in

Ukraina tarjoaa mineraaliteollisuus sopimusta Yhdysvalloille sotilasavun jatkamiseksi

Ukraina presidentti Volodymyr Zelenskyi on ehdottanut Yhdysvaltain presidentille Donald Trumpille sopimusta, jossa amerikkalainen sotilasapu jatkuisi vastineeksi Ukrainan mineraaliteollisuuden kehittämisestä. Tämä voisi tarjota Yhdysvalloille pääsyn harvinaisiin maametalleihin, jotka ovat välttämättömiä monille teknologiateollisuuden aloille.

Trump ilmoitti aiemmin tässä kuussa olevansa kiinnostunut tällaisesta sopimuksesta. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi esitti alun perin ajatuksen viime syksynä osana strategiaansa vahvistaa Ukrainan asemaa tulevissa neuvotteluissa Venäjän kanssa.

”Meillä on valtava potentiaali niillä alueilla, joita hallitsemme,” sanoi Ukrainan presidentin kansliapäällikkö Andrii Jermak yksinoikeudellisessa haastattelussa Associated Pressille. ”Olemme kiinnostuneita työskentelemään ja kehittämään tätä yhdessä kumppaneidemme kanssa, ennen kaikkea Yhdysvaltojen.”

Harvinaiset maametallit ja Ukrainan mineraalivarat

Harvinaiset maametallit ovat 17 alkuaineen ryhmä, joita tarvitaan muun muassa matkapuhelimissa, kiintolevyissä sekä sähkö- ja hybridiautoissa.

Ei ole selvää, hakeeko Trump erityisesti tiettyjä alkuaineita Ukrainasta, mutta maassa on myös muita arvokkaita mineraaleja.

”Se voi olla litiumia, titaania, uraania – monia eri mineraaleja,” Jermak totesi. ”Varantoja on paljon.”

Kiina, joka on Trumpin tärkein geopoliittinen kilpailija, on tällä hetkellä maailman suurin harvinaisten maametallien tuottaja. Sekä Yhdysvallat että Eurooppa ovat pyrkineet vähentämään riippuvuuttaan Pekingistä.

Ukrainalle tällainen sopimus voisi tarkoittaa sitä, että sen tärkein ja vaikutusvaltaisin liittolainen ei jäädyttäisi sotilaallista tukeaan. Tämä olisi kriittistä maalle, joka on ollut sodassa jo lähes kolme vuotta Venäjän täysimittaisen hyökkäyksen alkamisen jälkeen 24. helmikuuta 2022.

Samalla maailmanlaajuinen kilpailu luotettavista ja keskeytymättömistä mineraalivarannoista on kiristynyt.

Ukrainan mineraaliteollisuuden nykytila

Ukrainan harvinaisten maametallien varannot ovat suurelta osin hyödyntämättömiä sodan ja kaivosteollisuutta säätelevien valtionpolitiikkojen vuoksi. Lisäksi maalta puuttuu riittävä geologinen data, joka auttaisi harvinaisten maametallien kaivostoiminnan kehittämisessä.

Mineraalivarannot ovat hajallaan eri puolilla Ukrainaa, ja olemassa olevat tutkimukset ovat puutteellisia. Teollisuuden todelliset mahdollisuudet ovat epäselvät riittämättömän tutkimuksen vuoksi, analyytikot arvioivat.

Yleisesti ottaen Ukrainan luonnonvarat tarjoavat kuitenkin lupaavia mahdollisuuksia. Maa omaa Euroopan suurimpiin kuuluvat titaanivarat, joita tarvitaan muun muassa ilmailu-, lääke- ja autoteollisuudessa. Lisäksi Ukrainasta löytyy huomattavat määrät litiumia, jota käytetään akkujen, keraamisten tuotteiden ja lasin valmistuksessa.

Vuonna 2021 Ukrainan mineraaliteollisuus muodosti 6,1 % maan bruttokansantuotteesta ja 30 % viennistä.

Arvioiden mukaan noin 40 % Ukrainan metallisista mineraalivaroista on Venäjän miehittämillä alueilla, kertoo kiovalainen ajatushautomo We Build Ukraine. Ukraina on esittänyt, että Trumpilla olisi strateginen intressi kehittää loput varannot ennen kuin Venäjä mahdollisesti valtaa niitä lisää.

Euroopan komissio on tunnistanut Ukrainan potentiaaliseksi yli 20 kriittisen raaka-aineen toimittajaksi ja todennut, että Ukrainan liittyminen EU:hun vahvistaisi Euroopan taloutta.

Asiasta uutisoi AP

Vastaa

GIPHY App Key not set. Please check settings

Keittiöpsykologi: Kevyttä ”kenttäpohdintaa” ruoasta, juomasta, ilmasta ja terveydestä

Pääkirjoitus: USAID tunkeutunut suomalaiseen järjestelmään ja päätöksentekoon