in

Zuckerberg oikeudessa: Meta syytettynä sosiaalisen median vallan väärinkäytöstä

Meta-yhtiön toimitusjohtaja Mark Zuckerberg on astunut todistajanaitioon merkittävässä kilpailuoikeudenkäynnissä, jossa Yhdysvaltain liittovaltion kauppakomissio (FTC) syyttää yritystä sosiaalisen median monopoliaseman väärinkäytöstä.

Oikeusprosessi käynnistyi alun perin jo vuonna 2020 Trumpin hallinnon loppumetreillä, ja sen ytimessä ovat Metan vuosien 2012 ja 2014 yritysostot: Instagramin ja WhatsAppin hankinta. FTC:n mukaan nämä ostot ovat osa strategiaa, jonka avulla Meta pyrki tukahduttamaan kilpailun markkinoilla. Komissio hakee oikeudelta päätöstä, joka pakottaisi Metan luopumaan jommastakummasta tai molemmista palveluista.

Zuckerberg, pukeutuneena tummaan pukuun ja vaaleansiniseen solmioon, aloitti todistuksensa maanantaina Washington D.C.:ssä sijaitsevassa liittovaltion oikeudessa. Oikeudenkäynnin odotetaan kestävän kaksi kuukautta.

FTC esitti todisteena Zuckerbergin sähköposteja vuosilta 2011 ja 2012, joissa hän kuvailee Instagramin nopeaa kasvua ja Facebookin teknistä jälkeenjääneisyyttä. Zuckerberg kuvaili viestit varhaisiksi pohdinnoiksi, eikä todisteiksi kilpailun tukahduttamisesta. Hän myös korosti, että Meta on vuosien mittaan kehittänyt Instagramia merkittävästi.

Zuckerberg puolustautui toteamalla, että yritys halusi ostaa Instagramin sen kamerateknologian, ei niinkään sen sosiaalisen verkoston vuoksi. Hän jatkaa todistustaan tiistaina.

FTC:n mukaan Meta maksoi Instagramista (1 miljardi dollaria) ja WhatsAppista (19 miljardia dollaria) ylihintaa strategisena peliliikkeenä kilpailun estämiseksi. ”He päättivät, että kilpailu oli liian vaikeaa, ja oli helpompaa ostaa kilpailijat pois kuin kilpailla heidän kanssaan”, sanoi FTC:n asianajaja Daniel Matheson oikeudessa.

Metan puolustus kiisti väitteet ja totesi, että molemmat yritysostot olivat aikoinaan FTC:n hyväksymiä. Metan asianajaja Mark Hansen painotti, että yritykset ostettiin, jotta niitä voitaisiin kehittää Facebookin rinnalla. Hän korosti, että tällaista toimintaa ei ole ennenkään pidetty laittomana – eikä pitäisi nytkään.

FTC esitti myös muistion vuodelta 2012, jossa Zuckerbergin todettiin halunneen ”neutralisoida” Instagram – lausuntoa, jota FTC pitää ”savupiipputodisteena” yrityksen aikomuksista. Meta kuitenkin väittää, että yritysostot ovat hyödyttäneet kuluttajia ja parantaneet käyttökokemusta.

Meta kertoi viime vuonna, että sen palveluilla on päivittäin 3,27 miljardia aktiivista käyttäjää. Tutkimusyhtiö Emarketerin mukaan Instagramin odotetaan tuovan yli puolet Metan mainostuloista Yhdysvalloissa vuonna 2025.

Yrityksen poliittiset yhteydet ovat myös herättäneet huomiota. Meta on lähentynyt entistä presidentti Donald Trumpia, muun muassa lahjoittamalla miljoonan dollaria tämän virkaanastujaisrahastoon ja nimittämällä Trumpin liittolaisia hallitukseensa. Lisäksi yhtiö on viime aikoina lieventänyt sisältöjen moderointikäytäntöjään, mikä on ollut republikaanien keskeinen vaatimus.

Wall Street Journalin mukaan Zuckerberg on myös henkilökohtaisesti pyrkinyt lobbaamaan Trumpia FTC:n kanteen hylkäämiseksi. Kun BBC pyysi kommenttia väitteisiin, Meta totesi vain, että ”FTC:n kanteet Metaa vastaan ovat irti todellisuudesta”.

Tämä oikeusjuttu on osa laajempaa antitrustienaaltoa, jonka myötä myös Google, Amazon ja Apple ovat joutuneet tutkinnan kohteeksi. Googlea vastaan käytävä oikeudenkäynti johti viime vuonna päätelmään, että yrityksellä on monopoli hakukonemarkkinoilla.

Asiantuntijoiden mukaan FTC:llä on kuitenkin haastava tie edessään Metan kohdalla, koska sosiaalisen median markkinoilla on enemmän kilpailua kuin hakukonemarkkinoilla. ”Heillä on edessään pitkä ja kivinen tie”, totesi Laura Phillips-Sawyer, Georgian yliopiston liiketoimintaoikeuden apulaisprofessori.

Oikeudenkäynnin on määrä jatkua heinäkuuhun asti.

Lähde: Bbc

Vastaa

GIPHY App Key not set. Please check settings

Ranskassa vankiloihin kohdistettiin useita yöllisiä hyökkäyksiä

Ylilääkäri Hanna Nohynek nousi ensikertalaisena aluevaltuustoon