in

Grönlanti tuomitsee Usha Vancen ja Trumpin neuvonantajan vierailut

Grönlannin poliitikot ovat tuominneet suunnitellut korkean profiilin vierailut Yhdysvalloista, jotka tulevat presidentti Donald Trumpin aiempien väitteiden jälkeen, joissa hän uhkasi ottaa saaren haltuunsa.

Yhdysvaltain toisen naisen, Usha Vancen, on määrä vierailla Grönlannissa tällä viikolla kulttuurimatkalla. Lisäksi Trumpin kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Mike Waltz suunnittelee erillistä matkaa.

Lähtevä pääministeri Mute Egede on kuvaillut vierailuja aggressiivisiksi ja todennut, että kumpikaan vieraista ei ole saanut kutsua virallisiin tapaamisiin. Samalla Grönlannin todennäköinen seuraava pääministeri Jens-Frederik Nielsen syytti Yhdysvaltoja epäkunnioittavasta käytöksestä.

Yhdysvaltojen intressit Grönlannissa

Grönlanti – maailman suurin saari, joka sijaitsee Atlantin ja Arktisen valtameren välissä – on ollut Tanskan hallinnassa noin 300 vuoden ajan. Se päättää omista sisäisistä asioistaan, mutta ulko- ja puolustuspolitiikka ovat edelleen Kööpenhaminan vastuulla.

Yhdysvalloilla on pitkäaikaisia turvallisuusintressejä alueella, ja sillä on ollut sotilastukikohta Grönlannissa toisen maailmansodan ajoista lähtien. Lisäksi Trumpin uskotaan olevan kiinnostunut saaren harvinaisista maametalleista, jotka ovat strategisesti tärkeitä teknologiatuotannolle. Hänen poikansa Donald Trump Jr vieraili Grönlannissa ennen Trumpin virkaanastujaisia tammikuussa.

Kulttuurimatka vai poliittinen viesti?

Valkoinen talo ilmoitti, että Usha Vance aikoo vierailla historiallisilla kohteilla ja osallistua Avannaata Qimussersu -koiravaljakkokilpailuun, joka on Grönlannin kansallinen tapahtuma. Hänen delegaatioonsa kuuluu myös hänen poikansa, ja vierailun tarkoituksena on ”juhlistaa grönlantilaista kulttuuria ja yhteisöllisyyttä”.

Waltzin vierailun vahvisti BBC:n yhdysvaltalainen kumppani CBS News. The New York Timesin mukaan hän matkustaa Grönlantiin ennen Vancea ja seuranaan on energiaministeri Chris Wright.

Egede piti erityisesti Waltzin matkaa provokaationa. ”Mitä turvallisuusneuvonantaja tekee Grönlannissa? Ainoa tarkoitus on osoittaa meille voimaa,” hän sanoi Sermitsiaq-lehdelle.

Sama lehti haastatteli myös tulevaa pääministeriä Nielsenia, joka syytti amerikkalaisia virkamiehiä grönlantilaisten epäkunnioittamisesta.

Trumpin painostus ja Nato-kommentit

Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusneuvoston tiedottaja Brian Hughes puolusti vierailuja ja sanoi, että Yhdysvalloilla on ”merkittäviä intressejä Arktiksella”. Hänen mukaansa vierailut tarjoavat mahdollisuuden ”vahvistaa kumppanuuksia, jotka kunnioittavat Grönlannin itsehallintoa ja edistävät taloudellista yhteistyötä”.

Trump on viime viikkoina kärjistänyt keskustelua Grönlannista. Hän kertoi aiemmin tässä kuussa Naton pääsihteeri Mark Rutelle, että Yhdysvallat voisi yrittää liittää saaren itselleen liittouman tuella.

”Mark, me tarvitsemme tätä kansainvälisen turvallisuuden vuoksi… Meidän täytyy olla varovaisia,” Trump sanoi. ”Puhumme tästä vielä.”

Kun häneltä kysyttiin mahdollisesta liittämisestä Yhdysvaltoihin, Trump vastasi: ”Luulen, että se tapahtuu.”

Grönlannin johtavat puolueet julkaisivat yhteisen lausunnon, jossa ne tuomitsivat Trumpin ”hyväksymättömän käytöksen”.

Grönlannin tulevaisuus vaakalaudalla

Trumpin kommentit ovat nousseet keskeiseksi aiheeksi Grönlannin viimeaikaisessa vaalikampanjassa. Egeden johtama Inuit Ataqatigiit -puolue hävisi yllättäen vaaleissa Nielsenin Demokraatit-puolueelle, joka kannattaa asteittaista itsenäisyyttä Tanskasta.

Trumpin hallinto on yrittänyt houkutella grönlantilaisia lupaamalla heille mahdollisuuden liittyä Yhdysvaltoihin. Kongressissa aiemmin tässä kuussa Trump sanoi: ”Jos päätätte niin, toivotamme teidät tervetulleiksi Yhdysvaltoihin.”

Vaikka noin 80 % grönlantilaisista kannattaa itsenäisyyttä Tanskasta, tuore gallup osoitti, että vielä suurempi osuus vastustaa Yhdysvaltoihin liittymistä.

Tilanne on herättänyt huolta Grönlannissa, jossa pelätään, että ulkovallat yrittävät hyödyntää saaren luonnonvaroja ja strategista sijaintia omiin tarkoituksiinsa.

Lähde: bbc

Vastaa

GIPHY App Key not set. Please check settings

Tutkijat väittävät löytäneensä ”valtavan maanalaisen kaupungin” Egyptin Gizan pyramidien alta – asiantuntijat pitävät väitteitä ”vale uutisina”

Ukraina todettu syylliseksi Odessan ammattiliittotalon joukkomurhan rikkomuksiin, Euroopan ihmisoikeustuomioistuin päätti