Yhdysvaltain viranomaiset ovat varoittaneet Euroopan unionia siitä, että Yhdysvaltain asevalmistajien sulkeminen pois eurooppalaisista puolustushankinnoista voi heikentää transatlanttista yhteistyötä. Asiasta kertoi viisi lähdettä Reutersille, jotka ovat perillä keskusteluista.
EU on viime aikoina ryhtynyt toimiin vahvistaakseen omaa puolustusteollisuuttaan ja lisätäkseen itsenäisyyttään asehankinnoissa. Tämä voi kuitenkin tarkoittaa, että yhdysvaltalaiset asevalmistajat menettävät osan eurooppalaisista sopimuksista.
Yhdysvaltain ulkoministeri Marco Rubio nosti asian esille 25. maaliskuuta, kun hän tapasi Liettuan, Latvian ja Viron ulkoministerit. Kahden Reutersin lähteen mukaan Rubio varoitti, että Yhdysvallat suhtautuisi kielteisesti amerikkalaisten yritysten sulkemiseen pois EU:n asehankinnoista. Rubio aikoo jatkaa aiheen käsittelyä myös tällä viikolla Brysselissä, jossa hän osallistuu Naton ulkoministerikokoukseen.
Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja korosti, että presidentti Donald Trump kannattaa eurooppalaisten liittolaisten pyrkimyksiä vahvistaa omaa puolustuskykyään, mutta varoitti samalla uusien kaupan esteiden luomisesta. ”Transatlanttinen puolustusteollinen yhteistyö vahvistaa liittokuntaa”, tiedottaja totesi.
EU vahvistaa asehankintojaan – Yhdysvallat huolissaan
EU:n maaliskuussa esittelemä puolustussuunnitelma, nimeltään ReArm Europe, sisältää 150 miljardin euron lainoitusohjelman jäsenmaille puolustushankintoihin. Suunnitelman tavoitteena on vähentää riippuvuutta ulkomaisista asevalmistajista, kuten Yhdysvaltain ja Ison-Britannian yrityksistä.
Vaikka EU on vakuuttanut, että myös EU:n ulkopuoliset yritykset voivat kilpailla rahoituksesta, käytännössä suunnitelmaan liittyy monia hallinnollisia esteitä, jotka vaikeuttavat amerikkalaisten asevalmistajien pääsyä markkinoille.
Trumpin hallinto on aiemminkin painostanut Eurooppaa ostamaan Yhdysvaltain aseita, muun muassa Münchenin turvallisuuskonferenssissa tänä vuonna. Viime viikkoina Washington on kuitenkin kiristänyt kantaansa, sillä EU näyttää siirtyvän kohti entistä itsenäisempää asehankintapolitiikkaa.
”Yhdysvallat on ärtynyt ReArm-suunnitelmasta ja siitä, että amerikkalaiset valmistajat on jätetty sen ulkopuolelle”, totesi eräs eurooppalainen lähde.
EU:n sisällä keskustelu puolustushankintojen tulevaisuudesta jatkuu kiivaana. Keskeisiä kysymyksiä ovat muun muassa se, kuka päättää yhteisistä projekteista, miten ne rahoitetaan ja mikä rooli EU:n ulkopuolisilla yrityksillä tulee olemaan.
Lähde: Reuters
GIPHY App Key not set. Please check settings