Ruotsissa viranomaiset ovat viime vuosina ilmaisseet yhä suurempaa huolta maahanmuuttajataustaisten henkilöiden rahankäytöstä ja sen vaikutuksista hyvinvointivaltion kestävyyteen. Erityisesti sosiaaliturvajärjestelmän väärinkäytökset ovat nousseet esiin julkisessa keskustelussa ja virallisissa raporteissa. Maksuviranomaisten (Försäkringskassan) vuonna 2024 julkaiseman tilannekatsauksen mukaan tukirikosten määrä kasvoi merkittävästi, vuonna 2023 rekisteröitiin 23 068 tapausta – 21 % enemmän kuin edellisvuonna. Ulkomaalaistaustaiset henkilöt ovat yliedustettuina näissä väärinkäytöksissä, jotka koskevat muun muassa lapsilisiä, vanhempainrahaa ja henkilökohtaista avustajakorvausta.
Huolen taustalla on monisyisiä syitä. Syrjäytyminen, heikko integroituminen ja epäluottamus yhteiskuntaan nähdään osasyinä, mutta myös kulttuuriset tekijät, kuten suhtautuminen sosiaaliturvan hyödyntämiseen, ovat herättäneet kysymyksiä. Lisäksi monikulttuuriset rikollisjengit ovat yhdistetty laajamittaisiin petoksiin, jotka ulottuvat sosiaaliturvan väärinkäytöstä aina järjestäytyneeseen rikollisuuteen. X-alustalla 21. maaliskuuta 2025 julkaistussa postauksessa viitattiin raporttiin, joka kuvaa näitä rikoksia ”jatkuviksi ja yhä vakavammiksi”, vaikka tarkka lähde jäi epäselväksi.
On syytä huomata, että vastaavanlaisia ilmiöitä tapahtuu todennäköisesti myös Suomessa, missä hyvinvointivaltion rakenne ja maahanmuuton dynamiikka jakavat yhtäläisyyksiä Ruotsin kanssa. Vaikka Suomessa asiasta ei ole vielä yhtä laajaa julkista dataa, sosiaaliturvan väärinkäytökset ja integroitumisen haasteet ovat nousseet ajoittain esiin myös täällä.
Ruotsin viranomaiset, kuten Försäkringskassan ja Rikoksentorjuntaneuvosto (Brå), seuraavat tilannetta tiiviisti ja pyrkivät kehittämään keinoja väärinkäytösten kitkemiseksi. Aihe on herkkä ja polarisoiva, mutta se korostaa tarvetta tasapainottaa hyvinvointivaltion tarjoama tuki ja sen valvonta. Keskustelu jatkuu kiivaana, kun Ruotsi – ja kenties myös Suomi – etsii konkreettisia ratkaisuja kasvavaan ongelmaan.
GIPHY App Key not set. Please check settings