in

Yhdysvallat jättäytyy WHO:n ulkopuolelle – RFK Jr. vaatii globaalia terveyspolitiikkaa uusiksi

Yhdysvaltojen terveysministeri Robert F. Kennedy Jr. piti yllättävän videopuheen Maailman terveysjärjestön WHO terveyskokouksessa Sveitsin Genevessä, vain päivä sen jälkeen kun jäsenmaat pääsivät sopuun uudesta pandemiasopimuksesta. Puheensa aikana Kennedy puolusti presidentti Donald Trumpin hallinnon päätöstä vetää Yhdysvallat ulos WHO:sta ja vaati globaalin kansanterveysjärjestelmän täydellistä uudistamista.

Kritiikkiä WHO:lle ja kansainväliselle terveystyölle

”WHO on ajautunut byrokraattiseen paisumiseen, ristiriitaisiin intresseihin ja valtapoliittisiin peleihin. Se näyttää unohtaneen, että sen tulee olla vastuussa kansalaisille, ei ylikansallisille tai yritysintresseille”, Kennedy totesi.

Vaikka hän korosti kansainvälisen yhteistyön tärkeyttä, Kennedy painotti, että nykyinen WHO:n alainen järjestelmä ei toimi. ”Yhdysvallat on edelleen sitoutunut kansanterveystyöhön globaalisti, mutta ei WHO:n johdolla”, hän sanoi. ”Vetäytymisemme tulisi toimia herätyksenä.”

Fokus siirtymässä kroonisiin sairauksiin

Kennedy ilmoitti, että Yhdysvallat siirtää pandemiavalmistautumisen ohella päähuomionsa kroonisiin sairauksiin, joita hän kuvasi ”järjestelmämme suurimmaksi uhkaksi”. ”Ne sairastuttavat väestömme ja ajavat terveydenhuoltomme konkurssiin.”

Pandemiasopimus hyväksytty ilman Yhdysvaltoja

WHO:n jäsenmaat hyväksyivät pandemiasopimuksen konsensuksella maanantaina, mutta Yhdysvaltojen poissaolo kyseenalaistaa sopimuksen tehokkuuden. Reutersin mukaan 124 maata äänesti sopimuksen puolesta, kun taas 11 – mm. Israel, Italia, Puola ja Venäjä – pidättäytyivät äänestämästä.

WHO:n mukaan sopimus takaa tasapuolisen pääsyn rokotteisiin, hoitoihin ja diagnostiikkaan pandemiassa. Sopimus velvoittaa jäsenmaita luovuttamaan 20 % näistä tuotteista WHO:lle köyhempien maiden hyväksi.

Huolia kansallisesta suvereniteetista

Kriitikot, kuten aktivisti Dan Astin-Gregory ja lääkäri Maria Hubmer-Mogg, pelkäävät, että sopimus uhkaa kansallista päätösvaltaa ja lääkärin sekä potilaan välistä suhdetta. Epidemiologi Nicolas Hulscher varoitti, että sopimus avaa tien rokotepasseille, digivalvonnalle ja kiireellisille lääkehyväksynnöille.

WHO kuitenkin korosti, ettei sillä ole sopimuksen nojalla valtaa määrätä kansallisista laeista, rokotepakosta tai liikkumisrajoituksista.

Rahoitus suuri kysymysmerkki

Yhdysvallat on ollut WHO:n suurin rahoittaja, ja sen vetäytyminen tuo järjestölle merkittäviä taloushaasteita. WHO ilmoitti hiljattain budjettileikkauksista. Terveysasiantuntija Suerie Moon arvioi, että rahoitus on pandemiasopimuksen ”Akilleen kantapää”.

Kennedy huomautti, että vaikka Yhdysvallat on rahoittanut WHO:ta runsaskätisesti, esimerkiksi Kiina on käyttänyt vaikutusvaltaansa organisaatiossa omaksi edukseen.

Vaihtoehtoinen järjestelmä horisontissa?

Astin-Gregory arvioi, että WHO:n rinnalle saattaa syntyä uusi globaali terveyselin ”ruohonjuuritasolta”, joka voisi joko haastaa WHO:n asemaa tai toimia neuvotteluvalttina sen uudistamiseksi.

Kennedyn ja Trumpin linjaukset merkitsevät radikaalia muutosta Yhdysvaltojen kansainvälisessä terveyspolitiikassa – ja mahdollisesti koko globaalissa pandemiahallinnassa.


Lähteet: Reuters, Fox News, childrenshealthdefense

Vastaa

GIPHY App Key not set. Please check settings

KansanKäräjät 21.5.2025