in ,

Yksinkertainen keino muuttaa toisten ihmisten mieltä

Ihmiset ovat paljon avoimempia kuin luulet, jos käytät näitä yksinkertaisia keskustelutekniikoita.

Filosofi Karl Popperin mukaan ”tiedon kasvu riippuu täysin erimielisyyksistä”. Hän viittasi tieteellisen dogmatismin vaaroihin, mutta sama pätee mihin tahansa maailmankatsomukseen. Jos haluat muuttaa jonkun mieltä, se on tehtävä oikealla tavalla.

Uusi psykologinen tutkimus tarjoaa työkaluja rakentavampaan keskusteluun kiistanalaisista aiheista, kuten David Robsonin viimeisimmässä kirjassa sosiaalisesta yhteydestä.

Joitakin strategioita oli yllättäviä. Vaikka somekäyttäjät usein toistavat, että ”faktat eivät välitä tunteistasi”, tutkimukset osoittavat, että ihmiset kuuntelevat argumenttejamme mieluummin, jos jaamme henkilökohtaisia kokemuksiamme.

Ole utelias
Yksi merkittävä erimielisyyksien lähde paljastui ”Ystävyystutkimuksessa”, jossa BBC.comin lukijat vastasivat kyselyyn heinä–elokuussa 2023. Osallistujien tuli kuvitella keskustelu eri mieltä olevan henkilön kanssa poliittisista tai sosiaalisista aiheista.

Yli 1 912 osallistujaa yliarvioi, kuinka paljon vastapuoli halusi väitellä tai vakuuttaa heitä omasta näkökannastaan. Samalla he aliarvioivat, kuinka paljon toinen halusi oppia ja ymmärtää erilaisia mielipiteitä.

Tämä kannattaa muistaa konflikteissa: vastapuoli saattaa olla avoimempi kuin luulet, ja häntä tulee kohdella kohteliaasti. Koska keskustelukumppanimme saattaa aliarvioida uteliaisuutemme, meidän tulisi aktiivisesti osoittaa kiinnostustamme heidän näkemyksiään kohtaan.

Oikea kysymys voi muuttaa koko keskustelun dynamiikan. Stanfordin yliopiston tutkimuksessa opiskelijoiden pyydettiin perustelemaan näkemyksiään uusista kokeista. Kun heidän vastapuolensa kysyi: ”Olen kiinnostunut näkemyksistäsi. Voitko kertoa lisää?”, osallistujat olivat avoimempia kuulemaan vastaargumentteja.

Vastaavat tuloksa saatiin Israelin Haifan yliopistossa: kysymykset saavat ihmiset laskemaan puolustusmekanismejaan ja harkitsemaan uudestaan omia kantojaan.

Jaa henkilökohtaisia kokemuksia
Faktat eivät aina ole paras tapa vakuuttaa. Kun 251 osallistujaa kysyttiin parhaista tavoista esittää mielipide (kuten avioliitoista tai abortista), 56 % valitsi faktat, kun taas vain 21 % henkilökohtaiset kokemukset.

Mutta tutkimukset osoittavat, että omakohtaiset tarinat tehoavat. Esimerkiksi Yhdysvalloissa tehdyssä tutkimuksessa ihmiset arvioivat korkeammaksi henkilöt, jotka kertoivat henkilökohtaisia kokemuksiaan aseiden hallinnasta tai hiilikaivoksista.

Kasvokkain käydyissä keskusteluissa aseiden hallinnasta henkilökohtaiset kokemukset lisäsivät kunnioitusta ja koettua järkevyyttä. Subjektiiviset kertomukset eivät korvaa tilastoja, mutta ne voivat vahvistaa argumentteja.

Lyhyet keskustelut, pitkä vaikutus
Vuoden 2018 Yhdysvaltain vaaleissa 230 aktivistia keskusteli 6 869 äänestäjän kanssa. Jotkut käyttivät tilastoja (esim. ”maahanmuutto ei lisää rikollisuutta”), kun taas toiset kertoivat henkilökohtaisia tarinoita. Vaikutukset olivat pieniä (5 % muutos mielipiteissä), mutta keskustelut kestivät vain 11 minuuttia.

Kohteliaisuus on avain
Tutkimukset vahvistavat, että töykeä käytös lannistaa vastapuolen. Englantilainen aatelisnainen Lady Mary Wortley Montagu sanoi: ”Kohteliaisuus ei maksa mitään, mutta ostaa kaiken.”

Yhteenvetona: ole utelias, jaa omia kokemuksiasi, pysy kohteliaana – saatat yllättyä, kuinka syvä yhteys muodostuu.

David Robson on palkittu tietokirjailija. Hänen uusin kirjansa ”The Laws of Connection” julkaistiin kesäkuussa 2024.

Lähde: Bbc

Vastaa

GIPHY App Key not set. Please check settings

Kim Jong Un tarkasti uuden sukupolven tekoälyllä varustettuja itsemurhadrooneja

EU-ministerivaliokunnassa keskusteltiin pakotteista – Rauhanneuvotteluihin on ovet kiinni