in

Israelin ja Hezbollahin konflikti kärjistyy – mitä sinun on tiedettävä

Israelin ja Hezbollahin välinen konflikti on saavuttanut uuden kriittisen vaiheen. Lauantaina 12. lokakuuta Israel määräsi laajoja evakuointeja Pohjois-Libanonissa, kun tilanne kärjistyi entisestään ja kolmas YK:n rauhanturvaaja haavoittui.

Israelin ilmaiskut ovat vaatimassa veroa: vähintään viisi ihmistä on kuollut ja 15 loukkaantunut iskuissa kolmella eri alueella Libanonissa. Erityisesti Deir Billan kylä, aiemmin rauhallinen, on nyt saanut osansa tuhoisista pommituksista.

Israelin armeija on ilmoittanut, että Hezbollah on laukonut lähes 320 rakettia Libanonista Israeliin – pelottava todistus siitä, kuinka tiukasti konfliktin liekit ovat leimahtaneet. Lisäksi armeija on sulkenut useita alueita Pohjois-Israelissa, pitäen paikalliset asukkaat varuillaan.

Evakuointikäsky 23 etelälibanonilaiselle kylälle pakottaa asukkaita jättämään kotinsa Awali-joen pohjoispuolelle. Tämä päätös on nostanut kysymyksiä turvallisuudesta, sillä monet kylät ovat jo lähes tyhjillään israelaisten kohdistamien hyökkäysten vuoksi.

Israelin armeijan mukaan evakuoinnit ovat elintärkeitä asukkaiden turvallisuuden takaamiseksi Hezbollahin lisääntyneiden toimintojen vuoksi. Hezbollah on kuitenkin kieltänyt syytökset aseiden salaamisesta siviilien keskelle.

YK:n rauhanturvaajien tilanne on myös herättänyt huolta: 11. lokakuuta yksi rauhanturvaaja haavoittui ampumisten seurauksena, ja hänen tilansa on tällä hetkellä vakaa leikkauksen jälkeen. Samana päivänä UNIFIL tukikohta etelä-Libanossa kärsi merkittäviä vaurioita räjähdysten vuoksi.

Hezbollah puolestaan ilmoitti hyökänneensä Tel Avivin esikaupunkialueelle droneilla, mutta Israelin mukaan uhreja ei ole raportoitu. Tämä osoittaa, kuinka monimutkaiseksi ja vaaralliseksi tilanne on kehittynyt.

Konflikti, joka alkoi vuosi sitten Hezbollahin laukaisemista raketeista Pohjois-Israeliin, on nyt paisunut laajamittaiseksi sodaksi. Israel on pommittanut etelä-Libanonin alueita, tappanut useita Hezbollahin johtajia ja lähettänyt maajoukkoja rajan yli. Samaan aikaan Hezbollah on syventänyt hyökkäyksiään Israeliin.

Tämä aseellinen konflikti on pakottanut jo noin 1,2 miljoonaa ihmistä pakenemaan kodeistaan syyskuun 23. päivän jälkeen. Kuolonuhrien määrä on noussut huolestuttavasti, ja enemmän libanonilaisia on paennut kuin viimeisen suuren sodan aikana vuonna 2006.

Tilanne on äärimmäisen vakava, ja tulevaisuus näyttää epävarmalta. Kansainväliset yhteisöt seuraavat tilannetta tarkasti, sillä rauhan palauttaminen tuntuu yhä kaukaiselta unelmalta.

Lähde: Reuters

Vastaa

GIPHY App Key not set. Please check settings

Suomi pyytää EU:lta toista maksatusta elpymis- ja palautumissuunnitelmalleen

Keittiöpsykologi: Onko pehmeät arvot sinisilmäisyyttä tässä ajassa – Sekavaa settiä aamukahvin voimalla