Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpin päätös leikata merkittävästi ulkomaan humanitaarista apua voi johtaa yli 14 miljoonan ihmisen ennenaikaiseen kuolemaan vuoteen 2030 mennessä, arvioi lääketieteellinen julkaisusarja The Lancet tuoreessa tutkimuksessaan. Kolmasosa uhreista olisi lapsia.
Raportin mukaan leikkaukset kohdistuvat erityisesti matalan ja keskitulotason maihin ja niiden vaikutus olisi tutkijoiden mukaan ”verrattavissa maailmanlaajuiseen pandemiaan tai suureen aseelliseen konfliktiin”. Tutkimusta oli laatimassa muun muassa Davide Rasella Barcelonan Global Health -instituutista.
Yhdysvaltain ulkoministeri Marco Rubio ilmoitti maaliskuussa, että yli 80 % USAID:n (Yhdysvaltain kansainvälinen kehitysvirasto) ohjelmista oli lopetettu Trumpin toisen presidenttikauden aikana. Hallinto on perustellut päätöstä tarpeella vähentää ”tuhlaavaa menoa” ja keskittyä presidentin ”America First” -linjaan.
Kiistanalaisia leikkauksia johti miljardööri Elon Musk, joka tuolloin veti liittovaltion työvoiman supistamishanketta.
USAID:n rahoitus on ollut keskeisessä roolissa globaalissa kehitysavussa. Rasellan mukaan leikkaukset uhkaavat pysäyttää – ja mahdollisesti peruuttaa – kahden vuosikymmenen terveysedistykset maailman haavoittuvimmilla alueilla.
Tutkimuksessa arvioitiin, että USAID:n rahoitus pelasti yli 90 miljoonaa ihmishenkeä kehitysmaissa vuosien 2001 ja 2021 välillä. Nyt tehdyt mallinnukset, jotka perustuvat Rubioin ilmoittamaan 83 % leikkaukseen, ennustavat jopa 14 miljoonan vältettävissä olevan kuoleman tapahtuvan vuoteen 2030 mennessä.
Näistä yli 4,5 miljoonaa olisi alle 5-vuotiaita lapsia.
Maailman apukokous ilman Yhdysvaltoja
Raportti julkaistiin samaan aikaan, kun kymmenet maailman johtajat kokoontuvat Sevillassa YK:n johdolla järjestettävään kansainväliseen avustuskokoukseen – suurimpaan laatuaan kymmeneen vuoteen. Yhdysvaltoja ei odoteta osallistuvan.
Yhdysvallat on ollut pitkään maailman suurin humanitaarisen avun antaja, toimien yli 60 maassa pääosin urakoitsijoiden kautta. Vuonna 2023 se käytti kansainväliseen apuun noin 68 miljardia dollaria.
Trumpin leikkausten jälkeen myös muut maat – kuten Iso-Britannia, Ranska ja Saksa – ovat vähentäneet omia avustuksiaan. Tämä on herättänyt laajaa kritiikkiä kansainvälisten avustusjärjestöjen keskuudessa. Viime kuussa YK kuvasi tilannetta ”syvimmäksi rahoituskriisiksi kansainvälisen humanitaarisen sektorin historiassa”.
Rubion mukaan noin 1 000 yhdysvaltalaista avustusohjelmaa jatkaa yhä toimintaansa, mutta niitä hallinnoidaan jatkossa ulkoministeriön kautta ja kongressin valvonnassa.
Lähde: Bbc
GIPHY App Key not set. Please check settings