in

Blogi: Tästä syystä Joe Biden vihaa Unkaria!

Yhdysvaltain Budapestin-suurlähettiläs David Pressman yrittää säännöllisesti sekaantua Unkarin sisäpolitiikkaan, mutta ottakaa vaikka esimerkiksi demokratiaraportti, jota hyödyntämällä Washington on taas käynyt haukkumaan Unkaria. Mikään näistä ei viittaa siihen, että Bidenin hallinto tavoittelee hyviä suhteita Unkariin. Mutta miksi Washington vihaa Unkaria niin paljon?

Tästä aiheesta amerikkalainen toimittaja ja kommentaattori Tucker Carlson keskusteli Unkarin johtavan puolueen Fidesz – Magyar Polgári Szövetség, lyhyemmin Fidesz,   poliittisen johtajan Balazs Orbanin kanssa (ei mitään sukulaisuussuhdetta Pääministeri Viktor Orbanin kanssa).

Pääministeri Viktor Orban on avain siihen, ettei Unkariin ole hyökätty kertaakaan viimeisen kolmenkymmenen vuoden aikana, Tucker Carlson arvioi perjantaina julkaistulla videolla. Amerikkalainen konservatiivinen mielipidejohtaja haastatteli Fidesz puolueen poliittista johtajaa, joka huomautti, että Unkari on vanha kansakunta, joka on kulttuurisesti saari keskellä Eurooppaa. ”Meillä on oikeus päättää, kenen kanssa liittoudumme ja miten hallitsemme omaa maatamme”, hän lisäsi.

Tämä on täysin uusi aihe Washingtonin ja Brysselin nykyaikaisille liberaaleille eliiteille. He eivät ole tottuneet siihen. Mutta jos otat itsemääräämisoikeuden vakavasti, sinun on käytettävä sitä päivittäin, Balazs Orban huomautti viitaten siihen, mitä Washington ja Bryssel pitävät epämiellyttävänä.

Uusliberaali ideologia hallitsee

Hän muistutti, että kuten hän mainitsee kirjassaan ”Hussar Cut – Unkarin yhteyksien strategia”, Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen yksinapaisessa maailmanliikkeessä ei ollut vielä kyse vapaudesta, vaan uusliberalismiin perustuvasta ideologiasta. Hän viittasi amerikkalaisen filosofin Francis Fukuyaman teoriaan, joka ei koske kansallisvaltioiden luomista, vaan globalisoituneen järjestelmän luomista. ”Samaa ideologiaa on noudatettava kaikkien niiden, jotka haluavat integroitua järjestelmään. Jos et halua, sinut potkitaan ulos.” Balazs Orban korosti Unkarin toivoa uudesta maailmanjärjestyksestä sellaista, joka perustuu kansalliseen suvereniteettiin ja konservatiivisuuteen, mukaan lukien keskinäinen luottamus ja kunnioitus.

Jos emme taistele uusliberaalia maailmanjärjestystä vastaan ​​- ei vain lännessä, vaan kaikkialla maailmassa – kohtaamme vakavia yhteenottoja tulevina vuosikymmeninä. Balazs Orban näkee, että kehitysmaat ympäri maailmaa ovat alkaneet heräämään ja että oman ajattelutavan puolustaminen ja suvereniteetin säilyttäminen korostuvat yhä enemmän, kun taas länsimaista ajattelutapaa leimaa turhautuminen. ”He pelkäävät menettävänsä vallan ja vaikutusvallan”, hän sanoi uusliberaaleista. Fidesz puolueen  poliittinen johtaja sanoi, että muuttuvassa maailmanjärjestyksessä jokaisella maalla on tehtävänsä, mukaan lukien Yhdysvallat ja Unkari.

Tucker Carlson mainitsi, että Neuvostoliiton aikana Yhdysvallat oli erittäin suosittu, siellä oli visioita lännen vapauttamisesta.

Kysyttäessä, milloin hän ymmärsi, ettei uusliberaali ideologia ollut niin suotuisa, Balazs Orban vastasi, että se tuli ilmi kymmenen tai kaksikymmentä vuotta sitten. Se haluaa kertoa meille, kuinka tulee hallita ja kuinka ihmisten tulisi elää elämäänsä globalisaation tiellä. ”Haluamme olla sitä, mitä me olemme. Haluamme integroitua, ja olemme integroituneet länsimaiseen järjestelmään. Olemme Euroopan unionin ja Naton jäseniä”, hän sanoi. Samalla Balazs Orban  korosti, että suurvaltojen edustama uusliberaali globalisaation ideologia ei todellakaan sovi unkarilaisille.

Washington asettaisi Euroopan Venäjää vastaan

Keskustelussa käsiteltiin myös länsimaista lehdistöä, jossa Unkari kuvattiin Kremlin työkaluna, vedoten Unkarin energiaostoihin Venäjältä sekä pääministeri Viktor Orbanin ja presidentti Vladimir Putinin suhteeseen. Maiden välinen suhde on äärimmäisen monimutkainen, poliittinen ajattelija sanoi ja lisäsi, että katso vain 1900-luvulle. Washingtonin liberaali eliitti ehdottaa: te, Keski-Euroopan maat, voitte olla keihäänkärki venäläisiä vastaan. Balazs Orban sanoo , että Yhdysvallat aseistaisi alueen innokkaasti taistelemaan venäläisiä vastaan ​​uuden rautaesiripun laskeutuessa Euroopan yli.

”Olemme keskellä idän ja lännen välisiä kauppareittejä. Haluamme pysyä kohtaamispisteenä. Ei olla viimeinen raja eikä periferia”, hän sanoi.

Keskusteluissa olivat myös Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin Nato-kysymykset, eli että jos Eurooppa ei voi puolustaa itseään, miksi USA:n pitäisi puolustaa sitä?

Balazs Orbanin mielestä kansallisen itsepuolustuksen on oltava etusijalla, sillä ilman sitä maa ei voi säilyttää suvereniteettiaan. ”Parasta, mitä Euroopalle voi tapahtua, on presidentti Trumpin uudelleen valinta”, hän sanoi.

Maailmansota häämöttää

Balazs Orban huomautti myös, että on riski Venäjän ja Ukrainan välisen sodan kärjistymisestä, joka voi hetkessä johtaa sotaan Naton ja Venäjän välille, on kasvanut dramaattisesti. ”Tämä on pahin mahdollinen skenaario.” Lisäksi rauhanolosuhteet eivät parane, vaan heikkenevät, hän lisäsi ja korosti, että viestintäkanavien ja keskustelujen ylläpitäminen on avainasemassa sodan pysäyttämisessä.

Puhutaan ensin lyhytaikaisesta tulitauosta, sitten pitkäaikaisesta tulitauosta, ja sitten neuvotteluprosessi voi alkaa – ei vain ukrainalaisten ja venäläisten välillä, vaan myös eurooppalaisten ja amerikkalaisten välillä.

Kuka on Balazs Orban?

Balazs Orban syntynyt 13. helmikuuta 1986, on unkarilainen lakimies, yliopistoprofessori ja poliitikko, joka on toiminut pääministeri Viktor Orbanin (ei sukulaissuhdetta) johtaman Fidesz-puolueen  poliittisena johtajana vuodesta 2021 ja kansalliskokouksen jäsen vuodesta 2022. Vuodesta 2018 vuoteen 2022 Balazs  Orban oli apulaisministeri sekä valtioneuvoston kanslian valtiosihteeri.

Kirjoittanut
Paavo Määttä

Vastaa

GIPHY App Key not set. Please check settings

Videohaastattelu: Mika Vauhkala haastoi valtion oikeuteen syrjinnästä – Kuka on Mika Vauhkala?

Poliisi otti kiinni aseen kanssa Parkanossa liikkuneen miehen