Sisäministeriö on päättänyt julkistaa yhdenvertaisuusvaltuutetulle toimittamansa selvityksen vuoden 2025 pakolaiskiintiön kohdentamisen valmistelusta. Tämä päätös tulee, koska asia on herättänyt laajaa yhteiskunnallista kiinnostusta ja siihen liittyy merkittäviä oikeudellisia kysymyksiä.
Yhdenvertaisuusvaltuutettu ryhtyi selvittämään kiintiön kohdentamista 11. lokakuuta, kun julkisuudessa alkoi esiintyä tietoja ministeriön valmistelusta. Valtion viranomainen oli tuolloin pyytänyt sisäministeriöltä lisätietoja ja selvityksiä. Ministeriö vastasi valtuutetun pyyntöön 5. marraskuuta.
Yhdenvertaisuusvaltuutettu on huolestunut siitä, että sisäministeriön antama ohjeistus pakolaiskiintiön kohdentamisesta voisi johtaa syrjintään uskonnon perusteella, mikä on perustuslain ja yhdenvertaisuuslain vastaista. Valtuutettu on arvioinut, että hallituksen linjaukset voivat luoda vahvan olettaman tällaisesta syrjinnästä, mutta odottaa vielä lisäselvityksiä ministeriöltä.
Ministeriö on jo aiemmin informoinut valtuutettua valmisteluasiakirjojen julkaisemisesta. Kuitenkin osaa aineistosta, kuten sisäministeriön sähköposteista ja ministerityöryhmän muistiosta, ei voida julkistaa, sillä ne kuuluvat julkisuuslain ulkopuolelle valmistelun ja poliittisen työskentelyn osalta.
Pakolaiskiintiön kohdentamisen valmistelu on monivaiheinen prosessi, jossa ministeriö tekee yhteistyötä muiden viranomaisten, kuten työ- ja elinkeinoministeriön sekä ulkoministeriön, kanssa. Lisäksi Maahanmuuttovirasto ja suojelupoliisi ovat olleet mukana valmistelussa. Työn pohjana on YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n tekemä esitys Suomelle tuleville pakolaisryhmille, jota muokataan kansallisessa keskustelussa.
Suomi on sitoutunut vastaanottamaan 500 kiintiöpakolaista vuosittain hallitusohjelman mukaisesti. Kiintiöiden kohdentaminen, eli se, mistä maista ja millaisia pakolaisryhmiä Suomi päättää vastaanottaa, päätetään vuosittain. Suomen tavoitteena on jatkaa samojen pakolaisryhmien vastaanottamista kuin aiempina vuosina. Vuoden 2024 kiintiöissä on esimerkiksi syyrialaisia, afganistanilaisia, kongolaisia ja venezuelalaisia pakolaisia.
Pakolaiskiintiön tarkempi kohdentamispäätös tehdään joulukuussa, jolloin eduskunta vahvistaa myös valtion talousarvion vuodelle 2025.
Lähde: Sisäministeriö
GIPHY App Key not set. Please check settings