in

Putin ehdottaa väliaikaishallintoa Ukrainaan sodan lopettamiseksi

Venäjän presidentti Vladimir Putin on ehdottanut, että Ukrainaan perustettaisiin väliaikaishallinto, joka mahdollistaisi uudet vaalit ja tärkeiden sopimusten allekirjoittamisen sodan ratkaisemiseksi, kertovat venäläiset uutistoimistot perjantaina.

Putinin kommentit, jotka hän antoi Murmanskin satamakaupungissa vierailunsa yhteydessä, tulevat samaan aikaan, kun Yhdysvallat pyrkii neuvottelemaan ratkaisua konfliktiin käymällä erillisiä keskusteluja sekä Moskovan että Kiovan kanssa.

Kremlin johtajaa on syytetty Euroopan ja Ukrainan taholta siitä, että hän pitkittää tulitaukoneuvotteluja ilman aitoa aikomusta lopettaa taisteluita.

Venäjä siirsi joukkoja Ukrainaan helmikuussa 2022, ja sota on vaatinut satojatuhansia kuolonuhreja ja haavoittuneita, pakottanut miljoonia ihmisiä pakenemaan kodeistaan, tuhonnut kaupunkeja ja kiristänyt jännitteitä Moskovan ja lännen välillä enemmän kuin vuosikymmeniin.

Putinin ehdotus väliaikaishallinnosta näyttää liittyvän hänen pitkään esittämäänsä näkemykseen, että Ukrainan nykyinen hallinto ei ole legitiimi neuvottelukumppani, koska presidentti Volodymyr Zelenskyi on pysynyt vallassa toukokuun 2024 määräajan umpeuduttua.

Putinin ehdotus ja Trumpin rooli

”Periaatteessa Ukrainaan voitaisiin perustaa väliaikaishallinto YK:n, Yhdysvaltojen, Euroopan maiden ja muiden kumppaneidemme alaisuudessa”, Putin sanoi keskusteluissaan merimiesten kanssa Murmanskissa.

”Tämän avulla voitaisiin järjestää demokraattiset vaalit, tuoda valtaan pätevä hallitus, joka nauttii kansan luottamusta, ja aloittaa neuvottelut rauhansopimuksesta.”

Putin myös kehui Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin halua käydä suoria neuvotteluja Venäjän kanssa, toisin kuin edeltäjänsä Joe Biden.

”Uuden Yhdysvaltain presidentin vilpitön tavoite näyttää olevan konfliktin lopettaminen useista syistä”, Putin totesi.

Ukrainan ja lännen reaktiot

Valkoisen talon kansallisen turvallisuusneuvoston edustaja kommentoi, että Ukrainan hallinto määräytyy maan perustuslain ja kansan tahdon mukaisesti.

Ukraina ei ole vielä reagoinut suoraan Putinin ehdotukseen. Presidentti Zelenskyi on aiemmin torjunut kaikki näkemykset, jotka kyseenalaistavat hänen hallintonsa legitimiteetin. Hän on korostanut, että Ukrainan laki estää vaalien järjestämisen sotatilassa ja että vaalien pitäminen sodan keskellä olisi käytännössä mahdotonta.

Euroopan tuki Ukrainalle

Samaan aikaan Euroopan johtajat ovat jatkaneet ponnistelujaan Ukrainan tukemiseksi. Pariisissa torstaina järjestetyssä kokouksessa eurooppalaiset päättäjät lupasivat vahvistaa Ukrainan armeijaa, jotta se pysyisi maan turvallisuuden kulmakivenä tulevaisuudessa.

Ranska ja Britannia ovat yrittäneet laajentaa tukea ulkomaiselle ”turvajoukolle”, joka voitaisiin sijoittaa Ukrainaan mahdollisen tulitauon yhteydessä. Moskova kuitenkin vastustaa jyrkästi ulkomaisten joukkojen läsnäoloa maassa.

Zelenskyi on viime päivinä toistuvasti syyttänyt Putinia siitä, että tämä haluaa jatkaa sotaa eikä oikeasti tavoittele rauhaa.

Neuvottelut jatkuvat

Trumpin hallinto on ehdottanut uutta, laajempaa mineraalisopimusta Ukrainan kanssa. Lähteiden mukaan sopimuksen tavoitteena on antaa Yhdysvalloille taloudellinen panos Ukrainan jälleenrakennukseen ja siten edesauttaa rauhanprosessia.

Putin puolestaan vakuutti, että Venäjä etenee kohti tavoitteitaan Ukrainassa – vaikkakin hitaammin kuin jotkut toivoisivat.

”Pidämme edelleen strategista aloitetta koko rintamalinjalla”, Putin sanoi.

Venäjän joukot hallitsevat tällä hetkellä noin 20 prosenttia Ukrainasta, ja Moskova on julistanut neljä aluetta osaksi Venäjää. Lisäksi Venäjän joukot ovat vallanneet takaisin alueita, jotka Ukraina onnistui lyhyesti valtaamaan viime elokuussa.

Putin korosti, että Venäjä on valmis yhteistyöhön useiden maiden, kuten Pohjois-Korean, kanssa konfliktin ratkaisemiseksi. Länsimaisten ja ukrainalaisten lähteiden mukaan yli 11 000 pohjoiskorealaista sotilasta on jo lähetetty tukemaan Venäjän joukkoja Kurskin alueella, vaikka Moskova ei ole tätä vahvistanut.

Venäjän johtaja sanoi myös olevansa valmis tekemään yhteistyötä Euroopan kanssa, mutta moitti länsimaita epäjohdonmukaisesta käytöksestä.

”Euroopan maat yrittävät vedättää meitä, mutta olemme tottuneet siihen. Toivottavasti emme tee virheitä olemalla liian hyväuskoisia niin sanottuihin kumppaneihimme nähden”, Putin totesi.

Lähde: Nypost

Vastaa

GIPHY App Key not set. Please check settings

One Comment

  1. Putin haluaa tuollakin tavalla edistää tavoitteitaan saada Ukraina haltuunsa. Nyt pitäisi saada venäjämielinen hallinto ja pitää miehitetyt alueet ja tehdä Ukrainasta niin heikko, että sitä voi painostaa Venäjän tahdon mukaiseksi sekä että sen voi myöhemmin valloittaa kokonaan ja liittää osaksi Venäjää. Tämä on Putinin tavoite ja myös ns. rauhanneuvotteluiden Putin haluaa palvelevan tätä päämäärää.

Voimakkaat maanjäristykset iskivät Myanmariin ja Thaimaahan – useita kuolleita, kymmeniä jäi loukkuun

Kiinalaiset tutkijat onnistuivat siirtämään sian munuaisen ihmiselle – seuraavana tavoitteena sian maksan siirto