Yhdysvaltain terveysministeri Robert F. Kennedy Jr. ja elintarvike- ja lääkeviraston (FDA) johtaja Marty Makary ilmoittivat tiistaina, että maa on aloittamassa asteittaisen luopumisen synteettisistä elintarvikeväreistä. Muutoksen taustalla ovat huolenaiheet mahdollisista yhteyksistä ADHD:n, lihavuuden ja diabeteksen kaltaisiin terveysongelmiin – vaikka monet tutkijat painottavatkin, että lisätutkimuksia tarvitaan.
Makaryn mukaan FDA aikoo lähikuukausien aikana peruuttaa kahden synteettisen väriaineen hyväksynnän, ja työskentelee teollisuuden kanssa vapaaehtoisesti poistamaan kuusi muuta väriainetta vuoden 2026 loppuun mennessä. Samalla virasto suunnittelee neljän uuden luonnollisen väriaineen hyväksymistä lähiviikkoina.
Kennedy ja Makary esittelivät suunnitelmiaan lehdistötilaisuudessa, jossa oli mukana myös lainsäätäjiä ja Kennedyn ”Make America Healthy Again” -liikkeen kannattajia. Kennedy kuvaili synteettisten lisäaineiden poistamista tärkeänä askeleena lasten kroonisten sairauksien vähentämiseksi, vaikka ei esittänyt suoraa näyttöä väitteidensä tueksi.
Makary kertoi, ettei siirtyminen luonnollisiin väreihin aiheuta elintarvikkeiden hinnankorotuksia. Hän suositteli teollisuudelle vaihtoehtoisiksi väreiksi esimerkiksi vesimeloni-, punajuuri- ja porkkanamehuja.
FDA:n tiedotteen mukaan se aikoo myös nopeuttaa luonnollisten lisäaineiden arviointia ja hyväksyntää. Samalla virasto suunnittelee yhteistyötä kansallisten terveysinstituuttien (NIH) kanssa tutkiakseen elintarvikelisäaineiden vaikutuksia lasten terveyteen ja kehitykseen.
– Viimeiset 50 vuotta olemme käytännössä toteuttaneet yhden maailman suurimmista kontrolloimattomista tieteellisistä kokeista lapsillamme ilman heidän suostumustaan, Makary totesi.
Vaikka Kennedy ja muut puhujat korostivat vahvaa yhteyttä synteettisten värien ja terveydellisten huolien välillä, osa asiantuntijoista kehottaa varovaisuuteen.
– Tieteellinen näyttö on tällä hetkellä niin niukkaa, että yleisiä johtopäätöksiä on vaikea tehdä, sanoi Yale New Haven -sairaalan kliininen ravitsemusterapeutti Emily Acri.
Elintarviketeollisuus ei ole jäänyt toimettomaksi: Kuluttajatuotemerkkien yhdistys (CBA), joka edustaa muun muassa PepsiCo:n ja Kraft Heinzin kaltaisia yrityksiä, on jo esittänyt HHS:lle suunnitelman keinotekoisten värien poistamisesta tuotteistaan. Suunnitelman mukaan uudet tuotteet pyritään kehittämään ilman keinotekoisia värejä ja olemassa olevia tuotteita muokataan vähitellen. Väriaineettomia tuotteita on tarkoitus toimittaa kouluihin jo vuoden loppuun mennessä.
Karkkivalmistajia edustava National Confectioners Association puolestaan vakuutti, että sen jäsenyritysten tuotteiden ainesosat ovat turvallisia. W.K. Kellogg puolestaan kertoi tapaamisestaan Kennedyn kanssa ja aikoo jatkossa valmistaa kouluille tarjottavat murot ilman synteettisiä värejä sekä lopettaa uusien väriaineita sisältävien tuotteiden lanseeraamisen vuodesta 2026 alkaen.
Muutoksilla tähdätään pitkäjänteisesti terveellisempään ruokavalioon – erityisesti lapsille.
Lähde: Reuters
GIPHY App Key not set. Please check settings