Ampuma-aselaki vaatii rekisteröimään eli ilmoittamaan myös pysyvästi ampumakelvottomiksi tehdyt ja deaktivoidut aseet poliisille. Määräaika ilmoittamiselle päättyy 15.7.2024. Rekisteröintivelvoitteen taustalla on aseturvallisuuden parantaminen. Ilmoituksen voi tehdä sähköisesti tai käymällä poliisiasemalla. Ilmoitus kannattaa tehdä ajoissa, sillä ilmoittamaton ase voi johtaa sakkorangaistukseen.
Kaikki pysyvästi ampumakelvottomiksi tehdyt ampuma-aseet on ampuma-aselain mukaan ilmoitettava poliisille. Ilmoitusvelvollisuus koskee niin yksityisiä henkilöitä, yhteisöjä, yrityksiä, säätiöitä kuin kuolinpesiäkin.
Helpoimmin ilmoituksen voi tehdä poliisin sähköisessä asioinnissa
Ilmoitus pysyvästi ampumakelvottomaksi tehdystä deaktivoidusta ampuma-aseesta -lomake ohjeistaa tarpeellisten tietojen täyttämisessä. Lomakkeella voi tehdä ilmoituksen myös kuolinpesän, säätiön, yrityksen tai muun yhteisön puolesta. Poliisi kutsuu esittämään aseen vain, jos lomakkeella ei ole annettu tarpeeksi tietoja rekisteröintiä varten. Ilmoitukseen kannattaa liittää kuvia aseesta.
Poliisin sähköiseen asiointiin pääsee poliisi.fi-verkkosivulta ja osoitteesta poliisi.fi/asiointiLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä. Tarvittaessa ilmoituksen voi tehdä myös poliisiasemalla. Mikäli aseen nykyinen haltija on jo tehnyt ilmoituksen tai käynyt esittämässä deaktivoidun ampuma-aseen poliisille 15.7.2019 jälkeen, ilmoitusta ei tarvitse tehdä uudelleen.
Aseturvallisuuden parantamiseksi deaktivointisääntöjä on kiristetty
Deaktivoituja ampuma-aseita eli dekoaseita on Suomessakin reaktivoitu eli muutettu uudelleen ampumakelpoisiksi. Suomeen on myös salakuljetettu huonosti deaktivoituja ampuma-aseita esimerkiksi Saksasta, ja niitä on tämän jälkeen reaktivoitu. Näitä reaktivoituja ampuma-aseita on käytetty väkivaltarikoksiin myös Suomessa ja maailmalla jopa terroritekoihin.
– Aseturvallisuuden parantamiseksi asedirektiiviä on tiukennettu. Pysyvästi ampumakelvottomiksi tehdyt aseet on siksi ilmoitettava poliisille. Näin toimitaan koko EU-alueella, kertoo ylitarkastaja Jussi Kytösaari Poliisihallituksesta.
Vain viimeisimmän säädöksen mukaisesti deaktivoidun aseen saa myydä
Mikäli asetta ei ole deaktivoitu nyt voimassa olevan EU-komission täytäntöönpanoasetuksen 2018/337 vaatimusten mukaisesti, sitä ei saa myydä eikä muutoin luovuttaa ennen uutta deaktivointia. Muuta luovuttamista on esimerkiksi lainaaminen, periminen tai lahjoittaminen. Ilman uutta deaktivointia tällaisen aseen voi myydä ja hankkia vain normaalin aselupamenettelyn kautta eli kuten toimivan ampuma-aseen. Deaktivoinnin yhteydessä saadusta todistuksesta voi tarkistaa, minkä asetuksen mukaisesti aseen deaktivointi on tehty.
– Sekä ampumakelpoisen että ampumakelvottomaksi tehdyn aseen omistajanvaihdoksesta on aina ilmoitettava poliisille 30 päivän kuluessa. Näin on meneteltävä jo nyt ja myös 15.7.2024 jälkeen. Jos ampuma-ase on deaktivoitu aikaisemman EU-asetuksen 2015/2403 tai jonkin Suomen kansallisen deaktivointiohjeen mukaisesti, se pitää deaktivoida uudestaan ennen myyntiä tai muuta luovuttamista, ylitarkastaja Kytösaari toteaa.
GIPHY App Key not set. Please check settings