in , , ,

Ukraina on keskellä sotaa – ja samalla rakentaa maailman digitaalisinta valtiota.

Ukrainalaiset voivat käyttää 130 julkista palvelua Diia-portaalin kautta

24. helmikuuta 2022, Kiovan keskustassa, Ukrainan digitaalisen kehityksen varaministeri Oleksandr Bornyakov ajoi suoraan keskelle tulitaistelua. Venäläiset sabotöörit ottivat yhteen Ukrainan turvallisuusjoukkojen kanssa pääkaupungin kaduilla. ”Autoja ja panssarivaunuja paloi… kun lopulta pääsimme ohi, maassa oli runsaasti ruumiita”, Bornyakov muistelee.

...

    Sodan ensipäivänä hänet määrättiin ajamaan satoja kilometrejä länteen jatkamaan työtään turvallisemmasta paikasta. Hänen vastuullaan oli Ukrainan valtionpalvelujen digitalisointi uuden Diia-nimisen sovelluksen kautta – nimi tarkoittaa ukrainaksi toimintaa.

    Digihallinnon läpimurto

    Vuonna 2019 aloitettu Diia-sovellus mahdollistaa kansalaisille pääsyn laajaan valikoimaan viranomaispalveluita suoraan älypuhelimella: ajokortit, vihkitodistukset, kiinteistöasiakirjat ja paljon muuta. Ensimmäinen askel oli sähköinen ajokortti, josta tuli heti suosittu. Sovelluksen käyttö räjähti korona-aikana, kun siihen lisättiin myös rokotustodistukset.

    ”Tämä toi ehkä kaksi tai kolme miljoonaa käyttäjää lisää”, Bornyakov kertoo. Sodasta huolimatta Diia on jatkanut kasvuaan. Tällä hetkellä sovelluksessa on tarjolla 40 erilaista valtionpalvelua, kuten verojen maksu, auton rekisteröinti ja avioliittohakemukset.

    --

    Viihteellisemmässä päässä sovelluksella voi osallistua muun muassa Euroviisujen kansallisiin äänestyksiin ja valita tuomaristoa. Lisäksi 30 erilaista asiakirjaa, kuten aseenkantolupa ja liikennevakuutus, on saatavilla suoraan sovelluksesta.

    Diia-portaali tarjoaa vieläkin laajemman valikoiman – tietokoneella käytettävä versio sisältää peräti 130 palvelua kansalaisille ja yrityksille. Kokonaisuudessaan Diialla on 22,7 miljoonaa käyttäjää.

    Bornyakovin mukaan Ukraina on digipalveluissa maailman kärjessä – jopa edellä digihallinnon mallimaata Viroa. ”En ole nähnyt ketään tekevän tätä paremmin kuin me, paitsi ehkä Saudi-Arabia”, hän sanoo.

    Miten tämä oli mahdollista – jopa sodan keskellä?

    Yksi syy on Ukrainan vahva IT-osaaminen. Jo vuosikymmenien ajan maa on ollut houkutteleva kohde ohjelmistokehityksen ulkoistamiseen. Bornyakov arvioi, että Ukrainassa työskentelee noin 300 000 ohjelmistokehittäjää, joista monet ovat olleet mukana kansainvälisissä huippuprojekteissa.

    He ovat paitsi kokeneita, myös kustannustehokkaita. Diia-sovelluksen kehittämiseen kului Bornyakovin mukaan 5–10 miljoonaa dollaria – Iso-Britanniassa vastaava työ olisi maksanut jopa kymmenkertaisesti enemmän.

    Tekninen pohja mahdollisti ketteryyden

    Diian teknisen perustan mahdollisti jo ennen sovellusta rakennettu tietojenvaihtojärjestelmä, joka mahdollistaa sujuvan tiedonsiirron eri viranomaisten välillä. Tätä samaa teknologiaa on käyttänyt myös Viro.

    ”Tämä tarkoittaa, että palveluja voi rakentaa nopeasti ja joustavasti, kun ei tarvitse kysyä kansalaisilta samoja tietoja toistuvasti”, sanoo professori David Eaves University College Londonista.

    Kun käyttäjä hakee esimerkiksi etuutta, sovellus voi hakea automaattisesti tarvittavat tiedot – kuten osoitteen, siviilisäädyn ja tulot – suoraan viranomaisrekistereistä. Näin säästetään sekä byrokratiaa että kustannuksia.

    Digitaalinen sota

    Sodan aikana Diiaa on käytetty myös sodankäyntiin liittyviin palveluihin. Sovelluksella voi esimerkiksi hakea korvausta tuhoutuneesta omaisuudesta tai ilmoittaa vihollisjoukkojen liikkeistä.

    ”Lisäsimme sodan aikana noin 15 erillistä palvelua”, Bornyakov kertoo.

    Sodan tuoma kiire on myös vauhdittanut digitalisaatiota. ”Sota luo kiireellisyyttä, mikä voi murtaa hallintobyrokratian esteitä”, toteaa professori Eaves.

    Katse tulevaisuuteen – tekoäly tulee mukaan

    Ukraina kehittää nyt tekoälypohjaisia järjestelmiä, joiden on tarkoitus helpottaa kansalaisten asiointia entisestään. Bornyakov visioi tulevaisuutta, jossa tekoäly ohjaa käyttäjää palvelusta toiseen sujuvasti.

    ”Tavoitteemme on määritellä valtionpalvelut kokonaan uudelleen.”

    Professori Eaves näkee tekoälyn mahdollisuudet, mutta varoittaa: ”Tekoäly on kuin Ferrari – sillä voi päästä pitkälle, mutta tarvitaan myös hyvä tie. On vaikea ajaa Ferrarilla mutaisella polulla.”


    Diia:

    • 40 sovelluksessa tarjolla olevaa valtionpalvelua
    • 130 palvelua saatavilla selainportaalissa
    • 30 digitaalisesti saatavilla olevaa asiakirjaa
    • 22,7 miljoonaa käyttäjää
    • 15 sodan aikana lisättyä palvelua

    Lähde: Bbc

    ...
    ...

    Vastaa

    GIPHY App Key not set. Please check settings

    Lukijan kynästä: PERSUJEN SALAINEN AGENTTI

    Robert Fico kyseenalaistaa Slovakian Nato-jäsenyyden hinnan – Espanja kieltäytyy 5 % puolustusmenotavoitteesta