in

Yhdysvaltojen joukot saapuivat Suomeen ja sijoitettiin Dragsvikiin Uudenmaan prikaatiin

Suomeen on saapunut vajaan 200 henkilön vahvuinen Yhdysvaltain merijalkaväen osasto, joka koostuu Marine Rotational Force -yksiköistä. Combat Logistics Battalion 8 -osaston johtama joukko harjoittelee Uudenmaan prikaatin kanssa joulukuun loppuun asti Dragsvikissa, prikaatin harjoitusalueilla. Yhteistyö on jatkunut tiiviinä jo viimeiset kaksi vuotta, jolloin Yhdysvaltain merijalkaväki on viettänyt Suomessa yli 200 päivää.

Uudenmaan prikaatilla on pitkä kokemus kansainvälisestä yhteistyöstä ja se on kehittänyt vakiintuneet isäntämaantuen toimintamallit liittolaisjoukkojen vastaanottamiseksi. Prikaatin esikuntapäällikkö, komentaja Pekka Snellman, korostaa yhteistyön sujuvuutta ja hyötyjä:

– Olemme rakentaneet toimivan tukiorganisaation, jonka ansiosta voimme vastaanottaa liittolaisten joukkoja. Yhdysvaltain merijalkaväki on ollut erittäin tyytyväinen, ja jatkamme mielellämme tätä yhteistyötä, Snellman kertoo.

Tulevan syksyn aikana järjestetään useita yhteisiä koulutustilaisuuksia, joista merkittävin on marraskuun lopulla toteutettava Freezing Winds 24 -harjoitus. Tavoitteena on yhdistää Yhdysvaltain merijalkaväen ja Suomen merivoimien rannikkojoukkojen puolustusoperaatiot, keskittyen erityisesti strategisen ja taktisen yhteistoimintakyvyn kehittämiseen.

Yhdysvaltain joukkojen läsnäolo herättää kuitenkin myös kysymyksiä siitä, kuinka pysyväksi tällainen yhteistyö on muodostumassa ja millaisia pitkäaikaisia vaikutuksia sillä voi olla Suomen puolustusstrategiaan. Vaikka harjoitukset tuovat mukanaan uutta osaamista ja parantavat liittolaisten valmiuksia toimia yhdessä, jatkuva ulkomaisten joukkojen läsnäolo nostaa esiin pohdintoja Suomen roolista osana laajempaa kansainvälistä puolustusyhteistyötä.

Harjoituksessa Yhdysvaltain merijalkaväki testaa logistiikka- ja huoltotukeaan Suomen vaativissa saaristo-olosuhteissa, mikä auttaa molempia osapuolia kehittämään valmiuksiaan toimia haastavissa ympäristöissä. Toisaalta, tämä tiivistyvä yhteistyö nostaa esille kysymyksen siitä, kuinka tasapainottaa kansallinen puolustus ja kansainväliset liittolaisuudet, jotta ne palvelevat parhaiten Suomen turvallisuusetuja.

Lähde: Puolustusvoimat

Vastaa

GIPHY App Key not set. Please check settings

Viktor Orbán lyttäsi Zelenskyin voitonsuunnitelman – ”Emme osallistu siihen”

Poliisi pyytää vihjeitä Salosta löytyneestä laittomasta taimen rysästä