiheuttamien haittavaikutusten määrää ja luonnetta Uudessa-Seelannissa.
- · Analysoida pandemian vaikutusta SIV-raportoinnissa.
- · Tarkastella haittavaikutusten ilmoittajien demografisia taustoja.
Tutkimus toteutettiin retrospektiivisena analyysina hyödyntäen Haittavaikutusten seurantakeskuksen (Centre for Adverse Reaction Monitoring, CARM) tietokantaa. Haittavaikutusilmoituksia tarkasteltiin vuosilta 2010–2022, ja tietoja verrattiin kansalliseen rokoterekisteriin (NIR) ilmoitustiheyksien laskemiseksi.
Ensimmäinen osatutkimus keskittyi influenssarokotteen haittavaikutusraportteihin vuosina 2010–2019. Tulosten mukaan CARM vastaanotti 2 788 ilmoitusta, joista 76 % oli ei-vakavia. Haittavaikutuksia ilmoittivat eniten iäkkäät aikuiset, naiset ja eurooppalaistaustaiset henkilöt. Yleisimmät raportoidut oireet olivat pistoskohdan tulehdus, käsivarren kipu, kuume ja päänsärky.
Toinen osatutkimus oli jatkoa ensimmäiselle ja siinä vertailtiin influenssarokotteen haittavaikutusilmoituksia ennen COVID-19-pandemiaa (2017–2019) ja sen aikana (2020–2022). NIRin tietoja hyödyntämällä laskettiin haittatapahtumien karkea ilmoitustiheys. Haittavaikutusten raportointitiheydessä havaittiin vuosittaista vaihtelua, ja korkeimmat ilmoitusluvut olivat vuosina 2018 (40/100 000 annettua annosta) ja 2021 (47/100 000 annosta) Nuoremmilla ikäryhmillä (0–49-vuotiaat) oli korkeampi ilmoitustiheys kuin vanhemmilla aikuisilla. Naiset raportoivat haittavaikutuksia enemmän kuin miehet, ja maorien sekä eurooppalaisten raportointimäärät olivat samankaltaisia.
Kolmas osatutkimus analysoi Pfizer/BioNTechin COVID-19-rokotteen haittavaikutuksia vuosina 2021–2022. Tänä aikana tehtiin yhteensä 64 956 ilmoitusta, mikä vastaa 543 ilmoitusta 100 000 rokoteannosta kohden. Eniten ilmoituksia tuli nuorilta aikuisilta (30–39-vuotiaat) ja naisilta. Yleisimmät raportoidut oireet olivat influenssarokotteen tavoin huimaus, päänsärky, väsymys ja pistoskohdan kipu, mutta myös vakavampia reaktioita, kuten sydänlihastulehdusta ja sydänpussintulehdusta, havaittiin.
Tutkimuksen mukaan sekä influenssarokotteen, että COVID-19-rokotteen haittavaikutukset olivat useimmiten lieviä. COVID-19-rokotteesta aiheutuneita haittoja ilmoitettiin merkittävästi enemmän ja myös vakavammat haitat olivat yleisempiä. Suhteessa annettujen rokotteiden määriin, molempien rokotteiden kohdalla nuoremmat ikäryhmät ja naiset tekivät enemmän haittailmoituksia. Eurooppalaisten ja maorien välillä ei havaittu merkittävää eroa.
Lisäksi tutkimus nosti esiin terveydenhuollon kuormituksen vaikutukset, kuten rokotuksiin liittyvien virheiden lisääntymisen pandemian aikana. Tutkimustulokset voivat auttaa terveysviranomaisia arvioimaan rokotusten turvallisuutta ja kehittämään rokotusohjelmia entistä tehokkaammiksi ja turvallisemmiksi.
GIPHY App Key not set. Please check settings