in

Jessikka Aron ja Saara Jantusen tapaus käsitellään Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa

Jessikka Aron ja Saara Jantusen asia käsitellään Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa (EIT). Aron ja Jantusen nostama ”kanne” liittyy heidän osallistumiseensa oikeudenkäyntiin jossa käsiteltiin kunnianloukkausta ja vainoamista.

Kantajien mukaan Suomen oikeuslaitos loukkasi heidän oikeuttaan yksityisyyteen kieltäytymällä salaamasta oikeudenkäynnissä antamiensa todistusten äänitallenteita.

Jessikka Aron, todistuksen jälkeen sen äänitallenne julkaistiin YouTubessa.

Kantajat pyysivät tämän jälkeen oikeudenkäynnin loppuosan sulkemista kokonaan yleisöltä. He esittivät, että tallenne oli julkaistu YouTubessa Toimittajan toimesta, joka oli ollut seuraamassa oikeudenkäyntiä. Toimittaja oli raportoinut oikeudenkäynnistä sosiaallisessa mediassa.

Käräjäoikeus kuitenkin katsoi, että perusteita oikeudenkäynnin sulkemiselle ei ollut, mutta määräsi kantajien todistuksen äänitallenteet pidettäväksi salaisina. Tämä päätös kumottiin myöhemmin hovioikeudessa ja korkeimmassa oikeudessa, jotka katsoivat, ettei Suomen lainsäädäntö antanut mahdollisuutta tehdä julkisen oikeudenkäynnin äänitallenteita salaisiksi.



Euroopan ihmisoikeustuomioistuin pyytää suomelta selvitystä asiaan.

Vastaa

GIPHY App Key not set. Please check settings

One Comment

  1. Laki on ehkä kaikille sama. Ainahan voi valittaa. Mutta eipä sieltä EIT:stä ole mitään tuomioita Suomelle tullut edes ihan oikeissa asioissa. Miks tulis hupijutuissa? Mitäs läksivät nii… Tuskin kellekkään on yllätys, että oikeudenkäytiasiakirjat ja tallenteet on lähtökohtaisesti julkisia. Ehkä ihan hyvä niin.

Sähköpotkulaudoille promilleraja

Myöhäisillan pohdintoja 23.9.2024