in ,

Mielipide: Oikeus poisti toimituksen esimiehen ja päätoimittajan vastuun – Viestikoekeskuksen päätös käsittämätön!

Viestikoekeskus-jutun hovioikeuden tuomio on herättänyt monia kysymyksiä – eikä vähiten median vastuukysymyksistä. Helsingin Sanomien vuosia kestänyt oikeusprosessi päättyi siihen, että syytteistä vapautettiin toimituksen esimies, ja entinen päätoimittaja Kaius Niemi oli jo aiemmin pelannut itsensä pois koko kuvasta. Kysymys kuuluu: onko päätoimittajalla tai toimituspäälliköillä enää mitään vastuuta suomalaisessa mediassa?

Kaius Niemen oikeudessa antama lausunto oli häkellyttävä. Hän ei kokenut olevansa vastuussa artikkelista, joka julkaistiin hänen johtamassaan lehdessä, eikä hänen lausuntonsa perusteella voinut edes olla varma, missä HS:n toimitus sijaitsee. Toimittajat jäivät yksin kantamaan seuraukset, vaikka päätoimittaja on perinteisesti se, jonka pöydälle julkaistavat jutut lopulta päätyvät. Näinkö vastuuta kannetaan?

Tilanne herättää perustellusti kysymyksen: jos päätoimittaja ei ole vastuussa siitä, mitä hänen lehtensä julkaisee – mihin häntä sitten tarvitaan? Jos vastuu kaatuu yksittäisille toimittajille, voimme aivan hyvin irtisanoa päätoimittajat ja toimituspäälliköt, ja todeta että jokainen kirjoittakoon mitä haluaa – ja vastatkoon itse. Vastuuton johtaminen ei ole johtamista lainkaan.

Tätä taustaa vasten on myös syytä ihmetellä, miksi juuri Helsingin Sanomat istuu toistuvasti oikeudessa. Onko kyse sattumasta vai syvemmästä rakenteellisesta ongelmasta? Toimittajat istuvat oikeussaleissa useammin kuin omassa toimituksessaan, eikä esimiehiä näy missään. Päätoimittajat pesevät kätensä, ja sananvapauden nimissä työnnetään yksittäiset journalistit oikeusprosessien etulinjaan. Tätäkö on vastuullinen journalismi?

Vastuun kantaminen on kunnia-asia. Jos olen tehnyt päätöksen julkaista jutun, en vieritä syytä alaisilleni. Median uskottavuus syntyy vastuullisuudesta, ja jos se katoaa, katoaa pohja myös koko yhteiskunnalliselta keskustelulta. Rikkoutunut mediakenttä on oire rikkinäisestä yhteiskunnasta.

Viestikoekeskuksen tapaus ansaitsisi tulla käsitellyksi korkeimmassa oikeudessa – ei pelkästään sananvapauden, vaan erityisesti vastuukysymysten vuoksi. Kuka vastaa siitä, mitä Suomessa julkaistaan? Jos johtajat eivät enää johda, eivätkä kanna vastuuta, olemme vakavassa kriisissä. Ja silloin kriisi ei koske vain mediaa – vaan meitä kaikkia.

Juha Korhonen

Vastaa

GIPHY App Key not set. Please check settings

Lukijan kynästä: Suomen viisi vihollista

Suomi tukee EU:n ehdottamaa 90 % päästövähennystavoitetta vuodelle 2040 – näin paljon se maksaa