in

Teboil vastaa väitteisiin Venäjän sodan rahoittamisesta – ”ei pidä paikkansa! ”

Mediamaailman toimituksen tietoon on tullut useita tapauksia, jossa suomessa toimivien yrittäjien liiketoimintaa on yritetty haitata. Tapaukset liittyvät niin kutsuttuun “somemaalittamiseen”. Kyseessä on ilmiö, jossa laillista liiketoimintaa pyritään estämään ja haittaamaan leimaamalla yritys esimerkiksi Venäjän toimintaa tukevaksi. Ilmiö täyttää osin organisoidun hyökkäyksen tunnusmerkit ja saattaa aiheuttaa merkittävää haittaa liiketoiminnalle. Eräs “somemaalittamisen” kohteeksi joutunut yritys on suomalainen huoltamoketju Teboil. 

Kysyimme, onko ilmiö heille tuttu ja mikä on asioiden todellinen laita. Teboilista kysymyksiimme vastasi Markkinointi- ja viestintäjohtaja Toni Flyckt

Markkinointi- ja viestintäjohtaja Toni Flyckt

Onko Teboil edelleen Lukoilin omistuksessa?

Kyllä ja emmekä ole sitä ikinä salanneet asiakkailtamme vaan päinvastoin. Olen viestineet asiakkaille suoraan omistajuudesta Sodan aikana.

Oletteko huomannet julkisen keskustelun tai somekeskustelun aiheuttaneen negatiivista vaikutusta toimintaanne ja liikevaihtoon? Siis liittyen mahdolliseen Venäjäomistukseen?

Kyllä, seuraamme sosiaalista mediaa, mutta keskustelut eivät vaikuta liiketoimintaamme. Päinvastoin – keskustelut ovat jo seurausta väärän tiedon levittämisestä yrityksestämme vuodesta 2022 alkaen, ja pidämme tätä erittäin epäoikeudenmukaisena, puolueellisena ja jopa syrjivänä. Virallinen omistajuus ei kerro mitään yrityksen kulttuurista, arvoista tai näkemyksistä.

Toimiiko Haminassa edelleen Teboilin voiteluainetehdas? 

Kyllä, Haminassa valmistetaan edelleen Teboilin voiteluaineita, kuten on valmistettu jo yli 60 vuotta. Lisäksi Teboil on ainoa voiteluainemerkki, jota valmistetaan lähes kokonaan Suomessa. Tämä on myös hyvä osoitus siitä, että Teboil on suomalainen yritys, joka maksaa palkat henkilökunnalle ja kaikki verot Suomen valtiolle.

Teboil voiteluaineet ovat kadonneet monen kaupan hyllyiltä? Mistä niitä voi nykyään hankkia?

 Teboilin voiteluaineet ovat kadonneet vain suurten myymälöiden hyllyiltä, mutta niitä on edelleen saatavilla Teboilin verkkokaupasta, erikoisliikkeistä, muilta jälleenmyyjiltämme ja tietenkin Teboil asemiltamme.

Myykö Teboil asemillaan Suomessa valmistettuja polttoaineita?

Kyllä! Kaikki asemillamme myytävä polttoaine on 100% Suomessa valmistettua.  

Miten pakotteet ja Ukrainan tilanne on vaikuttanut Teboilin toimintaan?

Kumpikaan, Teboil eikä Lukoil, ole sodan alkamisen jälkeen julkaistujen pakotteiden alaisia yrityksiä, eli niiden osalta vaikutusta ei ole. EU on asettanut jo 14 pakotepakettia, mutta osakkeenomistajamme ei ole rajoitusten alainen. Olemme varmoja, että EU-viranomaiset ovat tutkineet asiaa huolellisesti ja mielestämme tämä on paras vahvistus yhtiön toiminnasta ja taustoista.

Ovatko Teboil liikenneasemien vetäjät itsenäisiä yrittäjiä?

Kyllä, jokaista Teboil-huoltoasemaa vetää itsenäinen yrittäjä. + Yksityiset jälleenmyyjät työllistävät satoja työntekijöitä, joista jokainen tekee kovasti töitä selviytyäkseen näistä vaikeista ajoista.

Kuinka vallitseva tilanne on vaikuttanut heidän toimintaansa ja sitä kautta työllisyyteen?

Heidän tilanteensa on ollut vaikea alusta asti. Ensin tuli korona toi omat haasteensa ravintola-alalle ja sen jälkeen alkanut Ukrainan sota on hankaloittanut päivittäistä toimintaa. Onneksi osa ihmisistä ymmärtää, että yrittäjät eivät liity millään tavalla Ukrainaan tai Venäjään, ja ovat tukeneet paikallisia yrittäjiä. On tärkeää ymmärtää, että Teboil koostuu myös tavallisista työntekijöistä, jotka asuvat Suomessa, ovat työskennelleet yhtiössä kymmeniä vuosia ja eivät ole syyllisiä tai vastuussa sodasta, mutta ovat saaneet paljon painetta siitä, että työskentelevät yhtiössä. Tämä on erittäin syrjivää, aggressiivista ja epäoikeudenmukaista.

Sosiaalisessa mediassa on ikäviä juoruja, että Teboil tukee Lukoilin kautta Venäjän ”sotakassaa” Pitääkö tämä paikkansa?

Se ei pidä paikkansa! Olemme ostaneet kaikki liiketoimintaan tarvittavat tuotteet Venäjän ulkopuolisilta kumppaneiltamme. Toiseksi, emme ole sodan alkamisen jälkeen maksaneet osinkoja omistajalle. Kolmanneksi emme ole myöskään vastaanottaneet rahoitusta Venäjältä, vaan rahoitamme liiketoimintaamme kotimaisista varoista sekä Venäjän ulkopuolisten kumppanien avulla. + Yritetään ensimmäistä kertaa laajentaa tätä ajatusta – Kaikkia yrityksiä, edes suurissa Venäjän teollisuudenaloissa, ei pitäisi nähdä vain negatiivisina ja pahoina. Omistajamme oli yksi harvoista, joka ilmaisi julkisesti mielipiteensä, mikä on erittäin vahva liike Venäjän ympäristössä, jossa vain harvat ymmärtävät sen. Voimme vain olettaa, että emoyhtiö elää myös vaikeita aikoja tämän kannanoton vuoksi.

Tilittääkö Teboil Lukoilille rahaa esim kuukausittain vai estävätkö talouspakotteet tämän?

Osingot ovat ainoa tapa maksaa omistajalle, eli jakaa voittoa. Sodan alkamisen jälkeen Teboil ei ole maksanut osinkoa omistajalleen eli emme ole maksaneet Venäjälle/omistajalle euroakaan ja jos katsotaan viimeisten kahden vuoden voittoamme, ei ole juurikaan mitään jaettavaa.

Millainen kanta teillä on negatiiviseen keskusteluun sosiaalisessa mediassa? Koetteko, että tälläista toimintaa pitäisi jotenkin suitsia?

Sosiaalisessa mediassa jokaisella on oikeus sanoa mielipiteensä. Tietenkin toivoisi, että ihmiset tarkistaisivat faktat ennen kuin levittävät negatiivista tai jopa väärää tietoa. Toivoisimme ihmisten arvioivan faktojen perusteella ja ymmärtävän, mikä Teboilin liiketoiminta oikeasti Suomessa on. Olemme suomalainen yritys, jonka kaikki toiminnot ja johto ovat Suomessa, rahoitus on Suomessa, ja ainoa asia, josta meitä syytetään, on venäläinen omistuksemme. Kuitenkin on monia suomalaisia tai EU-omisteisia yrityksiä, jotka tekevät suoraa liiketoimintaa Venäjän kanssa tai Venäjällä, eikä ketään kiinnosta. Kysymys kuuluu, onko tämä reilua, ansaitseeko yrityksemme ja työntekijämme tämän kohtelun, kun toimimme yhdessä maailman demokraattisimmista maista?

Onko teillä tarkoitus puuttua mahdolliseen väärä informaation levittämiseen Teboilista, jos se haittaa liiketoimintaanne?

Jos mediat kirjoittavat selkeitä fakta virheitä yhtiöstä, vaadimme tällaisiin kirjoituksiin oikaisuja.

Millainen on Teboil yrittäjä?

Teboil yrittäjät ovat tavallisia yrittäjiä, hyvin erilaisilla taustoilla. Osalla heistä on pitkä historia Teboil yrittäjänä esimerkiksi sitä kautta, että heidän vanhemmat ovat aloittaneet Teboil yrittäjinä ja matkan varrella on tullut sukupolvenvaihdos

Jos joku haluaa perustaa uuden Teboil liikenneaseman, kuinka sellaisen alkuun pääsee?

Teboil.fi sivuston kautta voi jättää yhteydenottopyynnön, jolloin voimme olla henkilöön yhteydessä ja katsoa millaisia vaihtoehtoja meillä on tarjota halukkaille yrittäjille.

Yhteenvetona voidaan todeta, että ”somemaalittaminen” saattaa muodostua merkittäväksi uhkaksi yritystoiminnalle ja yrittäjän tulevaisuudelle. Lisäksi vapaa kilpailu kärsii. Kilpailu on terveen markkinatalouden eräs tunnuspiiirre. Suoranainen propaganda ja ilmeisen väärän tiedon levittäminen ei voi olla hyväksi Suomen elinkeinoelämälle ylipäätään. Olisiko tässä sellainen paikka, että valtiovallan puuttuminen laillisen liiketoiminnan turvaamiseksi alkaa olla ainakin julkisen keskustelun arvoinen asia? 

Teboil on vain yksi esimerkki tästä uudesta ilmiöstä. Vastaavia tarinoita löytyy todennäköisesti useita lisää. Tarkoitus on nostaa esimerkin voimalla keskusteluun yhteiskunnassa meneillään olevia asioita ja ilmiöitä. Loppujen lopuksi asiakas päättää, mutta ostopäätös tulisi kuitenkin olla mahdollista muodostaa todellisuuteen nojaavien asioiden pohjalta. Haittaako siis vääristynyt informaatiovirta toisaalta yritystoimintaa Suomessa ja toisaalta asiakkaan saaman palvelun laatua, hintaa ja saatavuutta? Pahimmillaan kilpailu vähenee joidenkin toimijoiden poistuessa markkinoilta valheellisen kampanjoinnin takia. Eikä siis vapaaseen markkinaan perustuvan hinnoittelun ja yritysten väliseen terveen kilpailun takia. 

Mitä ajatuksia artikkeli herätti. Jätä kommenttisi jutun alle. 

Vastaa

GIPHY App Key not set. Please check settings

3 Comments

Keittiöpsykologi: SOSIAALINEN MEDIA HYVÄKSI VAI PAHAKSI NYKYIHMISELLE

Työttömiä työnhakijoita elokuussa 279 600