in

Keittiöpsykologi: SOSIAALINEN MEDIA HYVÄKSI VAI PAHAKSI NYKYIHMISELLE

”Keittiöpsykologin” mietteitä aamukahvin ääressä.

Mitä on sosiaalinen media nykypäivänä kun se ”yleisönosasto” onkin siinä omassa puhelimessa 24/7 eikä enää ”paikallisessa lehdessä oleva. Pohdintaa tavallisen kansalaisen näkökulmasta katsottuna miten somealustat vaikuttaa ihmisten käyttäytymiseen.

Tässä lähinnä FB, X ja Tiktok.

Ensin Facebook eli face
Olen huomannut että tämä alusta herättää hyvin ristiriitaisia mielipiteitä.
FB mielletään nykyään lähinnä oman egon esilletuonti ja ”kissavideoita” täynnä olevaksi alustaksi ja moni itseään ”heränneenä” pitävä halveeraa sitä.
Siellä kyllä rajoitetaan melko lailla niitä kriittisiä kirjoituksia ehkä siitä tämä nykyinen vähättely juontaa alkunsa. FB on kuitenkin monelle keino pitää yhteyttä muualla asuviin tuttaviin sekä saa tietoa tapahtumista jotka kiinnostaa. Minäkin pyrin jakamaan siellä tietoa eteenpäin. Eikä kyllä mitään sisustus tai matkakuvia tai kissavideoita löydy. Noh matkakuvia joskus kyllä. Harmi vaan että moni todella hyvä kirjoittaja on ottanut hatkat kun sisältöä rajoitetaan. Mutta kyllä tällä alustalla paikkansa on eikä kaikki välttämättä ole huonoa.

X on taas osoittautunut alustaksi jossa on vielä jonkinlainen sananvapaus. Tosin tämä aikaan saa myös sen että ne ketkä ovat kovin mustavalkoisia ottavat varsinkin kommenteissaan joskus jopa herjauslinjan. Lukiessani olen miettinyt sanoisiko joku kasvotusten saman kuin kasvottomana, täällä. Aivan törkeitäkin kommentteja satelee kun ”uskaltaa” olla eri mieltä
ns. yleisen linjan kanssa.
Kun kyseenalaistaa asioita vaikka rokotteiden tiimoilta niin on tiedevastainen. Jos taas kritisoi itänaapurimme sotaan lahjoitettua rahaa joka menee suurimmaksi osaksi vielä aseisiin eikä humanitääriseen apuun saa putinistin leiman. Samoin käy jos puhuu rauhan puolesta mikä on aivan käsittämättöntä ja verbaalista köyhyyttä kuten minä sitä kutsun. Mutta siitä hyvä tämä X alusta on että kun ei jaksa seurata tätä ”meidän jokapäiväistä mediaamme” niin saa tietoa joka suurimmalta osalta pitää paikkansa. Saa myös vähän suuntaa miten todellisuus kohtaa valtamedian. Lisäksi seuraamalla ulkolaisia kanavia saa myös tietoa muualta, sellaista jota ei meillä julkaista.

Tik Tok on minulle vieras mutta olen
kuullut että siellä on kovin värikästä sisältöä. Varsinkin siellä kiertää klippejä jotka on jopa vaarallisia kun nuoret ottaa oppia näistä. Eikä kaikki muukaan välttämättä ole niin ”fiksua ja filmaattista”
Mutta paljon on myös hyvää. Sinne voi periaatteessa laittaa vaikka ja mitä.
Itse en siellä ole joten tietoni perustuu lähinnä muiden kertomaan. Olen kyllä miettinyt asiaa kun sielläkin löytyy tietoa joka on tarpeellista.

Tästä voisi vetää yhteen että kaikille on paikkansa ja jokainen valitsee itse.
Kun tuo lehtien ”yleisönosasto” on siirtynyt tänne someen niin on hyvä että saa ajatuksiaan esille sekä saa tietoa ilman valtamedian propagandaa ja yhden totuuden sisältöä. Mutta tuo kielenkäyttö on ongelmallista. Minusta kukaan ei ole oikeutettu ”profiloimaan” vierasta ihmistä.
Kun saa niitä hoitoonohjaus tai ”otathan nyt vaan ne lääkkeesi” tai jopa väitetään että on ”harhainen” Konitohtoreita riittää jos kritisoi tai kyseenalaistaa valtavirran. Mutta tämä on nykypäivää ja niitä entisaikojen ”kylän akkojen ja ukkojen” juoruseuroja enää niin löydy.

”Sukkapuikot on vaihtuneet älypuhelimiin”

Vastaa

GIPHY App Key not set. Please check settings

Vallankaappaus tiedetoimittajien huipulla – mitä tiedetoimittajien maailmanjärjestössä tapahtuu?

Teboil vastaa väitteisiin Venäjän sodan rahoittamisesta – ”ei pidä paikkansa! ”